Feyenoord laat Ajax ontsnappen in zeer armoedige Klassieker

17 januari 2021, 18:41   Bijgewerkt: 17 januari 2021, 18:50

Ajax heeft de eerste Klassieker van dit seizoen gewonnen. De Amsterdammers versloegen Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA met de kleinst mogelijke marge: 1-0. Het enige doelpunt van het duel werd in de eerste helft gemaakt door Ryan Gravenberch. De Rotterdammers kregen zowel vóór als na rust mogelijkheden op de gelijkmaker, maar met name Steven Berghuis had het vizier niet op scherp staan. Ajax staat door de zege weer alleen aan kop in de Eredivisie.

De openingsfase was voor de thuisploeg, al ging het veldoverwicht in het eerste kwartier niet gepaard met grote kansen. Na ruim een kwartier spelen, werd Ajax voor het eerst gevaarlijk. Uit een corner van Dusan Tadic kopte Nicolas Tagliafico net over het doel. Vijf minuten later was de eerste grote kans direct raak. Ryan Gravenberch kreeg de bal op de rand van de zestien, kapte Marcos Senesi uit en schoot de bal bekeken in de linkerhoek: 1-0.

Aan de andere kant kwam Sébastien Haller een teenlengte tekort na een voorzet van Tadic. Niet veel later scoorde Feyenoord dan toch, in de persoon van Nicolai Jørgensen, maar bleek Toornstra even daarvoor buitenspel te hebben gestaan. Daarmee ging de Feyenoord-storm enigszins liggen. Ajax verscheen weer iets vaker voor het doel van Feyenoord. Tadic kreeg een schietkans in de zestien, maar diens schot werd geblokt.

Met nog een kwartier op de klok kreeg Berghuis een mogelijkheid die nagenoeg identiek was aan zijn schietkans na een uur. De aanvoerder mocht opnieuw vrij uithalen op de rand van de zestien, maar wederom verdween de inzet nét naast het doel van Onana. De captain had het vizier duidelijk niet op scherp staan, anders had hij de Rotterdammers een doelpunten móéten bezorgen gezien de ruimte die hij kreeg.

In de slotfase zocht Feyenoord de aanval en moest het opletten bij de tegenstoten van Ajax. Het was wachten tot blessuretijd voordat de Rotterdammers grote kansen kregen. Allereerst redde Onana katachtig op een schot van Leroy Fer en uit de laatste aanval kopte invaller Luis Sinisterra de bal nog op de lat. Daarmee laat de ploeg van Advocaat een zwak Ajax ontsnappen. Erik ten Hag zal er maling aan hebben, want hij is opnieuw uitgelopen op een concurrent.

Opstellingen en beoordelingen:*

Ajax: Andre Onana 6,5; Nicolas Tagliafico 6,5, Daley Blind 7, Jurriën Timber 6,5, Noussair Mazraoui 6,5 (66. Perr Schuurs 6); Ryan Gravenberch 7 (46. Jurgen Ekkelenkamp 6), Quincy Promes 6 (73. Edson Alvarez -), Davy Klaassen 7; Dusan Tadic 6, Sebastien Haller 5,5 (83. Brian Brobbey -), Antony 6 (66. Zakaria Labyad 5,5)

Feyenoord: Nick Marsman 6,5; Tyrell Malacia 6,5, Marcos Senesi 7, Uros Spajic 6,5, Lutsharel Geertruida 6,5; Mark Diemers 6 (84. Lucas Pratto -), Leroy Fer 5,5, Jens Toornstra 6; Ridgeciano Haps 5,5 (63. Luis Sinisterra 5,5), Nicolai Jörgensen 5,5, Steven Berghuis 6

Man of the match: Ryan Gravenberch

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.