Ajax wil meer zeggenschap in vermarkten van mediarechten

19 februari 2021, 20:03

Als het aan Ajax ligt, gaan er zaken veranderen in de Eredivisie. De club wil graag international doorgroeien om zich als topmerk nog groter neer te kunnen zetten. Om dat voor elkaar te krijgen, wil de club graag meer zeggenschap krijgen in het vermaakten van de internationale mediarechten voor het live eredivisievoetbal.

Dat laat Menno Geelen, commercieel directeur van de club, weten aan het NRC. Hij noemt de collectieve overeenkomst voor live eredivisievoetbal 'achterhaald'. "Wij zitten daarin gevangen. Wij willen internationaal door, we worden nu gestopt", legt hij uit. In ruil daarvoor stelt Ajax een 'gelijkmatigere verdeling' van de nationale tv-rechten voor. Op dit moment krijgt Ajax negen miljoen euro van de totale tv-gelden, en krijgt RKC Waalwijk dat laatste staat op die lijst twee miljoen euro. Die verschillen staan al langer ter discussie en als het aan Ajax ligt, wordt dat gat dus kleiner.

In ruil daarvoor wil het zelf de markt om op het live eredivisievoetbal international te vermarkten. Op dit moment wordt dat collectief geregeld door managementbureau IMG en hebben de clubs geen inspraak. IMG heeft de rechten nog tot de zomer van 2022 in bezit. Als het aan Ajax ligt, wordt dan opnieuw naar de situatie gekeken en kan het zelf met de rechten aan de haal in het buitenland.

Johan Cruijff ArenA

Er is nog een dossier wat de gemoederen bezighoudt bij Ajax, namelijk de Johan Cruijff ArenA. De Amsterdammers huren het stadion momenteel voor jaarlijks tien miljoen euro van de gemeente, maar willen het liever zelf in bezit krijgen. Op die manier kan er ook meer geld gegrepen worden met de horeca. "Toen wij halve finale Champions League speelden zat het stadion ramvol en stond de biertap non-stop open", zegt Geelen. "Maar je verdient er niks aan. En ook niet aan rondleidingen en dagverhuur. Dat hele deel om te groeien is weg."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen