Geen eerste Barça-prijs Koeman: Bilbao grijpt Spaanse Super Cup

17 januari 2021 – Het gevecht om de Spaanse Super Cup leek door twee doelpunten van Antoine Griezmann de kant van FC Barcelona op te vallen, maar Ronald Koeman zag zijn team in de blessuretijd bezwijken onder de dadendrang van Athletic Bilbao. De Basken maakten in extremis de 2-2 en trokken in de verlenging met 2-3 aan het langste eind. Opmerkelijk was dat Lionel Messi zijn eerste rode rode kaart ooit kreeg voor de club.

Geen eerste Barça-prijs Koeman: Bilbao grijpt Spaanse Super Cup

Barcelona won midweeks pas na penalty's van Real Sociedad. Opsteker voor vanavond was dat Lionel Messi fit genoeg was om te spelen. De vedette begon in de basis en zag dat Barcelona moeizaam begon. Athletic Bilbao won in de halve finale van Real Madrid en was ook zondag zo scherp als een mes. Barcelona, met Frenkie de Jong en Sergino Dest in de basis, werd achteruit gedrukt, maar kreeg na een halfuur wel een aardige kans. Messi bracht een vrije trap in die door Ronald Aurajo niet tot doelpunt kon worden verwerkt.

Barcelona werd steeds iets balvaster en vond vijf minuten voor rust de doorbraak. Jordi Alba trok laag voor en nadat Messi de bal niet op doel kon schieten, haalde Antoine Griezmann wel de trekker over. Binnen een minuut was de 1-0 voorsprong echter alweer van het bord. Een prachtige pass van Inaki Williams werd door Óscar de Marcos tot doelpunt gepromoveerd. Alba liet zich bij de tweede paal behoorlijk te kijk zetten door de vleugelspeler van Bilbao: 1-1.

In de rust besloot Koeman om Dest te wisselen voor Óscar Mingueza. Na de pauze schoot Messi een vrije trap net naast het doel. Raúl García, die tegen Real ook al twee keer scoorde, leek Bilbao daarna op 1-2 te zetten maar de VAR zag buitenspel in dat doelpunt. Waar Bilbao dus niet scoorde, deed Barcelona dat wel. Een kwartier voor tijd trok Alba weer laag voor en wederom was het Griezmann die het laatste zetje gaf. Na de 2-1 kreeg De Jong een reuzekans op de 3-1, maar hij stuitte op het been van de Bilbao-keeper.

Die misser kwam Barcelona duur te staan. De buit leek eigenlijk al binnen, maar Barcelona gaf het in blessuretijd nog weg. Voor het ijverige Bilbao was dat loon naar werken. Een vrije trap die vanaf rechts voor het doel werd gebracht werd afgemaakt door Asier Villalibre: 2-2. In de verlenging deed Bilbao zeker niet onder voor Barcelona. Sterker nog: vier minuten in de verlenging kwam het door toedoen van Inaki Williams op 2-3. De pijlsnelle aanvaller kwam vanaf links naar binnen en stuurde het speeltuig met rechts geweldig in de verre bovenhoek. Een wereldgoal, die Barcelona ondanks wat kansjes niet meer te boven kwam.

Het ging in blessuretijd zelfs nog helemaal mis voor Barcelona, omdat Messi een rode kaart kreeg. De Argentijn liet zich provoceren en sloeg zijn tegenstander, die daarvoor een overtreding op hem had gemaakt. De rode kaart was een terechte beslissing en bovendien zijn eerste (!) ooit voor de club. En dat in zijn 753ste wedstrijd voor Barcelona.

Het einde van een zure avond voor Barcelona. Voor Koeman zal het bovendien vervelend voelen dat hij langer moet wachten op zijn eerste prijs als trainer van de Spaanse grootmacht. In een toch al bewogen debuutseizoen was prijswinst een lekkere opsteker geweest voor de Nederlandse trainer.

Eredivisie

gerelateerd