KNVB past werkwijze VAR aan na strafschop in Waalwijk

8 maart 2021 – Dick van Egmond vindt dat er zaterdagavond bij de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en FC Utrecht een en ander misging. De bezoekers kregen diep in blessuretijd een veelbesproken strafschop, waar na afloop uitgebreid over werd gesproken. De coördinator scheidsrechterszaken vertelde bij ESPN dat de beslissing van Sander van der Eijk wordt meegenomen in de evaluatie.

KNVB past werkwijze VAR aan na strafschop in Waalwijk

De scheidsrechter van dienst gaf in extremis een strafschop een Utrecht, waardoor de gasten alsnog met 1-2 wonnen van RKC. Van der Eijk had de overtreding zelf echter niet gezien en legde de bal na ingrijpen van zijn assistent op de stip. De VAR controleerde die beslissing en besloot niet in te grijpen. Daarom kreeg de arbiter de situatie zelf niet meer te zien op de beelden.

"Het was zeker een mogelijkheid dat hij dat wel had kunnen doen", vertelde Van Egmond bij ESPN. "Ik verwacht dat dit komende week zeker wordt meegenomen in de evaluatie. Als je het zelf niet hebt gezien en een strafschop geeft op advies van een assistent, dan is zelf kijken ook echt een heel goede optie. Ik denk dat dat ook wel een vaste afspraak gaat worden", vervolgde de oud-scheidsrechter.

Van Egmond sloot zich ook nog aan bij de woorden van Van der Eijk, die na de wedstrijd bekende dat hij liever geen strafschop had gegeven. Daar koopt RKC echter niets voor en de Waalwijkers waren dan ook niet bij de discutabele beslissing. "Maar de VAR werkt heel aardig", opperde Van Egmond. "Er waren dit weekend vijf ingrepen, allemaal terecht. We moeten ook goed in de gaten houden dat de VAR heel goed zijn werk doet."

gerelateerd