Sparta wint matig duel en nestelt zich in linkerrijtje

13 januari 2021, 22:05   Bijgewerkt: 13 januari 2021, 22:23

In een wedstrijd die bij vlagen het aanzien niet waard was heeft Sparta Rotterdam woensdagavond met 0-1 gewonnen van Fortuna Sittard. In de eerste helft, waarin beide ploegen geen goed voetbal toonden, had Sparta licht de overhand. Gescoord werd er echter niet. In het tweede bedrijf begonnen de bezoekers iets beter te voetballen en dit leverde na een klein uur de 0-1 van Lennart Thy op. Fortuna was tweemaal dichtbij de gelijkmaker. Sparta speelde de wedstrijd echter volwassen uit en boekte zo de derde uitoverwinning op rij.

De beginfase was wat aftasten voor beide ploegen. Het spel was van beide kanten was enigszins chaotisch en beide ploegen waren niet in staat de bal langdurig te behouden. Fortuna probeerde vooral aan te vallen via de vleugels, waarbij de lange Sebastian Polter als kapstok werd gebruikt. Sparta hanteerde daarentegen vooral de directe lange bal. Beide ploegen waren echter zonder enig succes en de kansen waren de eerste twintig minuten dan ook op een vinger te tellen. Lazaros Rota loste vanaf de rand van het strafschopgebied het enige schot van de eerste twintig minuten.

Sparta was de ploeg die in de tweede helft het meest op zoek was om deze stand ongedaan te maken. De ploeg van Henk Fraser probeerde vaker  de voetballende oplossing te zoeken, waarin Sven Mijnans, tegen Feyenoord nog wisselspeler, een belangrijke schakel was. Vaak was de passing echter nog steeds onnauwkeurig. De eerste goed uitgevoerde aanval van Sparta bleek uiteindelijk ook het eerste doelpunt op te leveren. Deze kwam van de voet van Thy, die na goede acties van Deroy Duarte en Mario Engels koelbloedig binnenschoot. De Duitse spits, die voorafgaand aan de wedstrijd in 99 minuten viermaal had gescoord tegen de Fortunezen, lijkt zich zo op te werken als angstgegner van de equipe uit Sittard.

Na dit doelpunt probeerde Fortuna snel de gelijkmaker te forceren. Lisandro Semedo was heel dichtbij, maar met vereende krachten werkte Dirk Abels de bal weg. Even later was ook Zian Flemming heel dicht bij de gelijkmaker, maar weer kon de Sparta-defensie, die de gehele wedstrijd goed opgesteld stond, de bal wegwerken. Fortuna probeerde, met Mickaël Tirpan inmiddels in de ploeg, nog wel een gelijkmaker te forceren, maar door de ruimtes die ontstonden hing een 0-2 meer in de lucht dan de 1-1. Sparta speelde de wedstrijd uiteindelijk vrij makkelijk uit, waardoor Sparta naar de achtste plek stijgt. Zo vergroot de ploeg van Henk Fräser het gat met Fortuna naar zes punten, en ziet de thuisploeg haar indrukwekkende ongeslagen reeks beëindigd worden.

Opstellingen en beoordelingen*:

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 6; George Cox 5,5, Roel Janssen 4,5, Martin Angha 6, Lazaros Rota 5,5 (82. Mickaël Tirpan -); Zian Flemming 5, Tesfaldet Tekie 5,5 (82. Arian Kastrati -), Ben Rienstra 5; Emil Hansson 4,5 (58. Mats Seuntjens 4,5), Sebastian Polter 4,5, Lisandro Semedo 5,5.

Sparta Rotterdam: Maduka Okoye 6; Michael Pinto 6 (69. Aaron Meijers 6), Michaël Heylen 6,5, Tom Beugelsdijk 6, Dirk Abels 6,5; Deroy Duarte 6, Adil Auassar 6, Lennart Thy 6,5 (88. Reda Kharchouch -), Abdou Harroui 6,5, Sven Mijnans 6,5 (66. Wouter Burger 6); Mario Engels 6 (69. Danzell Gravenberch 6).

Man of the Match: Lennart Thy

*: spelers moeten minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.