Feyenoord geeft halve finale-ticket op bizarre wijze weg in Fryslân

17 februari 2021, 20:46   Bijgewerkt: 17 februari 2021, 20:56

Feyenoord heeft de halve finale van de KNVB Beker woensdagavond op bizarre wijze uit handen gegeven. Na een dramatische eerste helft knokte de ploeg van Dick Advocaat zich na de pauze naar een royale 1-3 voorsprong, maar vervolgens pakte doelpuntenmaker Steven Berghuis een oliedomme tweede gele en dus rode kaart. In de Friese slotstorm zorgden Benjamin Nygren en Siem de Jong (twee goals) voor een bizar einde van het bekeravontuur van de Rotterdammers (4-3). 

Feyenoord moest terug naar de tekentafel, zo sprak aanvoerder Berghuis na de 3-0 nederlaag die de Rotterdammers enkele weken eerder in competitieverband hadden geleden tegen sc Heerenveen. Van een revolutionair strijdplan leek in de eerste helft van het uitgestelde bekerduel echter geen sprake. De Rotterdammers hadden Joey Veerman weliswaar wat beter onder controle dan tijdens de wedstrijd van eind januari, maar toch viel een vroege achterstand de bezoekers ten deel. Heerenveen maakte gebruik van de vele ruimte op de linkerflank, die ontstond omdat Berhuis zijn directe tegenstander Kaïb de ruimte liet. De linksback van Heerenveen liet zich uitstekend bedienen door Mitchell van Bergen en bleef oog in oog met Nick Marsman koel en efficient: 1-0.

Feyenoord nam na die vlugge domper het initiatief over, maar was voor het doel krachteloos. Leroy Fer was nog wel dicht bij de gelijkmaker, maar zijn goed getimede kopbal belandde aan de verkeerde kant van de paal. In het vervolg van het eerste bedrijf ging er in aanvallend opzicht veel via Mark Diemers, maar de middenvelder was erg slordig in zowel de afronding als in het in stelling brengen van zijn ploeggenoten.

Net toen Feyenoord-trainer Dick Advocaat richting rust moest hebben geconcludeerd dat zijn ploeg wat grip op de wedstrijd had gekregen luidde een zeer slordig moment de 2-0 in. Na onderlinge miscommunicatie aan de kant van Feyenoord kreeg Henk Veerman alle ruimte om binnen te schuiven, wat hij op eenvoudige wijze ook deed. Terwijl de Feyenoorders elkaar gefrustreerd stonden aan te kijken schoot arbiter Mulder echter te hulp. Eric Botteghin was nét op tijd ingestapt, waardoor Veerman buitenspel stond bij het maken van zijn treffer. De goal verdween dus van het scorebord, en het perspectief voor Feyenoord op een succesvol resultaat groeide weer wat.

Niet lang na die comfortabel ogende voorsprong maakte Berghuis echter een domme overtreding op Kaïb, die hem de hele avond al hoofdbrekens bezorgde. De plek van de overtreding maakte de actie van Berghuis extra onbegrijpelijk, want van gevaar was totaal geen sprake. Toch was arbiter Mulder onverbiddelijk en toonde Berghuis zijn tweede gele prent van de avond. De sterspeler van Feyenoord mocht dus gaan douchen en zag daarmee ook de halve finale aan zich voorbij gaan.

Het bleek een nieuwe plottwist in het toch al enerverende duel, en wat voor één. Heerenveen-trainer Janssen zag zijn kans schoon met de overtalsituatie en bracht bijkans al het aanvallende bloed dat hij nog op de bank had zitten binnen de lijnen. Feyenoord werd zichtbaar zenuwachtig en kreeg ook al snel de 2-3 om de oren. Invaller Benjamin Nygren knalde de bal in het dak van het doel en Heerenveen rook nu écht bloed.

Feyenoord hield nog wel even stand, maar een volgende blunder van Marsman leidde het definitieve einde van de bezoekers in. De doelman liet een simpel lijkende vangbal uit zijn handen glippen, al werd hij wel licht gehinderd door Henk Veerman. De spits werd echter niet teruggefloten door Siemen Mulder, waardoor Siem de Jong de gelijkmaker kon binnenwerken: 3-3. Het werd evenwel nog erger voor Feyenoord, toen een minuut voor tijd De Jong ook nog zijn tweede van de avond wist te maken.

De desillusie was groot voor de ploeg van Advocaat, die tijdens zijn laatste kunstje als trainer een bekerklassieker en de laatste kans op een prijs aan zich voorbij zag gaan.

Opstellingen en beoordelingen:*

SC Heerenveen: Erwin Mulder 6; Jan Paul van Hecke 6,5 (56. Sherel Floranus 4.5), Ibrahim Dresevic 6, Pawel Bochniewicz 6, Rami Kaïb 7; Rodney Kongolo 6,5 (65. Lasse Schöne 6), Tibor Halilovic 6 (71. Benjamin Nygren -), Joey Veerman 7; Siem de Jong 7, Henk Veerman 6,5, Mitchell van Bergen 6,5

Feyenoord: Nick Marsman 6,5; Lutsharel Geertruida 7, Eric Botteghin 7, Marcos Senesi 7, Tyrell Malacia 6; Leroy Fer 7, Mark Diemers 6,5, Jens Toornstra 6,5; Steven Berghuis 7, Bryan Linssen 7,5 (79. Nicolaï Jørgensen -), Luis Sinisterra 7 (79. Ridgeciano Haps -)

Man of the Match: Siem de Jong

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen