Ajax schudt rampweek van zich af met bekerzege op pover PSV

10 februari 2021, 22:00   Bijgewerkt: 10 februari 2021, 22:07

Niet alleen de letterlijke temperatuur maar ook de figuurlijke temperatuur daalde de afgelopen week onder hel nulpunt in de Johan Cruijff ArenA. Het ene hoofdpijndossier werd in rap tempo gevolgd door de andere en dus was het kwartfinaleduel met PSV woensdag van cruciaal belang. Zonder Andre Onana richtte Ajax zich op en had vooral aan een goede eerste helft genoeg om PSV te elimineren: 2-1.

Vanaf het eerste moment was Ajax namelijk de bovenliggende ploeg. Daarin was Daley Blind, die de geschorste Ryan Gravenberch verving, cruciaal. De routinier speelde sterk, net als de hele Ajax-ploeg, en bepaalde het tempo en het drukzetten. Niet gek was het dat het na twintig minuten 1-0 werd. Verdediger Lisandro Martínez speelde Davy Klaassen aan tussen de linies en hij passte hard naar Haller. Die kreeg net iets teveel ruimte van Olivier Boscagli, nam perfect aan en stuurde het speeltuig overtuigend langs Lars Unnerstall. De eerste kans was meteen raak voor het scherpe Ajax.

PSV, dat in januari juist indruk maakte in de eerste helft in Amsterdam, had nauwelijks iets te vertellen. Het was overal te laat. De ploeg moest het stellen zonder Cody Gakpo, Mario Götze en Noni Madueke en had moeite om in de wedstrijd te komen. Het kreeg eigenlijk maar één kans in het eerste bedrijf, maar dat was wel meteen een heel grote. Donyell Malen werd diep gestuurd na balverlies van Blind en schoof op slag van rust rakelings naast. Dat was de grootste PSV-kans in het eerste bedrijf, terwijl Ajax via Edson Álvarez (kopbal over) en Antony (schot over) nog wat mogelijkheden had gehad.

In januari was PSV in de eerste helft de betere en kwam Ajax vervolgens terug van een 0-2 achterstand. Het duel van vandaag toonde paralellen met die kraker, maar nu waren de rollen omgedraaid. Nu was PSV de formatie die na de pauze de comeback moest inzetten. Dat gebeurde ook, aangezien het na een klein uur de belangrijke 2-1 maakte. Eindelijk combineerden Denzel Dumfries en Mohamed Ihattaren, die in de eerste helft overigens nog wel aardig speelde, een keer op hoge snelheid. De lage voorzet van Dumfries die volgde bereikte Donyell Malen niet, maar werd door Timber in het eigen doel gegleden (2-1).

Een echt offensief van PSV kwam er niet meer, al kreeg het nog wel een grote kans. Aanvoerder Dumfries duwde de bal op inzet naar de verre hoek, maar Klaassen was op de doellijn de redde engel voor Ajax. De Amsterdammers stoten door naar de halve finale en dat is meer dan een welkome opsteker voor de club in roerige tijden. De onrustige tijden wachten nu voor PSV, dat al dertien (!) toppers op rij niet tot een zege kwam.

Opstellingen en beoordelingen:*

Ajax: Maarten Stekelenburg 6; Noussair Mazraoui 6 (46. Devyne Rensch 6), Jurriën Timber 7, Lisandro Martínez 6,5, Nicolas Tagliafico 6; Edson Álvarez 6,5, Daley Blind 7,5, Davy Klaassen 7; Antony 7 (68. David Neres), Sébastien Haller 7,5, Dusan Tadic 6,5

PSV: Lars Unnerstall 6,5; Denzel Dumfries 6, Jordan Teze 6, Olivier Boscagli 5, Philipp Max 5; Ibrahim Sangaré 5,5, Pablo Rosario 5,5; Mauro Júnior 6 (80. Ryan Thomas), Mohamed Ihattaren 6,5 (80. Yorbe Vertessen); Eran Zahavi 6, Donyell Malen 6

Man of the Match: Daley Blind

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen