"Ik denk dat Van Gaal heel goed zou zijn voor de Leeuwinnen"

25 februari 2021 – Wie wordt de opvolger van Sarina Wiegman als bondscoach van de OranjeLeeuwinnen in de komende zomer? Als het aan voormalig international Anouk Hoogendijk (35) ligt, dan wordt Louis van Gaal de nieuwe coach. "Ik denk dat hij heel goed zou zijn voor deze groep."

"Ik denk dat Van Gaal heel goed zou zijn voor de Leeuwinnen"

Dat vertelt ze tegenover Veronica Inside. De voormalig bondscoach is weliswaar zonder huidige werkgever, toch ligt het niet voor de hand dat hij het gaat doen, weet ook de 103-voudig ex-international. "Die kans is denk ik heel klein", glimlacht Hoogendijk. Toch moeten de Leeuwinnen ambitieus zijn. "Je moet niet per se een vrouw willen. Ik begrijp dat de bond goede vrouwen een kans wil geven, die komen bij de mannen natuurlijk niet zo snel aan de bak. Maar aangezien er nu weinig keuze is, denk ik niet dat ze voor een vrouw gaan."

Volgens Hoogendijk zijn alleen Vera Pauw, Sarina Wiegman en Hesterine de Reus in het bezit van de benodigde diploma's en doen nog eens twee andere vrouwen momenteel een opleiding naar de UEFA Pro in Nederland. De eerste twee vrouwen waren eerder ook al bondscoach, van wie Pauw recent bijtekende als bondscoach in Ierland. Ook met een iets lager diploma mogen vrouwen aan de slag bij de bond. "Maar dan missen ze vaak ervaring." 

En juist ervaring en vernieuwing zou goed zijn, ziet Hoogendijk. "Als ik nu naar de warming-up van het Nederlands elftal kijk, dan denk ik: 'Tien jaar geleden deden wij dat ook al.' Allemaal automatismen, ze hoeven niet meer na te denken. Ze moeten weer geprikkeld worden, even iets heel anders", stelt ze. Volgens haar zou Van Gaal aan die voorwaarden voldoen. 

gerelateerd