PEC richt zich op na dramaweek met ruime zege op Heerenveen

26 februari 2021 – PEC Zwolle heeft vrijdagavond tegen sc Heerenveen uitstekend gereageerd op de nederlaag bij FC Emmen en het ontslag van John Stegeman. Op Zwolse bodem werden de Friezen op een 4-1 nederlaag getrakteerd, terwijl het bij rust nog 0-1 stond. De thuisploeg toonde echter veerkracht in de tweede helft en knokte zich aan de hand van uitblinker Virgil Misidjan naar een voorsprong. Zwolle won zo voor het eerst sinds december weer in eigen huis, Heerenveen verliest aansluiting met het linker rijtje.

PEC richt zich op na dramaweek met ruime zege op Heerenveen

Na de 3-2 nederlaag tegen FC Emmen vorige week en het ontslag van trainer Stegeman was het aan de spelers om tegen sc Heerenveen met de juiste reactie te komen. Aanvoerder Bram van Polen gaf het ook al aan: de spelers hebben Stegeman in de steek gelaten. De reactie moest er komen tegen een wisselvallig sc Heerenveen, dat tiende stond en langzaam het zicht op de play-offs plekken aan het verliezen is. Sinds november won het geen uitwedstrijd meer en de achterstand op nummer acht FC Twente bedroeg al vier punten.

Kortom, twee ploegen die de drie punten hard nodig hadden, betraden vrijdagavond het Zwolse kunstgrasveld. Ze hadden daarbij de beste intenties. In de eerste helft golfde het spel op en neer en zowel PEC Zwolle als sc Heerenveen kreeg kansen om het net te laten bollen. Na 45 minuten was de conclusie dat alleen de Friezen daartoe in staat waren: eerst stond de paal een doelpunt in de weg van Henk Veerman die het met een volley probeerde, maar snel daarna liet PEC-doelman Xavier Mous een schot van Mitchell van Bergen onder zich door glippen: 0-1.

Het foutje van de doelman had echter niet zo kostbaar hoeven zijn als Zwolle voorin ook wat zorgvuldiger was omgegaan met de bal. Al na een paar minuten handelde Benson Manuel in kansrijke positie te snel en poeierde hij naast. Later mikte hij nog over en scheerde zijn vrije trap langs de verkeerde kant van de paal. Net als Manuel miste Thomas Buitink nog een grote mogelijkheid: de huurling van Vitesse kopte recht in de handen van keeper Erwin Mulder.

Zoals een ezel zich niet twee keer stoot aan dezelfde steen, deed Zwolle dat na rust ook niet. Het bleek sterker dan het team van Johnny Jansen en koppelde daar nu wel doeltreffendheid aan vast. Misidjan was daarbij de belangrijkste man. De winteraanwinst maakte snel na de thee de 0-1 door net als Van Bergen diagonaal de 1-1 binnen te schieten. Bijna twintig minuten later was hij niet de doelpuntenmaker, maar de aangever. Manuel gaf de bal na een lange dribbel aan hem en Misidjan wist wel wat de volgende stap was. Namelijk een voorzet op de vrijstaande Thomas Buitink. De huurling van Vitesse had daardoor de hoek voor het uitzoeken en schoot raak: 2-1.

Op de voorsprong van Zwolle was niets af te dingen. De Blauwvingers hadden de zaakjes achterin een stuk beter op orde en speelden een stuk overtuigender dan Heerenveen. Dat uitte zich in de slotfase zelfs nog in twee extra doelpunten. Bram van Polen kopte raak uit een vrije trap en invaller Eliano Reijnders vond ook het doel met zijn hoofd doordat Mulder mistastte. Dat maakte de vreugde extra groot bij Zwolle, dat door de zege steeg naar de veertiende plaats.

Heerenveen had in de tweede helft ook echt geen aanspraak meer gemaakt op een punt. De jarige Henk Veerman kreeg nog wel twee kansjes op een goal, maar kon zichzelf niet op een doelpunt trakteren. Hij volleerde ruim naast en een kwartier voor tijd pegelde de spits rakelings over. Met een extra zuur gevoel stapten Veerman en zijn teamgenoten dus van het veld, wetende dat Ajax komende woensdag wacht in de halve finales van de KNVB beker. 

Opstellingen en beoordelingen*:

PEC Zwolle: Xavier Mous 4.5, Bram van Polen 6.5, Sam Kersten 5, Thomas Lam 6, Kenneth Paal 5.5, Mustafa Saymak 6 (85. Yuta Nakayama -), Rico Strieder 6, Dean Huiberts 5 (79. Eliano Reijnders -), Virgil Misidjan 8 (85. Immanuel Pherai -), Thomas Buitink 6.5 (74. Reza Ghoochannejhad -), Benson Manuel 6.

sc Heerenveen: Erwin Mulder 4.5, Sherel Floranus 5, Ibrahim Dresevic 5 (76. Oliver Batista Meier -), Pawel Bochniewicz 5, Rami Kaib 5 (57. Lucas Woudenberg 5), Lasse Schöne 5.5 (64. Benjamin Nygren 5), Tibor Halilovic 5.5 (64. Rodney Kongolo 5), Mitchell van Bergen 5, Siem de Jong 5, Joey Veerman 5, Henk Veerman 6.

Man of the match: Virgil Misidjan

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd