Willem II
0 – 0
RKC Waalwijk

ErediVisie: UitStekelendburg, Fletsch Vitesse, Schöne en Fortuna

15 februari 2021 – De KNVB moest door het winterweer heel wat verplaatsen, maar de 22ste speelronde in de Eredivisie kon volledig worden afgewerkt. Ajax werd opnieuw de grote winnaar van een speelronde, mede door de prima keepende Maarten Stekelenburg. Gelukkig gebeurde er nog veel meer op de Nederlandse velden en zoals altijd blikken we daarop terug in onze wekelijkse rubriek ErediVisie. 

ErediVisie: UitStekelendburg, Fletsch Vitesse, Schöne en Fortuna

Maarten UitStekelendburg
Maarten Stekelenburg ging zaterdag de boeken in als oudste Ajacied ooit in de Eredivisie. Met zijn 38 jaar en 144 dagen pakte de doelman het record af dat al ruim dertig jaar op naam van Arnold Mühren stond. Dat record zal hij de komende maanden nog wel verder aanscherpen. Door de dopingschorsing van Andre Onana is Stekelenburg op dit moment immers de eerste doelman van Ajax. Tegen PSV in de beker werd de voetbalopa alleen verschalkt door zijn teamgenoot Jurriën Timber en tegen Heracles Almelo hield hij zijn doel schoon. Het keepersprobleem lijkt even geen issue meer in Amsterdam, waar nog een record gebroken. Nooit was een leeftijdsverschil groter bij Ajax binnen binnen één Eredivisie-wedstrijd dan tussen Devyne Rensch en Stekelenburg (20 jaar en 118 dagen). 

Zeven Berghuis
Zoals supporters hun favoriete club hebben, zijn er ook spelers die zo hun voorkeur hebben. Bij Steven Berghuis zal dat hoogstwaarschijnlijk Willem II zijn. De Feyenoord-captain benutte afgelopen zondag een penalty in de met 5-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen de Tilburgers. Dat was alweer zijn zevende (!) opeenvolgende goal tegen die ploeg. Een bijzondere prestatie, want volgens statistiekenbedrijf Opta verwierf Berghuis daarmee een plekje naast Mateja Kezman, die datzelfde kunstje namens PSV flikte tegen FC Utrecht in 2004 en de jaren daarvoor. Gelukkig voor Willem II kunnen ze Berghuis dit seizoen niet meer treffen. 

Fletsch Vitesse
Wat is er aan de hand met Vitesse? De zo geliefde ploeg van Thomas Letsch lijkt al het kleur op de wangen verloren in 2021. In de laatste vier wedstrijden (tegen RKC Waalwijk, VVV-Venlo, sc Heerenveen en FC Twente) pakte het slechts één punt, maakte het maar twee doelpunten en het meest vervelende: het zo frivole voetbal is volledig verdwenen. Tegen de Tukkers viel Oussama Tannane ook nog eens geblesseerd uit en werd Riechedly Bazoer zelfs voortijdig gewisseld door de Duitse oefenmeester – die in woord en gebaar na de nieuwe nederlaag niet tevreden was over Vitesse, dat momenteel heel flets oogt onder Letsch. Krijgt hij de boel waar aan de praat?

Fortuna mag het vieren
Fortuna Sittard blijft maar goed presteren dit seizoen onder Sjors Ultee. Het schokeffect na zijn aanstelling is inmiddels omgezet in een Sjorseffect. De Limburgers staan door de opmars op een keurige tiende plaats en kunnen de degradatiezorgen voorlopig uit het hoofd zetten. Het gat met nummer zestien Willem II bedraagt namelijk al vijftien punten. Dat was overigens niet de enige reden voor een vrolijke stemming in Sittard. Afgelopen zaterdag versloeg het Sparta Rotterdam 1-2 op Het Kasteel en dat betekende de vierde uitoverwinning op rij in de Eredivisie. Dit was de derde keer dat het Fortuna lukte om vier wedstrijden achter elkaar winnend af te sluiten. In 1987 en 1988 kon het dat heuglijke feit ook al vieren, maar zeldzaam is het zeker: op bezoek in FC Groningen kan dat zelfs verbeterd worden over twee weken. 

Bij FC Emmen blijft het maar misgaan
Komt het nog goed met het elftal van Dick Lukkien? Inmiddels moet de coach zelf ook bijna het vertrouwen verloren zijn, want ook tegen RKC Waalwijk ging het wéér mis – alle winteraankopen ten spijt. Na 22 wedstrijden in de Eredivisie werd er nog niet gewonnen en dat gebeurde slechts driemaal eerder: Helmond Sport (1984), FC Dordrecht (1985) en RBC Roosendaal (2006). Het enige goede nieuws kwam van hoofdsponsor Easy Toys, die het contract verlengde – ook al lonkt de Eerste Divisie. Misschien kunnen ze alle tegenstanders van Emmen de komende weken een leuk pakketje sturen, zodat ze tegen de Drentenaren niet optimaal meer kunnen lopen.

En dan nog even dit...

Sehr Schöne Tor

Vooral de vrouwen vonden het goed

ADO scoort er tegen de topploegen op los - ook tegen AZ, FC Twente en VVV-Venlo

Eredivisie