Sterk Ajax slaat toe in de slotfase en verslaat defensief Lille OSC

18 februari 2021, 22:58   Bijgewerkt: 18 februari 2021, 23:14

Ajax heeft zichzelf op bezoek bij Lille OSC een uitstekende uitgangspositie verschaft. De gehavende Amsterdammers leken donderdagavond een onnodige 1-0 nederlaag te moeten incasseren, maar wonnen in de slotfase via een makkelijk gegeven pingel en goal van invaller Brian Brobbey alsnog met 1-2 van de verdedigend ingestelde Fransen. Volgende week ontmoeten beide ploegen elkaar in de Johan Cruijff ArenA.

Ten Hag moest door meerdere afwezigen flink puzzelen in Noord-Frankrijk. Devyne Rensch, Jurriën Timber en Lisandro Martínez kregen basisplaatsen toebeeld in de achterhoede, terwijl Daley Blind en linie naar voren schoof. Dusan Tadic speelde door de bekende afwezigheid van Sébastien Haller weer eens in de punt van de aanval en werd geflankeerd door Antony en David Neres. Aan de zijde van Lille was er natuurlijk een basisplek voor ex-Ajacied Sven Botman, die dit seizoen een vaste waarde is bij de koploper van de Ligue 1. Ook bekende namen als José Fonte, Yusuf Yazici en Renato Sanches waren present.

In de eerste helft werden de kijkers niet bepaald verwend. Lille koos voor een terughoudende tactiek en liet Ajax komen. Dat resulteerde in 71% balbezit voor de Amsterdammers, die daar eigenlijk amper van profiteerde. Alleen Antony was in staat om drie keer gevaar te stichten, al bleek doelman Mike Maignan meerdere keren een sta-in-de-weg. De goalie had weinig moeite met twee slappe pogingen, maar moest ook katachtig ingrijpen op een inzet van dichtbij. Maignan maakte zijn doel goed klein en voorkwam zo de openingstreffer van de Braziliaan.

Vlak voor rust kroop Lille steeds meer uit de schulp en werden de razendsnelle aanvaller aan het werk gezet. Ajax moest even scherp zijn om dat gevaar te ontmantelen. Blind, Martínez en Nicolás Tagliafico bleken op eigen helft ook scherp en voorkwamen dat Maarten Stekelenburg werk te doen kreeg voor de thee. Scheidsrechter Ivan Kruzliak had het op zijn beurt wel redelijk druk. De Slowaak liet zien dat hij niet van het waarschuwen is en toonde in het eerste bedrijf al de gele kaart aan Edson Álvarez, Zeki Celik en Yusuf Yazici.

Ajax schoot vervolgens uit de startblokken in de tweede helft. Dit keer was Davy Klaassen tot drie keer dichtbij de 0-1. Hij raakte de bal twee keer helemaal verkeerd en zag Maignan ook nog goed ingrijpen. Aan de overkant kregen de gasten bijna het deksel op de neus. Een fout van Martínez werd niet afgestraft door de tamme thuisploeg. Daarna was het weer de beurt aan Ajax, dat via Blind twee schoten richting het doel van Maignan vuurde. Die pogingen konden de uitstekende keeper echter niet aan het werk zetten.

De Portugees maakte een overtreding op diezelfde Tagliafico en Kruzliak legde de bal op de stip. De VAR riep de arbiter vervolgens naar de zijkant, maar ook na het bekijken van de beelden besloot hij de strafschop te geven. Tadic bleef ijzig kalm en stuurde Maignan de verkeerde hoek in: 1-1.  Nog geen twee minuten later kon hij de bal opnieuw uit zijn doel vissen. Klaassen zette invaller Brian Brobbey vrij voor de international en de spits schoof de bal via Maignan tegen de touwen: 1-2. De zege kwam daarna niet meer in gevaar voor de manschappen van Ten Hag, die met twee uitgoals een uitstekend resultaat boekten en loon na werken kregen tegen de Franse koploper. 

Opstellingen en beoordelingen:*

Lille OSC: Mike Maignan 6.5; Zeki Celik 6, José Fonte 6, Sven Botman 6, Reinildo Mandava 6 (83. Domagoj Bradaric -); Timothy Weah 6.5, Renato Sanches 5, Boubakary Soumaré 6, Jonathan Bamba 6; Yusuf Yazici 5.5 (62. Luiz Araújo 6), Jonathan David 6 (78. Jonathan Ikoné -).

Ajax: Maarten Stekelenburg 6; Devyne Rensch 6 (82. Perr Schuurs -), Jurriën Timber 6, Lisandro Martínez 6.5, Nicolás Tagliafico 5; Edson Álvarez 6, Davy Klaassen 7, Daley Blind 6.5; Antony 6 (82. Oussama Idrissi -), Dusan Tadic 6.5, David Neres 5 (73. Brian Brobbey -).

Man of the Match: Davy Klaassen

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen