Van der Gragt over nieuwe coach: "Vrouw of man? Maakt niet uit"

26 februari 2021 – Als het aan Stefanie van der Gragt ligt, hebben de Oranje Leeuwinnen na de Olympische Spelen een gepassioneerde trainer, waarvan ze allemaal veel kunnen leren: een man of vrouw, dat maakt niet uit. Dat geeft ze aan in een interview dat FCUpdate.nl tijdens de afgelopen interlandperiode met haar hield. De centrale verdedigster van Ajax maakt zich verder niet zo druk om de opvolging van bondscoach Sarina Wiegman. Ze vertrouwt op dat de KNVB weet wat de vicewereldkampioen nodig heeft én dat de spelersraad daar ook in wordt gehoord.

Van der Gragt over nieuwe coach: "Vrouw of man? Maakt niet uit"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Wisseling van de wacht

De Oranjevrouwen speelden 18 februari tegen België (1-6 winst) en 24 februari tegen Duitsland (2-1 winst) en daarmee is de voorbereiding op de Spelen echt begonnen. Toch gaat het ook al over daarna: wie neemt het stokje van de zo succesvolle Wiegman over? In de eerste plaats vindt Van der Gragt het jammer dat succescoach Wiegman naar Engeland vertrekt. "Sarina geeft iedereen een goed gevoel. Mij ook. Ondanks mijn blessures hield ze altijd vertrouwen in me. Ik was graag doorgegaan met haar", verduidelijkt de routinier over Wiegman, die door de UEFA tweemaal werd gekozen tot coach van het jaar. 

De keuze van de bondscoach om na alle successen een nieuwe uitdaging aan te gaan, snapt de 28-jarige Van der Gragt wel. "Iedereen wil uitdaging. Ze heeft met ons heel veel gewonnen en bereikt. Het gewonnen EK, de WK-finale en de Olympische Spelen. Nu is ze toe aan iets nieuws. Als je dan naar Engeland kan, dan is dat een mooie kans. Wij kunnen daar als speelsters alleen maar trots op zijn", vindt ze. 

Met de zoektocht naar een opvolger voor de zo succesvolle Wiegman houdt Van der Gragt zich niet zo bezig. Naar haar idee kan de KNVB zelf, eventueel in overleg met de spelersraad, een goede beslissing nemen. "We hebben al een aantal coaches gehad, ik denk dat de KNVB wel weet wat wij nodig hebben. En zodra ze in dat proces komen, verwacht ik dat ze de spelersraad raadplegen. Ik zit niet in de spelersraad. Ik ben ook niet zo moeilijk, het maakt mij niet uit of het een man of vrouw wordt. Ik vind het belangrijk dat de trainer goed bij ons past, gepassioneerd is en dat we veel van de trainer kunnen leren."

Lees ook"Ik denk dat Van Gaal heel goed zou zijn voor de Leeuwinnen" 

Ritme van de Spelen

Mogelijk wordt de naam van de nieuwe bondscoach al snel bekendgemaakt, maar de komende maanden maakt Wiegman met de Leeuwinnen eerst het karwei af. De Spelen komen eerst en voor Van der Gragt is het daarom nu vooral zaak om fit te blijven na meerdere zware blessure. De 71-voudig international heeft er vertrouwen in dat dat lukt bij Ajax, waar ze afgelopen zomer terugkeerde. 

"Ik ben heel nuchter, denk niet na over weer geblesseerd raken. Ik ben daar ook niet bang voor", stelt Van der Gragt. "Het is voor mij het belangrijkst dat ik fit blijf, maar ik ga daarom niet extra voorzichtig doen of minder hard trainen. Ik moet juist zorgen dat ik straks het ritme van de Olympische Spelen aankan en twee duels kort achter elkaar kan spelen."

Doorgaan Spelen 
Een andere hamvraag is: komen die wedstrijden in Japan er überhaupt wel? Van der Gragt twijfelt er niet over. "Ik ben ervan overtuigd dat ze het veilig kunnen organiseren en ik heb er alle vertrouwen in dat het doorgaat." Voorzichtiger is Van der Gragt over wat er voor de Leeuwinnen mogelijk is als ze de Japanse velden mogen betreden. "We moeten eerst zien wat de poule wordt en hoe ver we dan kunnen komen. Maar deelnemen aan de Spelen is sowieso al heel gaaf en überhaupt een medaille winnen is fantastisch. De gouden, daar dromen we allemaal van."

Door: Alex Devilee

Lees ook: Van Dongen: "Hartverzakking bij negatief nieuwtje over de Spelen"

Reacties

Eredivisie

gerelateerd