Emmen is los en roept ook goede reeks Utrecht halt toe

27 februari 2021 – Exact een week na de eerste zege van het seizoen, heeft Emmen weer drie punten bijgeschreven. Door een 0-1 overwinning op FC Utrecht is handhaving ineens weer een reële optie. Sergio Peña, die dit seizoen bij nog geen enkele Eredivisiegoal betrokken was, was met zijn eerste treffer de matchwinner. Hij verkleinde zo het gat met Willem II en ADO tot slechts twee punten, waar Utrecht voor het eerst in anderhalve maand weer verloor.

Emmen is los en roept ook goede reeks Utrecht halt toe

Wie zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, wordt een kopje kleiner gemaakt. FC Utrecht deed dat door de ambitie uit te spreken om de top drie aan te vallen en het kapsel was inmiddels tot aan de kruin gekortwiekt. De resultaten waren lange tijd niet om over naar huis te schrijven, maar inmiddels mag men in Utrecht voorzichtig het papier en de griffel tevoorschijn halen. De laatste zes wedstrijden waren namelijk goed voor zestien punten, vier clean sheets en zestien goals voor.

Het was een reeks die tegenstander FC Emmen juist nodig had om een absoluut wonder te bewerkstelligen en het vege lijf te redden. De eerste stap van het twaalfvoudige stappenplan voor lijfsbehoud was inmiddels gezet. Vorige week tegen PEC kon voor het eerst dit seizoen de champagne, die inmiddels al over de datum was, eindelijk worden ontkurkt. De volgende halte lag in Utrecht, waar beide ploegen met nagenoeg dezelfde namen als een week eerder begonnen.

Opmerkelijk was wel dat Utrecht de bekende namen, op wat minder bekende posities had staan. Zo was Sander van de Streek vorige week nog de uitblinker als centrumspits met twee goals en een assist en speelde hij nu in de rug van Gyrano Kerk, die in de punt stond. Dat experiment van René Hake pakte echter niet bepaald goed uit. In de eerste helft heeft Utrecht alleen maar achter de bal aangelopen. Na een halfuur had het tegen de hekkensluiter slechts 28% balbezit gehad en stond het ook al met 0-1 achter. Na een klein kwartier volleerde Peña technisch knap raak na een frommelactie van Luka Adzic.

Utrecht, dat thuis alleen nog maar van Ajax verloor, waande zich in het eerste gedeelte een makreel die met zijn hele school zojuist bekneld was geraakt in een vissersnet. Ze konden geen kant op en zagen de lotgenoten paniekerig om zich heen krioelen. Met lede ogen zag het aan hoe de Drentenaren er één grote rondo van maakten. Emmen werd vooral gevaarlijk met het hoofd, maar stuitte telkens op een uitstekend keepende Eric Oelschlägel.

Na rust gooide Hake het om, kwam Utrecht iets beter in het spel en creëerde het ook een paar serieuze kansen. Aan de andere kant stond echter ook een doelman die zijn reflexen niet in een conservenblikje had zitten. Michael Verrips voorkwam met een geweldige redding dat Kerk van dichtbij gelijkmaakte en was ook paraat bij de rebound. Toch mag er een groot compliment naar de ploeg van Dick Lukkien, die verder weinig weggaf en uitstekend voetbal heeft laten zien. Dat was al vaker dit seizoen het geval, maar nu wordt dit eindelijk ook gecombineerd met overwinningen.

Op die manier blijkt de ketchupflestheorie van Ruud van Nistelrooij niet alleen op te gaan voor doelpunten, maar ook voor gewone punten. Emmen wint voor de tweede keer op rij en kan de concurrenten weer ruiken. Het gat met de nummer zestien en zeventien Willem II en ADO bedraagt nog maar twee punten. Utrecht staat weer met beide benen op de grond en zakt minimaal één positie. Volgende week tegen RKC krijgt het wel een herkansing tegen een laagvlieger.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Utrecht: Eric Oelschlägel 7,5; Django Warmerdam 6, Willem Janssen 6 (76. Urby Emanuelson -), Tommy St. Jago 4,5, Hidde ter Avest 6 (76. Mark van der Maarel -); Joris van Overeem 5 (45. Mimoun Mahi 6), Sander van de Streek 5, Adam Maher 5 (81. Emil Bergström -); Othman Boussaid 4,5 (45. Moussa Sylla 5,5), Gyrano Kerk 4,5, Bart Ramselaar 5.

FC Emmen: Michael Verrips 8,5; Caner Cavlan 7 (91. Keziah Veendorp -), Nick Bakker 7, Miguel Araujo 7,5, Glenn Bijl 7; Hilal Ben Moussa 6,5, Jari Vlak 7; Luka Adzic 6,5 (76. Nikolai Laursen -), Sergio Peña 7 (84. Paul Gladon -), Kerim Frei 5,5; Michael de Leeuw 6,5.

Man of the match: Michael Verrips
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd