AZ legt druk in Eindhoven na regelmatige zege op VVV

20 februari 2021, 22:05   Bijgewerkt: 20 februari 2021, 23:36

Zonder zich bovenmatig in te spannen heeft AZ zaterdagavond haar uitwedstrijd bij VVV gewonnen. De Alkmaarders gingen voortvarend van start en kwamen op een snelle voorsprong via Jesper Karlsson. Na een slordig vervolg van de eerste helft, en een gelijkmaker van Christos Donis, leek de klad er wat in te komen bij de ploeg van Pascal Jansen. Een domme rode kaart van Christian Kum hielp AZ op weg naar een eenvoudige zege. Treffers van Hakon Evjen en Myron Boadu (2x) deden VVV definitief de das om: 1-4.

Toch was het al na een kwartier voetballen raak voor de bezoekers, en wel op wonderschone wijze. Op links lag er veel ruimte voor Karlsson, die de bal eerst al op magistrale wijze aannam. Vervolgens legde hij, geholpen door de toekijkende achterhoede van VVV, de bal klaar voor een heerlijk krullend schot in de verre hoek. Kirschbaum was dit keer kansloos.

Kort na de openingsgoal leek er al meer in het verschiet te liggen, want opnieuw kreeg Karlsson alle ruimte op links. Hij koos ditmaal voor een breedtepass op Boadu, maar kon zijn ploegmaat niet bereiken. Desalniettemin behield AZ de controle, hanteerde het een hoog tempo en leek VVV rijp voor de slacht.

Uit het niets knokten de Venlonaren zich echter binnen het half uur weer terug in de wedstrijd. Uit een onnodig weggegeven vrije trap vanaf het middenveld konden meerdere spelers in het zwart-geel vrij inkoppen. Het werd Christos Donis, die met zijn hoofd beide ploegen weer naast elkaar bracht. AZ leek zichzelf na die tegenvaller direct helemaal uit de wedstrijd te voetballen. Uit slordige momenten ontstonden richting rust namelijk meerdere mogelijkheden voor VVV, dat daar zelf toch ook wat druistig mee omsprong.

Bij het ingaan van de tweede helft ging AZ voorzichtig op zoek naar een nieuwe voorsprong, waarbij het een wat rustiger tempo hanteerde dan aan het begin van de wedstrijd. Wellicht ging het allemaal wat té rustig, want VVV kwam er niet direct van aan het wankelen. Toch deed het haar bezoekers een nieuwe voorsprong cadeau, toen doelpuntenmaker Donis de bal van richting veranderde en Evjen oog in oog met Kirschbaum kwam te staan. De Noor hoefde slechts binnen te schuiven en maakte van die buitenkans dankbaar gebruik: 1-2.

In overtal had AZ geen enkele moeite meer met haar gastheer en vergrootte het al snel de marge op het scorebord. Het was Boadu, de hele wedstrijd al ijverig spelend, die de 1-3 noteerde. Met die treffer was de angel definitief uit de wedstrijd. AZ spaarde haar krachten en VVV was niet bij wachte nog een Griekse tragedie op de mat te leggen. In één van de weinige hoogtepunten richting het laatste fluitsignaal werkte Boadu nog aan zijn statistieken door ook de 1-4 te maken.

AZ loopt met de zege voorlopig weer uit op Vitesse en Feyenoord en nadert PSV tot op één punt. Een prettige uitganspositie voor de Alkmaarders met het oog op Super Sunday van volgend weekend, wanneer Feyenoord op bezoek komt.

Opstellingen en beoordelingen:*

VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum 7; Tobias Pachonik 6.5, Arjan Swinkels 6.5, Christian Kum 4, Leon Guwara 6 (70.Steffen Schäffer 6); Christos Donis 6.5 (60. Kristopher da Graca 6), Danny Post 6.5, Zinédine Machach 6; Vito van Crooij 6, Georgios Giakoumakis 5, Torino Hunte 5 (70. Meritan Shabani 6).

AZ: Marco Bizot 6; Owen Wijndal 7, Bruno Martins Indi 6, Timo Letschert 6.5, Yukinari Sugawara 6; Fredrik Midtsjø 7, Jesper Karlsson 7.5 (87. Dani de Wit -), Teun Koopmeiners 7.5; Myron Boadu 7, Albert Gudmundsson 7, Hakon Evjen 7.5 (82. Kenzo Goudmijn -).

Man of the Match: Jesper Karlsson

*spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen