Thuisvoordeel in Eredivisie verdampt: "Voor ons een groot nadeel"

3 februari 2021, 10:00

Nu de voetbalstadions leeg zijn, is in de Eredivisie het thuisvoordeel verdampt. De Telegraaf constateert na twintig speelrondes dat in vergelijking met het vorige, niet afgemaakte seizoen veertien van de achttien clubs minder punten hebben gepakt op eigen terrein. In vergelijk met het laatste wél afgemaakte seizoen gaat het zelfs om zestien clubs.

Alleen Vitesse, PSV, FC Groningen en sc Heerenveen doen het in thuiswedstrijden beter dan vorig jaar. FC Twente is een van de clubs die in eigen stadion minder punten pakt dan voorheen. Zo wonnen de Tukkers geen van de laatste zeven thuiswedstrijden in de Eredivisie. "Elke ploeg heeft er nadeel van dat de supporters er niet zijn, maar hoe groter het stadion en hoe fanatieker de fans hoe groter het gemis", denkt Ron Jans, die aanstipt dat een wedstrijd anders kan verlopen als het publiek er massaal achter gaat staan.

Ook Feyenoord ondervindt de negatieve gevolgen van het spelen van thuiswedstrijden in een lege Kuip. Voor een scheidsrechter is het eveneens anders om een duel te fluiten zonder de aanwezigheid van een kolkende massa. "Ik kan het niet direct staven met feiten, maar ik heb wel het gevoel dat scheidsrechters zich nu minder laten beïnvloeden nu er geen publiek is. Ze fluiten anders. Je ziet ook minder opstootjes en zo", aldus Jans.

FC Emmen presteerde vorig seizoen uitstekend op eigen terrein, maar veroverde dit seizoen drie punten in eigen huis. "Natuurlijk is spelen zonder publiek iets waar alle clubs mee te maken hebben, maar ik denk dat het voor ons wel echt een groot nadeel is", aldus verdediger Glenn Bijl. "We hadden een heel goede wisselwerking met het publiek. Dat is helemaal weggevallen. Als speler mis je toch de adrenaline, die je voelt door de sfeer en de passie vanaf de tribunes."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen