De Jong neemt Barça bij afwezigheid Messi bij de hand

24 januari 2021, 18:07   Bijgewerkt: 24 januari 2021, 18:48

FC Barcelona is zondag geklommen naar de derde plaats in LaLiga. De ploeg van trainer Ronald Koeman boekte op bezoek bij Elche een 0-2 zege en is daardoor op 37 punten gekomen. Bij afwezigheid van Lionel Messi nam Frenkie de Jong de Catalaanse formatie bij de hand door vlak voor rust de score te openen en in de slotfase een assist te geven.

Bij Barça ontbrak Messi vanwege een schorsing. De Argentijnse superster kreeg in de verloren Super Cup-finale tegen Athletic de Bilbao een rode kaart na het maken van een slaande beweging. Dat leverde hem een schorsing van twee wedstrijden op. Naast de competitiewedstrijd tegen Elche zal Messi woensdag ontbreken in het bekerduel met Rayo Vallecano.

Zonder groots te spelen en veel kansen te creëren kwam Barça vlak voor rust op voorsprong tegen Elche. In een poging Antoine Griezmann van scoren af te houden werkte Diego González de bal in eigen doel. Voordat de bal de doellijn helemaal passeerde, gaf De Jong het laatste zetje. Het was voor de Nederlandse middenvelder zijn derde competitiedoelpunt van het seizoen.

Vroeg in de tweede helft was Elche dicht bij de gelijkmaker. Na een fout van Óscar Mingueza kon Emiliano Rigoni alleen op het doel van FC Barcelona af, maar Marc-André ter Stegen bracht redding. Aan de andere kant kregen de bezoekers via onder meer Ousmane Dembélé en Francisco Trincão genoeg mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen, maar de 0-2 bleef lang uit.

Vlak voor het ingaan van de blessuretijd viel de 0-2 alsnog. Met een fraaie stift-voorzet bediende De Jong invaller Riqui Puig, die zijn eerste doelpunt in La Liga maakte. Door de uitzege neemt Barça de derde plaats over van Sevilla. De achterstand op koploper Atlético Madrid, dat twee wedstrijden minder heeft gespeeld, bedraagt zeven punten.