Ajax wil internationale tv-rechten zelf gaan vermarkten

20 februari 2021, 13:33   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax wil snel een einde maken aan de collectiviteitsovereenkomst van de internationale voetbalmarkt in Nederland. Momenteel zitten alle Eredivisie-clubs in één brok gegoten als het gaat om het vermarkten van de Nederlandse wedstrijden, maar de Amsterdammers willen daar verandering in aanbrengen. In ruil daarvoor is het bereid om de nationale tv-rechten eerlijker te verdelen.

Dat vertelt Menno Geelen, commercieel directeur van Ajax, tegenover NRC. Volgens hem is de Eredivisie CV, die alle wedstrijden wereldwijd aan de man moet brengen, niet voldoende in staat om Nederland internationaal op de kaart te zetten. "Als je als club bekend wil worden in Amerika, kan je niet hopen dat Amerikanen Ajax wel zien. Wij hebben grote contentpartijen nodig om zichtbaar te zijn", legt Geelen.

En juist in de internationale tv-gelden zijn de grootste competities weggelopen bij de Nederlandse clubs. Ajax is een van de partijen die dat grote verschil enigszins zou kunnen verkleinen. Geelen wil meer 'invloed en mogelijkheden' krijgen in het vermarkten van de livewedstrijden. In ruil daarvoor wil Ajax 2,5% inleveren van de opbrengsten van de nationale tv-gelden – wat gelijk staat aan zo'n twee miljoen euro. De kleinere clubs in Nederland kunnen dan een stijging verwachten.

"Wij denken dat de clubs in staat moeten zijn dit goed te maken. Sterker nog: te verbeteren. Het ondernemingsrisico ligt dan bij de topclubs. De middenmoot en het rechterrijtje krijgen de zekerheid van meer geld", legt Geelen die stap uit. Internationaal kan er voor de Nederlandse topclubs namelijk meer te verdienen zijn. Collectiviteit is volgens Geelen achterhaald. "Wij willen internationaal door, we worden nu gestopt."

Als clubs hun wedstrijden in het buitenland live kunnen aanbieden, kan dat ook deuren openen naar sponsoren uit het buitenland. De Eredivisie CV heeft volgens Ajax minder goede onderhandelaars en moeten altijd vanuit de hele Eredivisie denken. Dat levert een belemmering op voor de Amsterdammers, die graag willen doorgroeien. Daar hebben ze in de Eredivisie dus tv-gelden voor over – waar nationaal ook langer onenigheid over is.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen