Willem II
0 – 0
RKC Waalwijk

Ook zij waren de dupe van administratieve blunders

4 februari 2021 – Ajax gaat momenteel heel de wereld over, nadat de Amsterdammers vergaten om Sebastién Haller - de duurste aankoop ooit! - in te schrijven voor de Europa League. Een ongekend knullige fout, maar desondanks geen unicum in de voetballerij. Zowel in Nederland als ook over de landsgrenzen is deze misser vaker gemaakt en zelfs al eens door Ajax. FCUpdate.nl zet een rijtje eerder blunders op een rijtje. 

Ook zij waren de dupe van administratieve blunders

Ruud van Nistelrooy, Eric Addo en John de Jong (PSV)
In 2001 vergat PSV Van Nistelrooy en Addo op tijd in te schrijven voor het Europese treffen met 1. FC Kaiserslautern. De Eindhovense club had de regels van de UEFA niet goed doorgenomen en dacht dat het tweetal de dag vóór de wedstrijd nog ingeschreven kon worden. Waar de Eindhovenaren de inschrijving op 20 februari 2001 voltooiden, lag de werkelijke deadline op 1 februari 2001. Treurig genoeg werden de Eindhovenaren vervolgen ook nog eens uitgeschakeld, toch hebben ze weinig geleerd van hun fout. In 2008 overkwam PSV namelijk hetzelfde met John de Jong in de Champions League...

Olivier Giroud (Arsenal)
Voor Giroud leek deelname aan de Champions League in 2014 uitgesloten te zijn. De Fransman brak destijds zijn scheenbeen en Arsenal rekende op een afwezigheidsperiode van vier maanden. En dús schreven ze hem niet in - een formaliteit. Het herstel verliep uiteindelijk, tegen alle verwachtingen in, sneller dan verwacht, maar The Gunners hadden hem dus niet ingeschreven en konden dat pas vanaf de winterstop weer doen. 

Bartosz Bereszynski (Legia Warschau)
Het kan blijkbaar ook andersom: wél ingeschreven staan, maar níet mogen spelen. Het overkwam de Poolse Bartosz Berezynski. Hij dacht gewoon in actie te komen voor Legia in het kwalificatieduel met Celtic, maar bleek te zijn geschorst. Het gevolg: de 1-4 overwinning werd omgezet in een reglementaire 3-0 nederlaag. Marta Ostrowska, medewerkster van Legia, was verantwoordelijk voor de misser. De politie adviseerde haar vervolgens om de stad tijdelijk te verlaten, omdat haar blunder kwaad bloed zette bij de harde kern van de club. Geschorste spelers opstellen gebeurde overigens de laatste jaren wel vaker en zelfs bij de absolute top: Real Madrid werd ooit uit de Copa del Reu gezet nadat de geschorste Denis Cheryshev opgesteld werd. 

Thulani Serero (Ajax)
Ajax heef kennelijk geen lering getrokken uit een eerdere inschrijfblunder. Serero bleek in 2011 niet op de spelerslijst te staan voor duel met FC Twente om de Johan Cruijff Schaal. Slecht nieuws dus voor de Zuid-Afrikaan, die Ajax vervolgens actie zag ondernemen middels een telefoontje naar de KNVB in Zeist. Uiteindelijk lukten het de Amsterdammers om Serero alsnog op de spelerslijst te krijgen (toen wél), maar bleef hij in De Kuip uiteindelijk negentig minuten op de bank...

M'Baye Niang (AC Milan)
AC Milan ging in 2013 ten koste van PSV naar de groepsfase van de Champions League en wachtte een lastige poule met FC Barcelona, Ajax en Celtic. Om de slaagkansen te vergroten wilden de Italianen met een grote selectie aan de Europese campagne beginnen. Toch ging dat niet goed: Stephan El Shaarawy moest op de B-lijst, die geldt voor jeugdspelers die mogen uitkomen in de Champions League, staan om zo een extra plek te creëren. Hij stond echter op de A-lijst waardoor er geen plek meer was voor Niang, die van deelname werd uitgesloten en niet inzetbaar was. De Milanese ploeg eindigde uiteindelijk als tweede in de poule en dwong zo overwintering af.

Alexander Jeremejeff (BK Häcken)
Ook recenter gebeurde er een vergelijkbare fout: Alexander Jeremejeff, de spits die deze zomer vertrok bij FC Twente, was de topscorer van BK Häcken dat voor het tweede jaar op rij probeerde om de voorrondes van de Europa League te overleven. Voor het heenduel met AZ in 2019 zat de sterke spits echter niet in de selectie – tot verbazing van iedereen. In het heenduel kon hij derhalve niet in actie komen en in de return stond hij wel op het veld, maar ging zijn ploeg alsnog met 0-3 ten onder. Eerst wilde niemand tekst en uitleg geven over de afwezigheid van Jeremejeff, maar ook hij bleek niet te zijn ingeschreven. 

Eredivisie