Late goal De Jong kan Haaland-show niet voorkomen

17 februari 2021 – Sevilla is woensdagavond het slachtoffer geworden van de enorme dadendrang van Erling Haalang. De Noorse topschutter was de absolute aanjager bij Borussia Dortmund en zorgde in de eerste helft tegen de normaliter zo gesloten achterhoede van de Spanjaarden voor twee van de in totaal drie Duitse treffers. Door een late goal van invaller Luuk de Jong is er nog enig perspectief voor Sevilla, maar veel is het niet (2-3). 

Late goal De Jong kan Haaland-show niet voorkomen

Zeven wedstrijden op rij hield Sevilla-keeper Bono de nul en na de Copa del Rey-zege op FC Barcelona in de vorige midweek had de ploeg met De Jong op de bank vertrouwen getankt voor dit fraaie affiche. Met een Borussia Dortmund in dramatische vorm in Duitsland en een geweldige start via Suso - die met een gelukje al snel 1-0 aantekende, leek het opnieuw een hele mooie avond te worden voor Julen Lopetegui.

Maar de Spaanse club had buiten Erling Haaland gerekend. De Noorse topscorer van de Champions League (acht goals na woensdagavond) zag eerst ploeggenoot Mahmoud Dahoud op heerlijke wijze de score in evenwicht brengen (1-1) en nam daarna de hoofdrol over. Uit een heerlijke combinatie met Jadon Sancho zorgde hij snel voor de tweede BVB-goal en vlak voor rust counterde hij uit een heerlijke pass van Marco Reus naar een 1-3 voorsprong. 

Met zijn twintig jaar staat de teller van Haaland door die goals al op zeventien (!) all time in de Champions League, nog nooit was er een speler die dat aantal zo snel bereikte. Ook steeg hij op de alltime topscorerslijst van Noren in het miljardenbal: Ole Gunnar Solskjær (19) en John Carew (18) staan alleen nog boven hem – maar deden daar dus hun hele loopbaan over. Ongekende cijfers voor de spits van Borussia Dortmund. 

Waar Kylian Mbappé dinsdagavond de show stal namens Paris Saint-Germain, was het een dag later Haaland dat liet zien dat er na Lionel Messi (FC Barcelona) en Cristiano Ronaldo (Juventus) nieuwe leiders aan het opstaan zijn in het Europese voetbal. Zoals het nu lijkt worden de kleine Argentijn en Portugees voor het eerst sinds 2004 beide uitgeschakeld in de achtste finales van de Champions League, maar de nieuwe grootheden staan op.

Sevilla werd onverwacht het slachtoffer van de dadendrang van Haalang, maar onterecht was de zege zeker niet. Doordat Luuk de Jong vlak voor tijd van dichtbij nog zorgde voor de aansluitingstreffer van de Spaanse club (2-3) is er voor de return wel veel meer uitzicht gekomen – al blijft de opgave tegen Haaland en consorten uiterst moeizaam voor de Spaanse ploeg. 

UEFA Champions League

gerelateerd