Blijft Jansen hoofdcoach van AZ? "Doet het fantastisch"

5 maart 2021 – Het is absoluut niet zo dat AZ sinds het vertrek van Arne Slot veel minder is gaan presteren. De Alkmaarders doen ook dit seizoen bovenin mee en hebben bij een zege op Vitesse komend weekend slechts vier punten minder dan vorig seizoen. Vreemd is het dan ook niet dat Pascal Jansen mag hopen op een langer verblijf als hoofdtrainer.

Blijft Jansen hoofdcoach van AZ? "Doet het fantastisch"

Het was aanvankelijk de bedoeling dat Jansen het seizoen afmaakt in Alkmaar, maar mogelijk staat hij zelfs langer voor de groep. AZ neemt binnenkort een beslissing over het trainersschap in komend seizoen. "Het swingt misschien niet altijd, maar als je puur kijkt naar de resultaten, dan doet Pascal Jansen het fantastisch", zegt Martin Haar, die bij AZ jarenlang assistent was, tegen het Algemeen Dagblad. AZ staat momenteel derde.

Qua karakter past de 48-jarige Jansen goed bij AZ, vindt Haar. "Het is ook een heel prettige man in de omgang. Dat hij zo rustig blijft, is wel bewonderenswaardig", zegt de ervaren coach. "Toen ik als interim een keer Advocaat moest vervangen in de Kuip, was ik toch wat gespannen. Het is toch heel anders als assistent. Wat ook heel anders is: je moet de groep op een andere manier benaderen. Spelers die boos worden op de hoofdtrainer omdat ze niet spelen, worden opgevangen door de assistent. Die rol heb je dan niet meer. Pascal moest snel handelen toen hij halsoverkop hoofdtrainer werd. Dat is niet makkelijk."

Slot was voor zijn aanstelling als hoofdtrainer vrij onervaren als trainer en datzelfde geldt nu voor Jansen. "Jansen is iemand die de club inmiddels heel goed kent", weet Haar. "Ik zie hem geregeld rondlopen bij de jeugd. Hij weet precies wat er bij de club wordt gevraagd. Slot was ook eerst een assistent die werd doorgeschoven. Wat dat betreft past het wel bij AZ om een trainer uit de eigen gelederen door te schuiven naar de post van hoofdtrainer."

gerelateerd