PSV volgt het voorbeeld Ajax en wint op bezoek in Sittard

7 maart 2021 – PSV blijft in het spoor van koploper Ajax. De ploeg van Roger Schmidt won zondagmiddag op bezoek bij Fortuna Sittard met dezelfde cijfers als de concurrent FC Groningen versloeg. De effectieve Eindhovenaren kwamen door twee doelpunten van Eran Zahavi al vroeg op een ruime voorsprong. Pas diep in de tweede helft werd door George Cox de verdiende aansluitingstreffer gemaakt, maar uiteindelijk besloot Noni Madueke met een prachtig schot de eindstand op 1-3.

PSV volgt het voorbeeld Ajax en wint op bezoek in Sittard

PSV kende een rumoerige week, waarin er veel gesproken werd over Mohamed Ihattaren. Nadat hij vorige week bij het 1-1 gelijkspel tegen Ajax buiten de selectie werd gehouden, werd er afgelopen week reeds gezinspeeld op een eventueel vertrek van de talentvolle middenvelder. Hij keerde afgelopen woensdag echter weer terug op het trainingsveld en maakt in Limburger dan ook weer deel uit van de selectie. Daarnaast keerden ook Noni Madueke (blessure) en Ibrahim Sangaré (schorsing) weer terug in de selectie.

De tegenstander van vandaag, Fortuna Sittard, kende eveneens onrustige dagen. Het uitvallen van de pas aangetrokken Piet Velthuizen was de oorzaak van een hevige ruzie tussen trainer Sjors Ultee en keeperstrainer Sieb Dijkstra. Hierdoor werd de situatie volgens technisch directeur Sjoerd Ars 'onwerkbaar' en werd de keeperstrainer teruggezet naar de jeugdopleiding. Hij zag dan ook niet dat zijn pupil Yanick van Osch vandaag na een razendsnel herstel weer terugkeerde in het Limburgse doel: dat was een enorme meevaller voor Ultee. 

De 23-jarige keeper, die alle jeugdelftallen van PSV doorliep, was echter kansloos op de eerste doelpoging van PSV. Na zwak verdedigen leverde de opgekomen Denzel Dumfries een goede voorzet af, waarna Zahavi in de tiende minuut simpel kon binnentikken. Dit gebeurde na een voorzichtige beginfase, waarin het voor beide ploegen even aftasten was. De bezoekers namen echter al snel het heft in handen en voetbalden gemakkelijk door de linies heen. Kort na het openingsdoelpunt kreeg Zahavi na een voorzet van Mario Götze opnieuw een grote kans, maar ditmaal scoorde hij niet.

Nadat hij ook uit zijn derde kans niet scoorde, was zijn vierde poging opnieuw raak. De 0-2 was bijna identiek aan de openingstreffer, maar ditmaal was hij na een aanval over de linkerflank het eindstation. Fortuna liet zich in de tussenliggende fase ook niet onbetuigd. Met goed verzorgde aanvallen kwamen ook de mannen uit Sittard enkele malen gevaarlijk voor het doel van Yvon Mvogo, maar de thuisploeg miste enkele grote kansen en profiteerde niet van matig keeperswerk van de Zwitserse sluitpost.

Het spel bleef ook na de 0-2 op en neer golven, al drong Fortuna na enige tijd meer en meer aan. Grote kansen bleven echter uit, omdat de steekballen en voorzetten minder goed waren dan voorheen. PSV kwam dan ook weinig meer in de problemen en was door veel ruimte achter de Limburgse verdediging zelf de gevaarlijkste ploeg. Door goede steekballen werd Donyell Malen verscheidene keren vrijgezet voor de keeper, maar hij was minder efficiënt dan zijn collega-spits. 

Na de rust had Fortuna het meeste balbezit, maar door hoog druk zetten van PSV kwam de ploeg van Ultee nauwelijks van eigen helft af. Wanneer de Eindhovenaren de bal veroverden, kwamen zij niet door de groen-gele muur. De enige kans was voor invaller Emil Hansson, maar hij schoot van dichtbij naast. Naarmate de tijd verliep, schoof Fortuna meer op naar voren, maar ook aan de overzijde stond de verdediging goed geposteerd. Bijna leek er schot in de zaak te komen toen PSV een strafschop kreeg, maar na tussenkomst van de VAR werd dit veranderd in een vrije trap, die door Zahavi op de paal geschoten werd.

Even later was het aan de andere kant alsnog raak. Na een goede combinatie schoot Cox - niet met zijn eerste goal dit seizoen - vanuit een lastige hoek snoeihard raak, waardoor Fortuna verdiend op 1-2 kwam. Fortuna ging vervolgens vol op zoek naar de gelijkmaker, terwijl PSV de wedstrijd in het slot wilde gooien. De gelijkmaker leek meer in de lucht te hangen dan de 1-3, maar uiteindelijk was het invaller Madueke die met een individuele actie de wedstrijd wél in het slot gooide. Zo pakt PSV de tweede plaats steviger in handen, terwijl Fortuna genoegen moet nemen met de koppositie van het rechterrijtje.

Opstellingen en beoordelingen*

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 6,5; George Cox 6,5, Roel Janssen 5 (83. Dario van den Buijs -), Martin Angha 5, Mickaël Tirpan 6; Ben Rienstra 5 (93. Arian Kastrati -), Zian Flemming 6, Tesfaldet Tekie 5 (46. Samuel Moutoussamy 6); Mats Seuntjens 6, Sebastian Polter 5,5 (46. Emil Hansson 5), Lisandro Semedo 5,5 (83. Dimitrios Emmanouilidis -).

PSV: Yvon Mvogo 5,5; Philipp Max 6,5, Nick Viergever 5,5, Jordan Teze 6, Denzel Dumfries 6,5; Olivier Boscagli 5,5, Ibrahim Sangaré 5 (67. Mohamed Ihattaren 5,5); Yorbe Vertessen 5 (67. Érick Gutiérrez 5), Mario Götze 5,5 (67. Noni Madueke 6,5); Donyell Malen 5 (76. Adrian Fein -), Eran Zahavi 7.

Man of the match: Eran Zahavi
*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

PSV

gerelateerd