FC Groningen boekt probleemloze zege op zeer zwak ADO

26 januari 2021, 23:30

FC Groningen heeft in eigen huis een probleemloze zege op ADO Den Haag geboekt: 3-0. Na een slordige openingsfase was de thuisploeg de betere ploeg en legden de gasten uit Den Haag de noorderlingen geen strobreed in de weg. Dat leidde tot een comfortabele ruststand (2-0), waarna ADO ook na rust totaal geen vuist kon maken.

Met welk plan ADO Den Haag vóór rust naar Groningen was gekomen, werd nauwelijks duidelijk. In het eerste kwartier waren beide ploegen overigens slordig en werd er aan weerszijden veel balverlies geleden. Het was dan ook weinig opzienbarend dat een standaardsituatie voor de openingstreffer zorgde. Vanaf de linkerkant van het veld, zo aan de rand van de zestien, schot Ramon-Pascal Lundqvist de thuisploeg uit een vrije trap op schitterende wijze op voorsprong. Hij krulde de bal over ADO-doelman Luuk Koopmans.

Na de openingstreffer ging de thuisploeg gemakkelijker voetballen. Het had daarbij maar weinig te duchten van ADO Den Haag. De gasten kregen gaandeweg de eerste helft na de openingstreffer een tweede tik te verwerken: verdediger Milan van Ewijk, die tot nu toe geen minuut miste, moest noodgedwongen het veld verlaten. Mohamed El Hankouri had even later na een schitterende pass van Tomas Suslov de 2-0 op zijn schoen, maar schoot jammerlijk in het zijnet.

Even later werd de Groningse voorsprong alsnog verdubbeld. Uit een puntgave voorzet van Gabriel Gudmundsson kon Jörgen Strand Larsen opvallend vrijstaand de 2-0 binnenkoppen. Gudmundsson had het één actie later opnieuw op zijn heupen. Hij trok naar binnen en schoot uiteindelijk net naast het doel van Koopmans. Dat was het laatste noemenswaardige gevaar van de eerst helft.

De thuisploeg was ook na rust als eerste dreigend. Alessio Da Cruz mocht in de zestien schieten, maar Koopmans redde prima met zijn voet. Dat gebeurde even later opnieuw, toen diezelfde Da Cruz de bal recht op de ADO-doelman schoot. De tussenstand die op het bord stond in combinatie met het aanvallend onmachtige ADO zorgde vervolgens voor wat minder vertier.

Na ruim een uur was het eerste schot op doel van de gasten eindelijk een feit. Marko Vejinovic kreeg de bal voor zijn voeten en schoot vanuit de tweede lijn, maar Sergio Padt keerde de inzet van de ADO-aanvoerder prima. Niet veel later gooide de thuisploeg het duel definitief in het slot. Een schot van Da Cruz werd jammerlijk van richting veranderd door Dario Del Fabro: 3-0.

In de laatste twintig minuten werd er vooral gewisseld, hetgeen het spel niet direct ten goede kwam. Groningen vond het welletjes en ADO kon ook niets meer aanrichten. De zorgen blijven zodoende zonder meer aanhouden in de Hofstad, met een voorlopige zestiende plek op de ranglijst. Groningen verkleint het gat naar nummer vijf Feyenoord tot één punt, al komen de Rotterdammers woensdag nog in actie.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Groningen: Sergio Padt 7; Gabriel Gumdunsson 7,5 (86. Kian Slor -), Bart van Hintum 7, Ko Itakura 7,5, Miguel Leal 7; Daniël van Kaam 7, Alessio Da Cruz 6,5 (70. Sam Schreck-), Ramon-Pascal Lundqvist 7,5; Tomas Suslov 6,5 (70. Mike te Wierik -), Jörgen Strand Larsen 6,5 (86. Thijs Dallinga -), Mohamed El Hankouri 5,5 (70. Joël van Kaam -)

ADO Den Haag: Luuk Koopmans 5,5; Juan Familio-Castillo 5, Boy Kemper 5,5 (73. Shaquille Pinas), Dario Del Fabro 5, Milan van Ewijk 6,5 (39. Bilal Ould-Chikh 4,5); John Goossens 5,5 (73. Tomislav Gomelt -), Samy Bourard 6 (54. Amar Catic 4), Marko Vejinovic 5; Vicente Besuijen 5, Michiel Kramer 5 (72. Nikos Karelis -), Andrei Ratiu 4,5

Man of the match: Ramon-Pascal Lundqvist