Spectaculaire topper tussen Ajax en PSV eindigt onbeslist

10 januari 2021, 18:42   Bijgewerkt: 10 januari 2021, 22:46

Ajax en PSV hebben het lange wachten op een topwedstrijd zondagavond meer dan waard gemaakt. De Eindhovenaren vlogen uit de startblokken en kwamen via Eran Zahavi op een snelle 0-2 voorsprong. Ajax rechtte vervolgens haar rug en bracht nog voor rust via Quincy Promes de spanning terug in het duel. In de tweede helft waren de Amsterdammers de bovenliggende partij en zorgde Antony voor de gelijkmaker. Het bleek het slotakkoord (2-2).

De topper tussen beide grootmachten stond ingepland als het absolute spektakelstuk van het openingsweekend van Super January. Er stond voor zowel Ajax als PSV veel op het spel, want de inzet van het treffen was niets minder dan de koppositie in de Eredivisie. PSV liet vanaf de aftrap zien wel trek te hebben in het overnemen van die bovenste plaats, want het voetbalde zich meteen energiek richting het doel van Andre Onana. Nadat de hoekschop die dat in eerste instantie opleverde op niets uitliep, mochten de bezoekers even later toch al snel juichen. Na een scherpe aanval over de as van het veld gaf Donyell Malen met zijn hak wonderschoon mee aan Zahavi, waarop de Israëlische spits zeer koel bleef en Onana passeerde. De 0-1 betekende de 5000e Eredivisie-treffer in de geschiedenis van PSV en bovendien een droomstart voor de Eindhovenaren in Amsterdam.

Desalniettemin hield de Eindhovense weelde nog even aan, toen Zahavi de voorsprong na ruim twintig minuten voetballen wist te verdubbelen. Die treffer begon bij Antony, die zich door Ibrahim Sangaré de kaas van het brood liet eten. Vervolgens dook PSV weer razendsnel op voor Onana en kon Zahavi zijn ploeg opnieuw laten juichen.

De 0-2 was een flinke domper voor Ajax, maar toch kon niet worden gezegd dat de thuisploeg slecht speelde of er niet in geloofde. Zo raakte aanvoerder Dusan Tadic met een heerlijke volley al de paal en voerde Ajax de druk op de Eindhovense organisatie richting de rust sowieso flink op. Op karakter knokte de ploeg van Erik ten Hag zich kort voor rust dan ook terug in de wedstrijd. Dat was grotendeels te danken aan Tadic, die na wat stevige duels over en weer goed door ging en vanaf links Quincy Promes in staat stelde te scoren: 1-2. Daarmee was de spanning terug, al had PSV op slag van rust nog dé kans om de marge weer te vergroten. Zahavi had zijn hattrick kunnen voltooien na een geweldige actie van Mo Ihattaren, maar kon nét niet bij de bal.

De energieke en interessante eerste helft kwam zo tot een einde, maar beloofde veel goeds voor het tweede bedrijf. Ten Hag besloot dat de tweede helft het moment was om recordaankoop Sebastién Haller, afgelopen week voor zo'n 22,5 miljoen euro overgekomen van West Ham United, te brengen ten faveure van de tegenvallende Zakaria Labyad. Dat leek een gouden greep, want na nog geen vijf minuten voetballen had Haller zijn eerste treffer in Amsterdamse dienst al te pakken. Juichen deed hij echter nauwelijks, omdat hij het idee had vanuit buitenspelpositie te zijn vertrokken. Scheidsrechter Björn Kuipers had even tijd nodig om ook tot die conclusie te komen, maar besloot met wat hulp van de VAR dat de treffer inderdaad geen doorgang kon vinden.

Zo waren de verhoudingen in het heerlijke voetbalgevecht weer volledig hersteld en werd het de vraag of er nog een winnaar zou komen. Ajax hield de druk er nog even op, maar had ook met krachten gesmeten en moest dus even pas op de plaats maken. Een grote kans ontstond er een klein kwartier voor tijd met wat geluk nog wel voor Tadic, maar de Serviër moest toezien hoe Mvogo een potentieel winnende treffer ongedaan maakte. Naarmate de klok verder wegtikte en de energie bij beide ploegen wegebde nam ook de angst op puntverlies verder toe. Grote kansen ontstonden er dan ook niet meer en bovendien leken beide trainers wel vrede te hebben met een puntendeling.

Ajax houdt PSV met deze uitslag achter zich op de ranglijst, maar beide ploegen zien wel Feyenoord en Vitesse naderen.

Opstellingen en beoordelingen:*

Ajax: Andre Onana 6.5; Noussair Mazraoui 7 (79. Devyne Rench -), Perr Schuurs 6.5, Daley Blind 6.5, Nicolas Tagliafico 6; Davy Klaassen 6.5, Zakaria Labyad 5 (46. Sebastién Haller 7), Ryan Gravenberch 7; Antony 7.5, Dusan Tadic 7.5, Quincy Promes 6.5 (79. Mohammed Kudus -)

PSV: Yvon Mvogo 6.5; Denzel Dumfries 7, Jordan Teze 6.5, Olivier Boscagli 6.5, Philippe Max 7; Pablo Rosario 6.5, Ibrahim Sangaré 7, Cody Gakpo 7 (68. Ryan Thomas ); Mo Ihattaren 6.5 (81. Erick Gutierrez -), Eran Zahavi 7.5 (81. Noni Madueke -), Donyell Malen 7 (77. Mauro Junior -)

Man of the Match: Eran Zahavi

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen