FC Transfervrij: deze spelers vertrokken ook gratis bij Arsenal

16 januari 2021, 15:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Mesut Özil gaat Arsenal op zeer korte termijn officieel verlaten. De middenvelder vertrekt transfervrij bij The Gunners en is zeker niet de enige speler die dit decennium dat gaat doet. Opvallend veel grote namen zijn al vertrokken uit Noord-Londen. Om niet te vergeten hoe groot de club is (geweest), zet FCUpdate.nl in samenwerking met Arsenal FC Community de beste elf transfervrij vertrokken spelers sinds de eeuwwisseling op een rijtje. 

Jens Lehman

De man die als eerste speler ooit in een Champions League-finale met rood van het veld gestuurd werd door de Noor Terje Hauge, vertrok twee jaar na zijn prent voor de overtreding op Samuel Eto'o uit Londen. Bij zijn vertrek was de eeuwige concurrent van Oliver Kahn zijn basisplaats al verloren aan Manuel Almunia. Toen diezelfde keeper drie jaar later, net als Wojciech Szczesny, Lukasz Fabianski en Vito Mannone, geblesseerd was geraakt, kwam Lehman op 41-jarige nog even terug bij The Gunners, namens wie hij nog precies zijn tweehonderdste wedstrijd nog kon keepen.

{image[294391][right-half][]}Bacary Sagna

Niet alleen Bacary Sagna maakte in 2014 de overstap van Arsenal naar Manchester City, ook Emmanuel Adebayor, Kolo Touré, Gaël Clichy en Samir Nasri maakten eerder al de gevoelige overgang. Maar de door Arsene Wenger ontdekte rechtsachter speelde liefst 232 wedstrijden voor Arsenal en was een meer dan vaste kracht toen hij in 2014 zelf besloot om zijn verbintenis niet te verlengen. Ongetwijfeld zal de 65-voudig international van Frankrijk nog weleens spijt hebben gehad van zijn transfer, want zijn loopbaan belandde uiteindelijk in het slop na zijn overgang naar The Citizens.

Sol Campbell

De overgang van Sol Campbell in 2006 was een gevoelige: de centrale verdediger had na zijn goal in de verloren Champions League-finale zijn verbintenis bij Arsenal namelijk laten ontbinden om een transfer te maken naar het buitenland. Toen hij zijn handtekening uiteindelijk zette bij Portsmouth, zorgde dat voor verbaasde gezichten op Highbury. Dat weerhield Arsenal er overigens niet van om Campbell na zijn periode bij Notts County in 2010 terug te halen en in zijn tweede periode kwam de 73-voudig Engels international nog tot elf optredens.

Martin Keown

Met drie landstitels – onder andere de laatste voor Arsenal tot dusver –, de Europa Cup II en nog bijna twee handen vol aan nationale bekers was de zelfopgeleide Martin Keown van grote waarde bij Arsenal. Een grote schoonmaak in Londen zorgde er echter voor dat de centrale verdediger moest verkassen, wat dat seizoen ook gold voor onder anderen Nwankwo Kanu, Sylvain Wiltord en Igor Stephanovs. Met tien optredens had de op dat moment 38-jarige Keown overigens al weinig inbreng meer gehad in de titel van Arsenal, dat duidelijk een verjonging doorvoerde.

Mathieu Debuchy

In Frankrijk is Mathieu Debuchy een grote naam en een gerespecteerd verdediger, maar bij Arsenal was zijn periode niet bepaald succesvol. Mede door blessureleed kwam hij amper aan de bak en een half jaar voor hij transfervrij zou vertrekken, werd hij al verhuurd door The Gunners. De twaalf miljoen die voor hem betaald werd, is er nooit helemaal uitgekomen omdat Héctor Bellerin wél een schot in de roos bleek. Hoewel de back nog altijd pas 35 jaar is, is er toch al jarenlang niets van hem vernomen. 

Aaron Ramsey

Als een van de grootste talenten op dat moment pikte Arsenal Ramsey op bij Cardiff City. Onder Wenger moest de Welshman de laatste stap zetten naar de absolute Europese top: een grote toekomst werd hem voorspeld. Mede door blessureleed heeft hij zijn grote belofte echter nooit helemaal ingelost en moest uiteindelijk naar eigen zeggen weg bij Arsenal. Ramsey, die een van de absolute grootverdieners op dat moment, wilde door de voordeur vertrekken en diende netjes zijn contract uit en is inmiddels een nuttige waarde bij Juventus. Vermoedelijk had Mikel Arteta hem nog goed kunnen gebruiken…

Santi Cazorla

Ramsey kampte in zijn Arsenal-tijd een aantal keer met wat blessureleed, maar dat valt nog in het niet van wat Santi Cazorla voor zijn voeten geworpen kreeg. Door een enkeloperatie stond hij bijna twee jaar buitenspel en ook had hij nog knieklachten. Mede daarom kon de 81-voudig international van Spanje zijn geweldige eerste seizoen met twaalf goals en even zoveel assists in de Premier League geen vervolg geven. Door zijn fysieke malheur kon hij zijn oude niveau in de zware Engelse competitie uiteindelijk nooit meer halen, dat lukte hem bij Villarreal de laatste twee jaar wel in de meer technische Primera Division.

{image[328822][left-half][]}Jack Wilshere

Net zo'n groot talent als Ramsey en ook nog eens uit de Arsenal-school: niets stond een grote toekomst voor Jack Wilshere – die in de jeugd alle prijzen won die er te winnen vielen - in de weg na zijn debuut tegen Blackburn Rovers als jongste speler ooit (16 jaar en 256 dagen). Wenger gaf hem rugnummer 19 als opvolger van de pas daarvoor vertrokken Gilberto Silva en ook werd Wilshere op dat moment de jongste Champions League-debutant ooit. Maar zo groot als de toekomst ooit werd voorspeld voor hem, zo tegenvallend werd zijn loopbaan. Op 28-jarige leeftijd zit Wilshere, die in 2018 bij Arsenal vertrok, momenteel zonder club na eveneens heel veel blessureleed, pech en disciplinaire problemen.

Andrej Arsjavin

In Nederland hebben we slechte herinneringen aan Andrej Arsjavin, want de smaakmaker van het EK verdiende mede door de uitschakeling van Oranje een transfer naar Arsenal. Met zijn snelheid kende de Rus een vliegende start, maar door de toenemende concurrentie van Alex Oxlade-Chamberlain, Theo Walcott en Gervinho werd het perspectief steeds minder. Na eerst een verhuurbeurt werd hij vervolgens transfervrij overgenomen door Zenit Sint-Petersburg en ontving Arsenal voor de dertigjarige aanvaller geen stuiver meer, voor wie het eerder nog ruim tien miljoen euro had betaald. 

Danny Welbeck

In november 2018 liep Welbeck tegen een absolute horrorblessure op: tegen Sporting Portugal kwam de aanvaller heel ongelukkig neer en brak zijn enkel. Het betekende voor de door Manchester United opgeleide spits zijn laatste officiële optreden bij Arsenal, de club die hij de daaropvolgende zomer na 126 wedstrijden en 42 doelpunten besloot te verlaten. Via een jaartje Watford kwam hij dit seizoen terecht bij Brighton & Hove Albion, bij wie hij inmiddels is uitgegroeid tot een vaste kracht. Maar na zijn zware blessure in 2018 en vertrek bij Arsenal is hij ook bij de nationale ploeg van Engeland na 42 interlands compleet uit beeld geraakt.

{image[244082][right-half][]}Robert Pires

Na de verloren Champions League-finale in 2006 was Robert Pires een belangrijke en gewaardeerde kracht bij Arsenal, maar dat bleek volgens de Fransman niet uit de aanbieding die The Gunners hem deden bij de onderhandelingen over een nieuwe verbintenis. Ondanks zijn 33-jarige leeftijd stond hij bij Wenger nog altijd als een van de eersten op papier en had hij zes jaar lang tot de MVP's van Arsenal behoord. Dat hij door de rode kaart van Lehman in de laatste wedstrijd namens Arsenal slechts twintig minuten mee mocht doen in de Champions League, was niet de manier waarop hij afscheid had mogen nemen. Een akkoord over een contract kwam er echter niet en dus vertrok Pires naar Villarreal.

[photo,133389,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen