Expert: furosemide werkt niet helemaal maskerend meer

9 februari 2021, 12:43   Bijgewerkt: 9 februari 2021, 13:57

Hoewel furosemide als een maskerend dopingmiddel gezien én gebruikt wordt, is dat anno 2021 eigenlijk niet meer effectief. Volgens dopingexpert Douwe de Boer werkt(e) het middel weliswaar maskerend, maar is het tegenwoordig zeker niet meer helemaal waterdicht. Volgens hem kunnen gebruikte dopingwaarden alsnog worden achterhaald, ook als het middel gebruikt is. Dat zou een deel van de lage straf van Ajax-keeper Andre Onana verklaren.

"Furosemide is weliswaar een maskerend middel. Er komt meer water in je urine, waardoor een ingenomen dopingmiddel wordt uitverdund. Op die manier kun je detectie moeilijker maken, maar dat was met name vroeger zo. Tegenwoordig eigenlijk niet meer", zo vertelt De Boer – werkzaam bij het Centraal Diagnostisch Laboratorium – tegenover FCUpdate.nl.

Dat Onana slechts voor één jaar geschorst wordt, is volgens De Boer een teken aan de wand dat er een aardige verdediging is gevoerd door Ajax. "Een amateur krijgt al snel vier jaar schorsing", zo weet De Boer. "Dus hij heeft een strafreductie van drie jaar gehad." Dat moet zijn geweest op basis van de verdediging van de Amsterdammers. Onana beweerde dat hij een pilletje heeft ingenomen van zijn vrouw. "Maar die moet dan hartpatiënt zijn of zwanger zijn geweest, anders is het niet logisch."

Lees ookWat is furosemide en waarom is het verboden in de voetballerij?

Want furosemide is een vochtafdrijver, een middel dat je inneemt, waardoor je meer vocht verliest – dat logischerwijs via je urine naar buiten komt. "Het is bedoeld voor mensen die een mindere nierfunctie hebben of voor hartpatiënten. Of voor vochtophopingen tijdens een zwangerschap", zei stelt de biochemicus over de algemene werking van het middel waarvoor Onana is bestraft.

Volgens hem is het middel niets iets wat je vaak tegenkomt in de voetballerij. "Sporters hebben er vooral voordeel van als je een bepaald gewicht wil kwijtraken", aldus De Boer. Dat gebeurt met name via dat vochtverlies. "Bij bepaalde sporten heb je gewichtklasses, als sporters daaroverheen gaan, moeten ze kilo's kwijt. Dan wordt het vaker gebruikt."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen