AZ zet na zege voorlopige streep door titelaspiraties Feyenoord

24 januari 2021, 18:43

AZ heeft voor de tweede keer binnen anderhalve week een uitwedstrijd tegen een ploeg uit de traditionele topdrie gewonnen. Op bezoek bij Feyenoord zegevierden de Alkmaarders met 2-3. Grote man bij de gasten, die tot driemaal toe op voorsprong kwamen, was Myron Boadu met twee doelpunten. Door de nederlaag maakt Feyenoord een pas op de plaats in de titelstrijd.

De eerste kans van het duel was direct raak. Uit een goede aanval, waarin Albert Gudmundsson Feyenoord-verdediger Marcos Senesi aftroefde, kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Jesper Karlsson. De aanvaller van AZ passeerde Nick Marsman met een bekeken schot in de verre hoek. Feyenoord kreeg vijf minuten later in de persoon van Nicolai Jörgensen een goede mogelijkheid om iets terug te doen, maar de spits kopte over. Vrij direct daarna loste Steven Berghuis een schot, dat geen probleem vormde voor Marco Bizot.

Na de theepauze bleef het duel meer dan aantrekkelijk. De eerste kans was wederom raak. Direct na rust schoot Boadu na een prima actie én assist van Midtsjö van dichtbij de 1-2 tegen de touwen. Niet veel later testte Mark Diemers na een goede lichaamsschijnbeweging AZ-doelman Bizot met een schot, maar de doelman redde. Uit een nagenoeg gelijke situatie, niet veel later, was het wel raak. Via Yuki Sugawara kwam de bal voor de voeten van de geheel vrijstaande Diemers, die de bal in de rechterhoek schoot.

Ook na die voorsprong bleven beide ploegen de aanval zoeken. Tot levensgrote kansen leidde dat lange tijd niet. Berghuis kwam eerst nog wel een teenlengte tekort na een voorzet van invaller Bryan Linssen. Vlak voor tijd ontsnapte Feyenoord aan de 2-4 toen invaller Tijjani Reijnders de bal tegen de paal schoot. In blessuretijd miste Teun Koopmeiners nog een penalty. De Alkmaarders staan nu vierde, met negen punten achterstand op Ajax. Feyenoord staat één plekje lager met twee punten minder dan de Alkmaarders.

Opstellingen en beoordelingen*

Feyenoord: Nick Marsman 6; Tyrell Malacia 6,5, Marcos Senesi 7, Uros Spajic 6, Lutsharel Geertruida 6; Mark Diemers 6,5 (77. Lucas Pratto -), Leroy Fer 6,5, Jens Toornstra 6,5; Ridgeciano Haps 5,5 (56. Luis Sinisterra5), Nicolai Jörgensen 6,5 (64. Bryan Linssen 6,5), Steven Berghuis 6

AZ: Marco Bizot 6,5; Owen Wijndal 6, Bruno Martins Indi 7, Pantelis Hatzidiakos 6,5, Yuki Sugawara 7; Teun Koopmeiners 8, Calvin Stengs 7,5, Fredrik Midtsjö 8 (90. Timo Letschert -); Jesper Karlsson 7 (82. Tijjani Reijnders -), Myron Boadu 8, Albert Gudmundsson 6,5

Man of the Match: Myron Boadu

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling