Willem II
0 – 0
RKC Waalwijk

ErediVisie: Donyell beetje Balen, primeur Veerman en Ajax-storm

8 februari 2021 – In de 21ste speelronde werd de bal slechts op vijf velden aan het rollen gebracht. Vanwege de hevige sneeuwval schrapte de KNVB de vier zondagse Eredivisie-wedstrijden. Toch gebeurde er genoeg om over na te praten. Zoals elke week maken we de balans op in onze wekelijkse rubriek ErediVisie, waarin we de opvallendste dingen op een rij zetten.

ErediVisie: Donyell beetje Balen, primeur Veerman en Ajax-storm

Vloet verliezer van het weekend
Met de enige treffer van de avond groeide Heracles-middenvelder Rai Vloet uit tot de held van Heracles, op bezoek bij Fortuna Sittard (0-1). Zaterdagavond zal hij dat goede gevoel echter alweer kwijt zijn geraakt. In gesprek met de NOS biechtte Vloet vrijdagavond op een onderling wedstrijdje te hebben met beste vriend Memphis Depay. De twee voormalig PSV-talenten dagen elkaar uit in een strijd om wie het vaakst tot scoren komt. De teller van Vloet kwam na zijn goal op negen goals, maar zijn maatje in Frankrijk deed dat dunnetjes over. Met twee goals tegen Strasborug verhoogde Memphis zijn seizoenstotaal naar dertien doelpunten.

Boomlange Veerman kan ook koppen
Waarschijnlijk zullen verdedigers die het tegen Henk Veerman opnemen voorafgaand aan de wedstrijd veelvuldig te horen krijgen dat ze vooral door de lucht scherp moeten zijn. Met zijn 2.01 meter behoort de aanvoerder van SC Heerenveen tot een van de langste spelers van de Nederlandse velden. Toch bleek hij zijn lengte de laatste jaren maar nauwelijks te gebruiken. Tegen Vitesse (1-0 zege) maakte Veerman pas zijn allereerste kopdoelpunt in de Eredivisie. Daar had de boomlange aanvaller liefst 116 wedstrijden voor nodig.

Donyell beetje Balen
Het wisselbeleid van Roger Schmidt blijft voer voor discussie. Tot zijn ongenoegen werd Donyell Malen tegen FC Twente na 86 minuten naar de kant gehaald. Het was alweer de zestiende keer dit Eredivisie-seizoen dat hij geen volledige wedstrijd speelde. Malen stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken toen hij werd gewissseld. Hij baalde vooral dat hij niet meer tijd kreeg om zijn hattrick te completeren. Vlak voor zijn wissel kreeg Malen een goede mogelijkheid op zijn derde van de wedstrijd. "Hij kreeg zijn kans, de volgende keer moet hij hem maken", lachte Schmidt de kritiek weg.

Het had nog erger gekund voor Ajax...
Een sneeuwstorm zorgde ervoor dat de storm bij Ajax even ging liggen. De Amsterdamse club bleef afgelopen week niets bespaard. Het aangekondigde vertrek van Brian Brobbey, de moeizame onderhandelingen met Spartak Moskou over de overgang van Quincy Promes en de blunder met de Europese inschrijving van Sébastien Haller bleken slechts de opmaat te zijn tot wat nog moest komen: de schorsing van Andre Onana vanwege een dopingovertreding. Ajax had afgelopen weekend eigenlijk in actie moeten komen tegen FC Utrecht, maar die wedstrijd werd vanwege code rood afgelast. Code rood was het door al het slechte nieuws natuurlijk al lang in Amsterdam. Een overwinning tegen Utrecht was een pleister op de wonde geweest, maar een nederlaag had Ajax nog dieper in de put geduwd. Het extreme winterweer kwam de Amsterdammers dus eigenlijk niet ongelegen.

Vooruitziende Blick Advocaat
Zoals gebruikelijk nam Feyenoord-trainer Dick Advocaat vrijdag plaats achter het spreekgestoelte om vooruit te blikken op de eerstvolgende wedstrijd. Toen al wist hij dat het duel met FC Groningen vanwege het winterweer waarschijnlijk niet door zou gaan. "Afgelasten natuurlijk", adviseerde hij de KNVB. "We krijgen zaterdagavond en zondag dingen die we twintig jaar niet hebben meegemaakt", voegde hij daaraan toe. Advocaat kreeg (uiteraard), want een dag later werden alle wedstrijden op de zondag eruit gegooid.

En dan nog even dit...

Onvoorwaardelijke steun

Rivaliteit maakt plaats voor sportiviteit

Altijd deZelfden

Eredivisie