Fans terug in stadion: zo gaat het in zijn werk

19 februari 2021, 11:56   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Eindelijk: voor het eerst in maanden tijd mogen een aantal supporters weer hun favoriete voetbalclub bezoeken, en wel in het stadion. Het gaat om de Eerste Divisie-wedstrijd tussen NEC en De Graafschap, waar aankomend weekend veldtests worden uitgevoerd rondom voetbalsupporters.

De toelating van fans gaat niet zonder voorwaarden. Luc ter Riele, de manager van supporterszaken bij NEC, legde tegenover ESPN uit wat de voorwaarden zijn om dit allemaal mogelijk te maken. "Bij binnenkomst wordt de fan gecontroleerd op een negatieve PCR-test, daarna testen we de temperatuur met een 'temperatuurpistool' en controleren we de kaart. Aan het einde van deze procedure krijgt de fan een tag. Via die tag worden ze gevolgd. Op die manier kunnen we kijken naar hoeveel contact er is."

Pieter Lubberts, de programmamanager van Fieldlab, geeft aan dat dat er nog even contact wordt gehouden met de fan. Aan supporters wordt gevraagd of zij een enquête willen over hun ervaringen in het stadion en om de fan te waarschuwen over dat hij tien dagen lang contact moet vermijden met kwetsbare groepen.

De fans die zondag in het stadion zijn, maken dus allemaal onderdeel uit van een proef. ECV-directeur Jan de Jong stelt tegenover het Algemeen Dagblad blij te zijn met het experiment. "Dit is het begin van de terugkeer naar het oude normaal. We laten ermee zien dat het voetbal geen onderdeel is van het probleem, maar van de oplossing. Door als laboratorium te fungeren, kan tenslotte onderzocht worden wat wél kan. En in dat opzicht zijn we positief gestemd. Begin dit seizoen zijn ongeveer honderd profduels gespeeld waarbij beperkt publiek aanwezig was. En niet een van die wedstrijden heeft een corona-uitbraak tot gevolg gehad."

De tests worden uitgevoerd tijdens de wedstrijd. Zo wordt het stadion gesplitst in zes 'bubbels' met maximaal 250 toeschouwers. In elke bubbel wordt wat anders getest. Mensen in de ene bubbel mogen bijvoorbeeld alleen eten en drinken halen tijdens de rust, en de andere voor het begin van de wedstrijd. Zo kunnen de mensen van Fieldlab verschillende tests uitvoeren en kijken naar wat wel en niet werkt. Zo wordt er een gecalculeerd risico genomen. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen