AZ doet uitstekende zaken en verpest debuut scorende Schöne

14 februari 2021, 14:14

AZ heeft zondagmiddag een belangrijke overwinning geboekt tegen sc Heerenveen. In eigen huis was het team van trainer Pascal Jansen met 3-1 te sterk voor de bezoekers. Daarmee werd het Friese debuut van Lasse Schöne verpest. De Alkmaarders zijn door de zege geklommen naar de derde plaats in de Eredivisie, maar kunnen later op de dag wel weer worden ingehaald door Vitesse.

Voor AZ en SC Heerenveen stond er op de vroege zondagmiddag een interessante wedstrijd op de planning. De Alkmaarders kwamen 'Super January' niet ongeschonden door, waardoor de titelaspiraties de prullenbak in konden. Waar AZ afgelopen week juist veteraan Ron Vlaar zijn carrière zag beëindigen, trok tegenstander sc Heerenveen met de 34-jarige Schöne een zeer ervaren speler aan. Aanvankelijk begon hij op de bank bij de Friezen, maar omdat Joey Veerman in de warming-up geblesseerd afhaakte, begon de Deen meteen in de basis.

Daarna bleef AZ dominant. De ploeg van Pascal Jansen dook veelvuldig op in het strafschopgebied van de tegenstander, en drong de Friezen daarmee ver terug. In de eerste helft kenden de Alkmaarders enkele malen zo'n opleving, maar kansen bleven uit. In de andere fases loerde de thuisploeg vooral op de counter, waaruit het via Teun Koopmeiners en Jesper Karlsson bijna gevaarlijk werd. SC Heerenveen was vaak aan de bal, maar zonder de twee Volendamse Veermannen leek de inspiratie, de nauwkeurigheid en de felheid bij de ploeg van Johnny Jansen te ontbreken. Hier kon ook Schöne, die vanaf de linkerkant vaak naar binnen trok, niets aan veranderen, waardoor een teleurstellende eerste helft werd beëindigd met een 1-0 voorsprong voor AZ.

Daarna viel AZ weer terug op het beproefde recept uit de eerste helft, en liet het zich weer terugzakken. Heerenveen leek echter beter bij de les dan in de eerste helft, waardoor een aansluitingstreffer niet lang op zich liet wachten. Na een afgeslagen aanval kwam Siem de Jong op de rechterflank aan de bal. Zijn voorzet werd niet geraakt door Veerman, maar in twee instanties wel binnengetikt door Schöne. Enkele minuten later leek Boadu de 3-1 op zijn schoen te hebben, maar na een snelle uitbraak schoot de jonge spits van dichtbij hard op de lat. De wedstrijd kreeg een meer open karakter, met goede mogelijkheden aan beide kanten. Er leek nog een doelpunt in de lucht te hangen, maar aan welke kant was niet duidelijk.

Uiteindelijk was het AZ dat nog een doelpunt maakte. Nadat Heerenveen opnieuw een fout maakte in de opbouw, stuurde Stengs Albert Gudmundsson weg. De IJslander twijfelde niet, en schoof de bal rustig onder Mulder door, waarmee de wedstrijd beslist was. Zo achterhaalt AZ Vitesse op de ranglijst, terwijl SC Heerenveen haar goede reeks weer ten einde ziet komen.

Opstellingen en beoordelingen*

AZ Alkmaar: Marco Bizot 5,5; Owen Wijdal 6,5, Bruno Martins Indi 6, Pantelis Hatzidiakos 6, Yukinari Sugawara 5,5; Teun Koopmeiners 6, Albert Gudmundsson 4,5, Fredrik Midtsjø 5; Jesper Karlsson 5 (80. Zakaria Aboukhlal -), Myron Boadu 4,5 (80. Jelle Duin -), Calvin Stengs 6,5

SC Heerenveen: Erwin Mulder 5,5; Rami Kaib 5,5, Pawel Bochniewicz 5, Ibrahim Dresevic 5,5, Jan-Paul van Hecke 5 (86. Oliver Batista Meier -); Lasse Schöne 6 (72. Sherel Floranus -), Siem de Jong 5,5 (72. Rami Hajal -), Tibor Halilovic 5, Rodney Kongolo 5,5; Mitchell van Bergen 4,5 (46. Henk Veerman), Benjamin Nygren 4 (65. Arjen van der Heide 5)

Man of the match: Calvin Stengs

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen