AZ kruipt door het oog van de naald en pakt drie punten bij ADO

16 januari 2021 – AZ heeft tegen een goed verdedigend ADO in extremis een 2-1 overwinning over de streep getrokken. In de eerste helft was AZ veruit de sterkste ploeg, maar kon de ploeg van Pascal Janssen de gecreëerde kansen niet benutten. In de tweede helft werd ADO ietsje sterker en scoorde het prompt de 0-1, waarna de ploeg van Ruud Brood zich volledig ingroef. De Alkmaarders hadden het hier lastig mee, maar wisten even later via invaller Zakaria Aboukhlal wel de 1-1 te maken. Het ging daarna naarstig op zoek naar de voorsprong, en uiteindelijk schoot Aboukhlal in de slotfase ook de 2-1 binnen, waardoor de Alkmaarders mee blijven doen in de titelstrijd.

AZ kruipt door het oog van de naald en pakt drie punten bij ADO

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Nadat AZ een matige start van 'Super January' kende met een gelijkspel tegen PEC Zwolle, werd er woensdag knap gewonnen van concurrent PSV, waardoor de ploeg van Pascal Jansen de aansluiting met de topclubs weer gevonden had. Met dezelfde elf namen als tegen PSV moest vandaag ADO Den Haag worden verslagen om deze aansluiting te behouden.

De bezoekers, die op de zestiende plaats stonden, gingen woensdag hard onderuit tegen VVV-Venlo. Zij moesten het in deze wedstrijd onder andere stellen zonder de ervaren Daryl Janmaat. In zijn plaats startte Juan Familia-Castillo, die vorige week nog onder contract stond bij de Alkmaarders, maar nu dus de kleuren van ADO Den Haag verdedigde.

Hij zag hoe zijn voormalige werkgever vanaf de eerste minuut de touwtjes stevig in handen had. AZ had veel balbezit en werd tot de middellijn weinig aangepakt, maar doordat ADO compact opgesteld stond waren er in de as van het veld nauwelijks afspeelmogelijkheden. Daarnaast was het tempo vaak niet hoog genoeg om de Hagenaren te verrassen. De grootste kans ontstond dan ook uit een ADO-fout: toen Michiel Kramer de bal te zacht terugkopte, tekende Albert Gudmundsson bijna de openingstreffer aan. De bezoekers stelden daar bijna niets tegenover, en in de uitbraken die de ploeg van Ruud Brood kreeg was de passing niet nauwkeurig genoeg.

Zo rond minuut twintig begon AZ steeds meer aan te dringen. De ploeg van Pascal Jansen zette hoog druk en begon aan een langdurige belegering van het ADO-fort dat opgetrokken was rond het eigen strafschopgebied. Deze aanval was echter niet succesvol, omdat er altijd wel een ADO-speler in de weg stond en het vizier van de Alkmaarse aanvallers nog niet op scherp stond. In de slotfase van de eerste helft besloot ADO met enkele mensen de stellingen te verlaten om op zoek te gaan naar een uitbraak, maar vaak werden zij teruggefloten wegens buitenspel. Aan de andere kant had Myron Boadu het fort bijna gekraakt, maar hij zag zijn poging op de lat uiteenspatten.

In het begin van de tweede helft zagen we een ander spelbeeld. ADO kwam meer in het stuk voor, en beide ploegen waren in deze fase gelijkwaardig. Kansen kwamen er echter nauwelijks. Het openingsdoelpunt van Michiel Kramer viel dan ook als donderslag bij heldere hemel. Een voorzet van ADO werd niet goed verwerkt door Bruno Martins Indi, en toen ook Wijndal de bal niet kon wegwerken, had de boomlange ADO-spits de bal voor het intikken. Pascal Jansen liet even daarna zijn onvrede over het elftal merken, door maar liefst een vierdubbele wissel door te voeren en zo zijn vleugelaanvallers en centrale verdedigers naar de kant te halen.

Dit leek in eerste instantie weinig effect te sorteren. ADO groef zich volledig in, en het zenuwachtig spelende AZ kwam hier in eerste instantie niet doorheen. Een van de eerste aanvallen in deze fase waarbij dit wel lukte, was ook gelijk succesvol. Waar Boadu eerder een kans miste, wist Zakaria Aboukhlal wel te scoren. Hij schatte een slimme voorzet van Fredrik Midtsjø op waarde in en schoot de bal glijdend langs ADO-keeper Luuk Koopmans. Daarna gingen de Alkmaarders naarstig op zoek naar een voorsprong. De bezoekers waren enkel nog gefocust op het binnenhalen van een punt; wegwerken was dan ook het enige devies. Het leek bij 1-1 te blijven, ware het niet dat Aboukhlal een weggewerkte voorzet van Midtsjø tot doelpunt promoveerde, en zijn ploeg daarmee toch aan drie punten hielp. AZ blijft zo toch in het spoor van de topploegen, terwijl ADO nog steeds in de degradatiezone staat.

Opstellingen en beoordelingen*:
AZ Alkmaar: Marco Bizot 6; Owen Wijndal 6, Bruno Martins Indi 5 (63. Tijjani Reijnders 6), Pantelis Hatzidiakos 5,5 (62. Timo Letschert 6), Yukinari Sugawara 5; Teun Koopmeiners 5,5, Calvin Stengs 6,5, Fredrik Midtsjø 6,5; Jesper Karlsson 5 (63. Zakaria Aboukhlal 7,5), Myron Boadu 5,5, Albert Gudmundsson 6 (62. Hakon Evjen 5).

ADO Den Haag: Luuk Koopmans 5,5; Juan Familia-Castillo 6 (56. Shaquille Pinas 6), Boy Kemper 6,5, Dario del Fabro 6,5, Milan van Ewijk 6; John Goossens 5, Marko Vejinovic 5,5, Andrei Ratiu 5; Samy Bourard 5 (73. Kees de Boer -), Michiel Kramer 5,5 (80. Nikos Karelis -), Vicente Besuijen (73. Bilal Ould-Chikh -).

Man of the match: Zakaria Aboukhlal.

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Eredivisie

gerelateerd