FC Utrecht terug bij af ondanks late gelijkmaker tegen PEC Zwolle

30 januari 2021, 20:52   Bijgewerkt: 30 januari 2021, 20:58

FC Utrecht is weer terug bij af. De ploeg van René Hake was na drie zeges op rij met drie clean sheets bezig aan een uitstekende reeks in 2021, maar werd door PEC Zwolle weer met beide benen op de grond gezet. De Domstedelingen hadden weliswaar de overhand, maar mochten winteraanwinst Hidde ter Avest en Bram van Polen - die een domme rode kaart pakte - dankbaar zijn dat er nog een puntje werd gepakt (3-3). 

FC Utrecht was voor het duel met PEC Zwolle juist aardig in vorm geraakt. De Domstedelingen wonnen de laatste drie wedstrijden (Heracles Almelo 2-0, Sparta Rotterdam 1-0 en AZ 0-1) en leken eindelijk de grote verwachtingen waar te maken. PEC Zwolle stond bij de aftrap zes plekken lager dan de tegenstander, maar tóch hadden beide ploegen iets gemeen met elkaar: ze speelden het vaakst gelijk van alle clubs in de Eredivisie (liefst negen keer).

In het 'duel der gelijke spelen' kwam UFC trecht al na twee minuten op voorsprong door een rake kopbal van Sander van de Streek. Hij schatte een goed aangesneden vrije trap van Adam Maher op waarde. PEC kon zo dus direct aan de bak en moest op jacht naar de gelijkmaker, maar die kwam er razendsnel. Winteraanwinst Virgil Misidjan liet verschillende Utrechters het nakijken en trof doel via de paal: 1-1.

PEC Zwolle bleef op de achtergrond en stichtte nauwelijks gevaar voor het Utrechtse doel. Het werd naarmate de eerste helft vorderde echter een aantal keer door slordig veldspel in het zadel geholpen door de thuisploeg. Uiteindelijk resulteerde een overtreding van Willem Janssen op Immanuel Pherai in een strafschop voor PEC. Thomas Lam ging achter de bal staan en benutte het buitenkansje: 1-2. Zorgen voor Hake, die zag dat zijn elftal de laatste weken juist verdedigend zo stabiel as. 

De thuisploeg moest een tandje bijzetten en kwam na de pauze binnen tien minuten op gelijke hoogte. Ook nu moest er een penalty aan te pas komen. Sam Kersten tikte Van de Streek op de hak, de bal ging op elf meter en Maher schoot het leer binnen. Utrecht leek de smaak te pakken te hebben en voerde het tempo na de goal op. Dat resulteerde in een grote mogelijkheid voor Othman Boussaid, die in kansrijke positie over het Zwolse doel schoot.

Slordig veldspel bleef daarentegen als een rode draad verweven in het spel van Utrecht. Dat kwam de ploeg van Hake uiteindelijk duur te staan. FC Utrecht-goalie Eric Oelschlägel leverde de bal in bij Samuel Benson, die behield het overzicht en bracht de bal uiteindelijk bij Buitink. De Vitesse-huurling aarzelde vervolgens niet en schoot raak voor 2-3. De thuisploeg was het spoor even bijster en kwam een aantal keer in de verdrukking. Het moest zelf met een plan komen om nog iets te forceren en invaller Moussa Sylla was dichtbij de 3-3. Na goed combinatiespel belandde de bal voor de voeten van Sylla, maar die raakde bal volledig verkeerd.

Toch kwam het nog 'goed' voor de Domstedelingen: nadat Remco Balk doorging op Mous, gaf Van Polen de van FC Groningen overgekomen aanvaller een keiharde duw. Daarop werd Van Polen met rood in zijn vierhonderdste duel van het veld gestuurd, waarna FC Utrecht nog harder aanzette dan het al deed. In navolging van Buitink en Misidjan kwam er met Hidde ter Avest nóg een scorende winteraanwinst: hij kopte FC Utrecht alsnog naar een belangrijk punt. Toch is de sterke reeks doorbroken en wordt er puntverlies geleden tegen een mindere club. 

Opstellingen en beoordelingen*

FC Utrecht: Eric Oelschlägel 5; Hidde ter Avest 6, Tommy St. Jago 5, Willem Janssen 5 (77. Bart Ramselaar -), Django Warmerdam 5,5; Adam Maher 6, Sander van de Streek 6 (61. Urby Emanuelson ), Joris van Overeem 5.5 (61. Moussa Sylla 5); Gyrano Kerk 5.5, Adrián Dalmau 5.5, Othman Boussaid 5.5 (85. Remco Balk -)

PEC Zwolle: Xavier Mous 6.5; Sai van Wermeskerken 6, Bram van Polen 6, Sam Kersten 5.5, Yuta Nakayama 6; Rico Strieder 6, Thomas Lam 6.5 (80. Thomas van den Belt -), Dean Huiberts 6 (46. Samuel Benson 6); Virgil Misidjan 6.5 (71. Eliano Reijnders 5.5), Thomas Buitink 6.5 (71. Reza Ghoochannejhad 5.5), Immanuel Pherai 6 (46. Pelle Clement 5.5)

Man of the match: Hidde ter Avest

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen