Buijs vol lof: "Het Nederlandse voetbal kan Ajax dankbaar zijn"

5 maart 2021 – FC Groningen moet het komend weekend op bezoek bij Ajax stellen zonder Jørgen Strand Larsen. De 21-jarige Noorse spits viel afgelopen zondag in het thuisduel met Fortuna Sittard uit nadat hij een tik op zijn enkel had gekregen. Daarvan is hij onvoldoende hersteld om in de Johan Cruijff ArenA in actie te kunnen komen, zo maakt zijn werkgever bekend.

Buijs vol lof: "Het Nederlandse voetbal kan Ajax dankbaar zijn"

Voor FC Groningen is de afwezigheid van Strand Larsen een hard gelag. Met negen doelpunten is de Noor de clubtopscorer van de Trots van het Noorden in de Eredivisie. Ook Arjen Robben, Gabriel Gudmundsson en Azor Matusiwa zijn er niet bij tegen Ajax. "Het zijn veelal blessures waaraan we weinig kunnen doen. Het zijn contact-momenten, die gebeuren in het voetbal. Het is wel vervelend dat het er nu een paar achter elkaar zijn", aldus trainer Danny Buijs.

De oefenmeester spreekt in zijn voorbeschouwing op de wedstrijd in Amsterdam met veel respect voor de komende tegenstander. "In best veel gebieden in Nederland is men wat anti-Ajax, maar de afgelopen jaren kan het Nederlandse voetbal Ajax dankbaar zijn voor wat zij Europees presteren. In Nederland tonen zij aan de beste te zijn, maar ook Europees hebben zij  de afgelopen jaren heel veel punten voor Nederland binnengehaald. Daar profiteren we met z'n allen van. Dat is knap, want ze zijn een hoop jongens kwijtgeraakt en toch staat er weer een heel goede selectie die goede prestaties levert. Dat is ook een groot compliment aan hun trainer."

FC Groningen won eerder dit seizoen met 1-0 van Ajax. Toen de clubs elkaar vorig seizoen in Amsterdam troffen, gingen de Groningers in de slotfase onderuit. "Vaak als je tegen zulke ploegen een resultaat wil halen, moet je zelf een topdag hebben, zij een mindere dag en moet je misschien ook nog weleens wat geluk hebben. Vorig jaar leek het geluk aan onze zijde. Op een gegeven moment was het de 75ste minuut en stond het nog steeds 0-0 en toen Björn Kuipers een heel kinderachtige gele kaart aan Django Warmerdam te geven. Dan moet je met tien man verder en uiteindelijk viel ook die goal. Die heb ik nog wel op mijn netvlies staan. Als je op bezoek bij Ajax zo lang in de wedstrijd zit, ga je echt geloven dat je een resultaat kan halen. Dat hebben we zondag opnieuw nodig."

gerelateerd