Van der Gragt: "Het niveau hier ligt hoger dan iedereen denkt"

5 maart 2021 – Zoals het Nederlands vrouwenelftal zich naar de top van de wereld heeft gewerkt, is ook de Vrouwen Eredivisie met een opmars bezig. Dat is hoe Ajax-verdediger Stefanie van der Gragt het een half jaar na haar terugkeer in Amsterdam ervaart. Ze merkt dat er zowel binnen als buiten het veld stappen worden gemaakt en is blij dat ze daar onderdeel van uitmaakt. In gesprek met FCUpdate.nl gaat de gelukkige Van der Gragt in op de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en haar situatie bij Ajax.

Van der Gragt: "Het niveau hier ligt hoger dan iedereen denkt"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Meer tegenstand
Met ingang van het huidige seizoen zendt ESPN live wedstrijden van de Vrouwen Eredivisie uit en recentelijk verbond Pure Energie zich als naamsponsor aan de competitie. Het zijn enkele voorbeelden van hoe er aan alle kanten gewerkt wordt aan een betere Vrouwen Eredivisie. Want dat er nog genoeg werk aan de winkel is, werd blootgelegd toen topclubs Ajax en PSV dit seizoen al in een vroeg stadium werden geëlimineerd in de Champions League.

"Maar meer aandacht is goed voor het vrouwenvoetbal", begint Van der Gragt, die verder kijkt dan de uitschakeling van Ajax en PSV in Europa. "En wat ook helpt, is dat er veel internationals in Nederland spelen", doelt de centrale verdediger onder meer op Sherida Spitse, Sari van Veenendaal, Aniek Nouwen, Lize Kop en Kika van Es. "Dus je komt sowieso sterke speelsters tegen op de Nederlandse velden. Toen ik binnenkwam bij Ajax had ik eigenlijk geen verwachtingen, maar ik merkte in de eerste maanden direct al dat het niveau hoger is dan een paar jaar geleden en hoger dan iedereen denkt."

Het stijgende niveau is volgens Van der Gragt ook te danken aan dat de clubs zelf meer investeren in de vrouwentak. "Het zijn helaas maar acht clubs, maar deze acht doen er wel meer aan dan eerst. Speelsters krijgen bijvoorbeeld echte contracten aangeboden. Dan kan het niveau omhoog en dat gebeurt bij meerdere clubs. De duels met FC Twente en PSV zijn nu echte topwedstrijden, waarbij er in normale tijden 2000 mensen langs de zijlijn staan. Dat zijn er gemiddeld net zoveel als bij een gemiddelde wedstrijd van mijn vorige club FC Barcelona."

Geen duidelijkheid
Van der Gragt maakte in 2018 vanuit Amsterdam de overstap naar FC Barcelona, waar ze mede door blessures weinig speelde. Omdat duidelijkheid over een eventuele contractverlenging uitbleef, koos ze voor een zekere terugkeer naar Ajax. "Het was een hele rare periode. Ik was met Oranje op pad en ben daarna alleen nog teruggegaan naar Spanje om mijn spullen op te halen. De club kon geen duidelijkheid geven over mijn toekomst en die duidelijkheid wilde ik wel voor mezelf. Aan de ene kant omdat de Spelen eraan komen en aan de andere kant omdat mijn vriendin in verwachting was."

Intussen is Van der Gragt in november moeder geworden en heeft ze het goed naar haar zin bij Ajax. De blessures blijven weg en ze doet vooral waar ze zo blij van wordt: lekker voetballen. "Dat is voor mij het belangrijkst, dat ik mijn ding kan doen en gelukkig ben. Dat ben ik nu, bij Ajax heb ik alles wat ik wil." En de kleine? "Ook dat gaat allemaal heel goed", aldus een vrolijke Van der Gragt.

Door: Alex Devilee

Reacties

Eredivisie

gerelateerd