Deze veranderingen overweegt UEFA voor de CL

4 februari 2021, 21:27   Bijgewerkt: 4 februari 2021, 22:59

De UEFA gaat een serieuze eerste stap zetten om te kijken naar veranderingen in de Champions League. Zoals Bayern München's Karl-Heinz Rummenigge eerder al aankondigde gaat de Europese voetbalbond tijdens een online overleg wat actiepunten bespreken. Dit zijn vanaf vrijdag (morgen) de belangrijkste mogelijke veranderingen.

Allereerst gaat de UEFA een blik werpen op de huidige opzet van de Champions League. In de groepsfase wil het kijken of voorkomen kan worden dat er groepswedstrijden waarbij niets meer op het spel staat gespeeld moeten worden. Zo kan de groepsfase worden veranderd in een competitievorm waarbij tien ploegen tegen elkaar spelen en een ranglijst de volgorde bepaalt – het zogenoemde Zwitserse model. Daarbij is de kans veel kleiner dat er wedstrijden worden gespeeld waarbij er niets meer op het spel staat. Dat levert meer spanning, meer interessante duels, überhaupt meer wedstrijden en dus ook meer geld op.

Ook wordt er serieus gekeken naar een verandering van de knock-outfase. Daarbij gaan de wedstrijden niet meer over twee wedstrijden, maar net als in het coronaseizoen over één wedstrijd. Dat vergroot de kansen voor kleinere clubs en zorgt bovendien voor veel meer spanning. Door in de groepsfase meer wedstijden te creëren kan het verlies van veel wedstrijden enigszins opgevangen worden. De clubs zijn hierover enthousiast, maar eerder sprak de UEFA nog twijfels uit hierover. Hoewel dit niet per se geagendeerd is voor dit overleg, speelt dit al langer.

Lees ookRummenigge: UEFA werkt aan grote veranderingen in de CL 

De veranderingen moet voorkomen dat de Europese topclubs een eigen Super League gaat beginnen, zoals eerder al eens werd geopperd door de absolute top. De UEFA gaf daarop te kennen dat spelers die aan die competitie zouden deelnemen, niet meer op de andere toernooien mogen spelen. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook de EK's, wat voor nogal wat ophef zorgde. Het overleg wordt gevoerd door onder andere de UEFA en diverse belangengroepen. Andrea Agnelli, voorzitter van de European Club Association - die de clubs vertegenwoordigt, gaf eerder al aan enthousiast te zijn over het Zwitserse model.

Verder wordt er ook gesproken over solidariteitsbetalingen van de Europese inkomsten aan de nationale competities, dat is iets dat European Leagues-organisatie graag wil bewerkstelligen. Zij verdedigen eveneens het belang van een open-competitie, waarbij de prestaties in de nationale competitie de Europese tickets bepalen. Volgens Reuters kan het gezien de grote financiële belangen weleens moeilijk worden om hele grote veranderingen door te voeren in het miljardenbal.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen