Giga-afgang Real Madrid: bekeruitschakeling bij derdedivisionist

20 januari 2021, 23:34   Bijgewerkt: 20 januari 2021, 23:40

Een blamage van ongekende proporties voor Real Madrid. De grootmacht heeft zich woensdag namelijk compleet laten ringeloren door CD Alcoyano, een club die actief is op het derde niveau in de Spanje. In de derde ronde van de beker won de thuisploeg met tien man op legendarische wijze met 2-1 van de topclub. Het bekertoernooi is daardoor ten einde voor Real Madrid.

Gezien het overvolle schema van Real Madrid koos Zinedine Zidane ervoor om veel sterkhouders rust te geven. Eigenlijk was Casemiro de enige reguliere basisspeler die aan het duel mocht beginnen. Ook met de B-ploeg mocht het uiteraard geen probleem worden voor Real om de tegenstander van het derde niveau te elimineren, maar gemakkelijk werd het absoluut niet. In tegendeel.

Wat niet meeviel voor Real, was dat de grasmat van Alcoyano abominabel was. Dat maakte het voor Real heel moeilijk om snel te spelen. Ondanks het vele balbezit, Real had na negentig minuten bijna tachtig procent balbezit, duurde het lang voordat de ban werd gebroken. Dat gebeurde op slag van rust door een doelpunt van verdediger Eder Militao. Real zat daarmee op rozen, maar gaf het in de tweede helft compleet weg.

Nog steeds lukte het de manschappen van Zidane niet om een hoog tempo te hanteren. Omdat de 0-2 bovendien niet viel en er weinig echt grote kansen waren, begon Alcoyano steeds meer te geloven in een stunt. Die kwam er ook, omdat het in de slotfase misging voor Real. José Solbe tekende na een klutssituatie van dichtbij voor de gelijkmaker. Een waanzinnige stunt en door die goal in de tachtigste minuut werd het verlengen. Dat was al bijzonder, maar het werd nog gekker in Zuid-Oost Spanje.

Een ererol was weggelegd voor doelman Jose Juan, die de wedstrijd van zijn leven keepte. Het lukte Real maar niet om de 41-jarige (!) doelman nogmaals te verschalken. Zidane bracht in de verlenging Eden Hazard en Toni Kroos in het veld, maar ook slaagden er maar niet in om een gat te slaan in de verdediging. Zelfs een rode kaart van Ramon Lopez in de 109e minuut bood geen soelaas voor Real. Ook met tien man liep het niet bij De Koninklijke. Het stevende daardoor af op een penaltyserie. De druk van Real was groot, maar wonder boven wonder hield de thuisploeg stand.

In de 115e minuut kon Alcoyano een keer counteren en dat leverde prompt een doelpunt op. De defensie van Real stond te slapen en keek toe hoe Juan Antonio Casanova Vidal bij de eerste paal de bal binnen tikte: 2-1. Het zorgde voor uitzinnige taferelen bij de thuisploeg en maakte de gigantische stunt in de derde ronde van de Copa del Rey compleet. Het team dat actief is op het derde niveau bekert verder en zorgt voor een blamage van de bovenste plank voor Real Madrid. Zidane ziet nu dus al een kans op een prijs in rook opgaan. Een drama voor de topclub, maar een voetbalsprookje om van te watertanden.

Real Sociedad wint gemakkelijk

In tegenstelling tot Real Madrid heeft Real Sociedad wel een gemakkelijke avond beleefd in de beker. De Basken versloegen Córdoba, dat ook op het derde niveau speelt, met 0-2. Willian José was met twee doelpunten na rusten de gevierde man bij Sociedad.