Heerenveen maakt tegen ADO einde aan mindere reeks

6 maart 2021 – Na een paar mindere wedstrijden heeft sc Heerenveen tegen ADO Den Haag eindelijk weer eens gewonnen. De Friezen kwamen al vroeg op een 1-0 voorsprong, maar naarmate de eerste helft vorderde, nam ADO het heft in handen. Ook in de tweede helft waren de bezoekers lange tijd sterker en leek een gelijkmaker aanstaande. Door een individuele fout kwam de thuisploeg via Henk Veerman echter op 2-0, waarna het momentum kantelde en ook nog de 3-0 werd gemaakt.

Heerenveen maakt tegen ADO einde aan mindere reeks

Voor beide ploegen was de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion een mogelijkheid om na een teleurstellende fase het vertrouwen terug te vinden. Heerenveen, de thuisploeg, leek zich in de eerste maand van 2021 herpakt te hebben na een zeer slechte fase. Dit zette de ploeg van Johnny Jansen echter niet door, en naast de kansloze nederlaag tegen PEC Zwolle vorige week gingen de Friezen ook in het bekerduel tegen Ajax roemloos ten onder. ADO Den Haag won sinds 9 januari geen enkel duel meer.

Het was voor de ploeg van Ruud Brood dan ook een teleurstelling dat al na tien minuten een 1-0 achterstand op het scorebord stond. Nadat Siem de Jong in eerste instantie op de hakken van John Goossens schoot, viel de bal opnieuw voor zijn voeten, waarna het tweede schot van de oud-Ajacied wel doel trof. Het doelpunt ontstond omdat er door ADO te weinig druk werd gegeven, waardoor Joey Veerman een prachtige crosspass kon geven. Dit was echter niet het enige probleem aan Haagse zijde. Omdat er op het middenveld drie spelverdelers stonden opgesteld, miste er het nodige gif. Hierdoor kon de thuisploeg rustig haar gang gaan en werd de vrije man in het strafschopgebied makkelijk gevonden. Omdat Bobby Adekanye ook niet meeverdedigde, creëerde Heerenveen bovendien een overtalsituatie op de linkervleugel.

Een tweede doelpunt viel ondanks een aantal kansen niet en naarmate de eerste helft vorderde, kwam ook ADO steeds meer in de wedstrijd. De Hagenaren begonnen hoger druk te zetten, speelden nauwkeuriger en namen zo ook de teugels in handen. Na een goede voorzet van Ricardo Kishna had Michiel Kramer de verdiende 1-1 moeten maken, maar de lange spits van ADO tikte de bal naast. Even later ontstond er opnieuw een gevaarlijk moment toen Rami Kaib een voorzet van Milan van Ewijk tegen de hand kreeg, maar waar eerder deze speelronde een dergelijk moment nog aanleiding was voor een strafschop (handsbal Sparta-captain Adil Auassar), bleef een penalty ditmaal uit. Heerenveen probeerde te counteren, maar omdat nu juist aan Friese zijde duelkracht miste werd de thuisploeg niet gevaarlijk meer.

Hoewel Heerenveen na rust het patroon van de beginfase probeerde op te pakken en enige dreiging toonde, was het ADO dat met een gevaarlijke kopbal van Adekanye de eerste grote kans had. Beide ploegen speelden aantrekkelijk voetbal in een hoog tempo, waarbij de thuisploeg de lichte overhand had. De passing in de eindfase was echter van een minder niveau, en soms werden personen in een kansrijke positie over het hoofd gezien. Afgezien van de eerder genoemde kans lieten de bezoekers aanvallend weinig zien, ook toen Heerenveen na een minuut of 65 besloot het balbezit meer en meer aan de bezoekers te laten.

Dit bleek na korte tijd uit noodzaak te zijn. Na de doordeweekse wedstrijd tegen Ajax was de thuisploeg moegestreden, en leek het slechts een kwestie van tijd voordat ADO de gelijkmaker binnenschoot. De Hagenaren kwamen echter nauwelijks gevaarlijk voor het doel van Erwin Mulder. De 2-0 van Henk Veerman kwam alsnog als donderslag bij heldere hemel. Na balverlies van vedette Marko Vejinovic faalde de Volendammer oog in oog met Martin Fraisl niet. Even later leek ADO nog een mokerslag te krijgen toen Joey Veerman de 3-0 maakte, maar het bleek dat Henk Veerman in de voorbereiding buitenspel stond. Na het tweede doelpunt was het momentum echter gekanteld, en liet ADO veel te veel ruimte achter de verdediging. Uiteindelijk leidde dit alsnog voor de 3-0 van Joey Veerman, waarmee de wedstrijd definitief in het slot werd gegooid. Zo recht Heerenveen de rug na een paar zeperds, en zakt ADO dieper weg in de degradatiezone.

Opstellingen en beoordelingen*
SC Heerenveen
: Erwin Mulder 6; Rami Kaib 6 (65. Lucas Woudenberg), Pawel Bochniewicz 6, Ibrahim Dresevic 5,5, Jan Paul van Hecke 6; Lasse Schöne 6, Tibor Halilovic 6 (65. Rodney Kongolo); Joey Veerman 6,5, Siem de Jong 7 (74. Rami Hajal -), Mitchell van Bergen 6 (74. Benjamin Nygren -); Henk Veerman 6.

ADO Den Haag: Martin Fraisl 6; Boy Kemper 6 (51. Juan Familia-Castillo 6), Shaquille Pinas 6,5, Jamal Amofa 6,5, Milan van Ewijk 6,5; John Goossens 6,5 (79. Youness Mokhtar -), Abdenasser El Khayati 5,5, Marko Vejinovic 6; Ricardo Kishna 6,5 (79. Jonas Arweiler -), Michiel Kramer 5,5, Bobby Adekanye 6 (62. Vincente Besuijen 5,5).

Man of the match: Siem de Jong
*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd