Achtergrond: Mulder over op degradatie afstevenend Schalke

20 februari 2021, 14:01   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het is eind februari en Schalke 04 staat met een grote achterstand laatste in de Bundesliga. Kansloos, gedoemd te falen dit seizoen. Hoe kan het dat een club met de grootte van Schalke ineens zo hard is ingestort, en is er nog licht aan het einde van de tunnel? FCUpdate.nl neemt samen met Youri Mulder op de dag van de derby tegen Borussia Dortmund de situatie onder de loep.

Waar is het allemaal begonnen?

Om te kijken waar dit grote probleem is begonnen, gaat de terugblik naar 17 januari 2020. De Bundesliga-gigant stond in deze tijd nog onder leiding van David Wagner, en bezette een verdienstelijke vijfde plek. De resultaten werden al wat wisselvalliger, maar de alarmklokken bij de supporters gingen logischerwijs nog niet af want het deed mee om Champions League-plekken. Op 17 januari won Schalke 04 vervolgens met 2-0 van Borussia Mönchengladbach. Niemand wist op dat moment, dat dit wel eens de laatste overwinning zou gaan zijn voor een ongekend lange periode. Tot de coronastop in maart pakte Schalke slechts drie punten uit zeven duels: het begin van de ineenstorting en de zege-loze periode.

Toen kwam de coronacrisis

Youri Mulder

Youri Mulder

Ook op het financiële vlak ging er enorm veel fout. "Schalke is een club waar het coronavirus keihard heeft toegeslagen", zegt Mulder. Al tijdens de coronastop verschenen de berichten op Kicker over een schuld van meer dan 200 miljoen euro. Deels het resultaat van wedstrijden zonder publiek, want daardoor zijn er uiteraard veel minder wedstrijdinkomsten. Helemaal omdat Schalke 04 als een van de weinige clubs in Duitsland het stadion in eigen beheer heeft, sloeg de paniek daar toe. De tijdelijke stopt van tv-gelden hielp daaraan bepaald niet mee.

Negatieve records en geen perspectief

Tasmania Berlin won ooit 31 duels op rij geen enkele keer. Een negatief record dat niet te verbreken was, zo is al de jarenlange stelligheid in Duitsland. Toch is dat het bolwerk uit Gelsenkirchen het wél gelukt. De slechte reeks van het vorige seizoen kreeg een ultiem pijnlijk vervolg in de seizoensopener tegen Bayern München - een wedstrijd die op voorhand nog als topper werd gezien. Het elftal verloor met liefst 8-0 (!). 'Schokkend', 'vernederend', 'keihard', waren de woorden van de kritische Duitse media. Schalke 04 ging de wereld over en de crisis was écht, aangezien het coronaseizoen ten einde was. Na slechts twee wedstrijden werd David Wagner, de trainer die ondanks de slechte reeks in de zomer mocht blijven zitten, alsnog op straat gezet. Zijn opvolger, Manuel Baum, stond voor de onmogelijke taak om alles op te lossen in Gelsenkirchen.

Het had een positief effect, want op het uiterste nippertje na dertig (!) wedstrijden zonder overwinning in de Bundesliga kwam er ein-de-lijk een overwinning. Op 8 januari 2021 werd 1899 Hoffenheim met 4-0 zoekgespeeld door de jonge spits Matthew Hoppe, waarme het record Tasmania Berlin nét niet geëvenaard werd en er net geen jaar zonder Bundesliga-zege was (de zege daarvoor was tegen Borussia Mönchengladbach 17 januari 2020). Desondanks is er nog niet veel hoop aan het einde van de donkere tunnen: de club staat met negen punten onderaan de Bundesliga. Vijf punten verwijderd van de nummer zeventien 1. FSV Mainz, maar liefst negen punten verwijderd van een plek voor de promotie/degradatie play-offs.

Het gevecht tegen degradatie

Volgens Mulder gaat het dan ook nog lastig worden om lijfsbehoud in de Bundesliga te bewerkstelligen dit jaar. Met nog dertien wedstrijden te gaan is de situatie inktzwart. De volgende wedstrijd, de kraker van vanmiddag tegen Borussia Dortmund, zorgt dan ook voor nog meer lading. "Dortmund is matig, maar Schalke is nog wat matiger", aldus Mulder. Met name in de Bundesliga laat BVB behoorlijk wat liggen, midweeks tegen Sevilla maakte de ploeg wél een goede indruk. 

"Schalke 04 moet wel rekening gaan houden met degradatie dit jaar, ondanks dat het rekeningkundig nog kan. Schalke moet een planning maken. Ze moeten het hele elftal opnieuw opbouwen. De spelers die je wil en kan houden moet je houden, maar er moet ook geld in de kas komen. Als je met spelers in onderhandeling gaat over hun contract, zal je zien welke spelers er echt liefde voor Schalke hebben", aldus Mulder. 

Huntelaar

Mulder is benieuwd naar de eindfase van het seizoen. "Ik hoop dat ze fris ogen, snap je? Wat je heel erg ziet aan dit elftal van Schalke, is dat het in elkaar zakt. Die rug moet recht blijven, ook al komt er een tegenslag. Ze moeten het verstand op nul zetten. Alles of niets nu. Niet meer nadenken, gewoon doen. Het is ook niet heel moeilijk zou je zeggen, ze hebben eigenlijk niks te verliezen. Ik hoop dat ze nog een serietje neer kunnen zetten." Alleen een Houdini-act kan het seizoen van Schalke nog redden. 

Door: Nathan Sprey en Henri Keuter

Het duel tussen Dortmund en Schalke 04 is vanavond live te volgen op FCUpdate.nl

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen