De tops en flops van de achtste finales van de Champions League

11 maart 2021, 12:02

De eerste kwartfinalisten van de Champions League zijn bekend. De eerste returns van de achtste finales leverden het nodige spektakel én de nodige verrassingen op. Zo ontbreekt voor het eerst sinds 2005 zowel Lionel Messi als Cristiano Ronaldo in de kwartfinales. FCUpdate.nl zette de tops en flops van de gespeelde wedstrijden op een rijtje.

Tops

1. Erling Haaland

Door toedoen van Erling Haaland sneuvelt het ene na het andere record. Tegen Sevilla maakte het Noorse fenomeen twee doelpunten, waardoor hij nu op twintig goals in de Champions League staat. Daardoor is hij in het belangrijkste Europese clubtoernooi de speler met de meeste goals voor zijn 21ste verjaardag en de eerste speler die in vier achtereenvolgende wedstrijden twee doelpunten maakt. Zo zijn er nog wel meer records die nu in handen zijn van Haaland. En dan te bedenken dat de spits van Borussia Dortmund nog maar veertien wedstrijden in de Champions League speelde...

{image[346580][right-half][]}2. Liverpool

Met zes nederlagen uit de laatste zeven competitieduels is 'dramatisch' nog een understatement voor de vorm waarmee Liverpool de return tegen RB Leipzig inging. De ploeg van Jurgen Klopp had aan de heenwedstrijd dan wel een 2-0 voorsprong over gehouden, maar helemaal zeker van hun zaak zullen The Reds vooraf niet zijn geweest. Kortom: een goed resultaat was broodnodig. Het duurde even voor de ploeg los kwam; onder meer Mo Salah en Diogo Jota hadden al de kans om Liverpool op voorsprong te schieten, maar misten. Pas in de 71e minuut werd de ban gebroken door diezelfde Salah. Al snel volgde de 2-0 voor Sadio Mané, waardoor Liverpool weer eens een succes kon beleven. Nu is het hopen dat de ploeg dit goede gevoel mee ook mee kan nemen naar de competitie, waar maandagavond Wolverhampton Wanderers wacht. 

3. FC Barcelona

Over twee wedstrijden met 5-2 worden uitgeschakeld en dan tóch met opgeheven hoofd de Champions League verlaten. De wijze waarop FC Barcelona zich manifesteerde in het Parc des Princes was zeer bemoedigend. Met name in de eerste helft maakte het team van trainer Ronald Koeman veel indruk. De gemiste strafschop van Lionel Messi bleek (achteraf) het breekpunt. Een nieuwe remontada bleek een brug te ver, maar wat als de Catalanen het geluk iets meer aan hun zijde hadden gehad en wat zorgvuldiger met de kansen waren omgegaan? Het optreden in Parijs geeft Barça perspectief. Dat is ook wat waard.

{image[346587][right-half][]}4. Keylor Navas

Geen remontada in het Parc des Princes. En dat heeft Paris Saint-Germain voor een groot deel te danken aan Keylor Navas. De doelman uit Costa Rica, die niet altijd de waardering krijgt die hij verdient, keerde negen inzetten van FC Barcelona. Daarmee verrichte hij de meeste reddingen in de knock-outfase van de Champions League sinds Bayern München-doelman Manuel Neuer tegen Real Madrid in 2017. Zijn belangrijkste redding? Ongetwijfeld die op de penalty van Lionel Messi. Eén keer werd Navas verschalkt door de Argentijn. Maar er is geen doelman op aarde de de kanonskogel van Messi wel had tegengehouden.

Flops

1. Yassine Bounou

Hoewel de doelman van Sevilla nog wel kon lachen met Erling Haaland na de wedstrijd, zal hij de goals van de Noor niet snel vergeten. De Marokkaanse keeper maakte veel klunzige foutjes tegen Dortmund. Bij de eerste goal gaf de doelman een eigenaardige pass naar één van zijn verdedigers, waardoor de Duitsers met wat druk makkelijk de bal konden veroveren en uiteindelijk de goal maakten. Later kreeg Dortmund een strafschop. De doelman stopte de penalty in eerste instantie, maar kwam te vroeg van zijn lijn af. De strafschop werd opnieuw genomen en Haaland profiteerde daarvan. Door het provocerende gejuich van de Noor ontstond er nog wel een opstootje, wat het beeld van de ploeg uit Sevilla niet beter maakte. Mede door de foutjes van de doelman verliet Dortmund het stadion als winnaar van het tweeluik.

{image[346588][right-half][Björn Kuipers]}2. Björn Kuipers

Björn Kuipers was na de uitschakeling van Juventus in de Champions League de gebeten hond in Italië. De 47-jarige scheidsrechter maakte volgens Italiaanse media een aantal cruciale fouten. Toen Merih Demiral een lichte overtreding maakte op Mehdi Taremi legde Kuipers de bal wel heel makkelijk op de stip, zo klonk het. Maar vooral de niet gegeven strafschop in de verlenging na een (vermeende) overtreding van FC Porto-doelman Agustín op Cristiano Ronaldo zorgde voor onbegrip in Italië. 'Deze arbitrage is niet toe aan de Champions League', schreef Tuttosport. Ook in Frankrijk vond men dat Kuipers belabberd floot. L'Equipe deelde Kuipers een zware onvoldoende uit: een 2.

3. 'Project Ronaldo'

'Project Ronaldo' is gefaald, zo luidde de veelgehoorde en pijnlijke conclusie na de Champions League-uitschakeling van Juventus tegen FC Porto. Nadat Ronaldo met Real Madrid in 2017/18 voor de derde keer op rij de Europese hoofdprijs wist te winnen, werd hij voor een monsterbedrag opgepikt door Juventus om daar hetzelfde te bereiken. In de drie seizoenen die volgden kwam De Oude Dame echter niet eens in de buurt van de finale. Met Ajax, Olympique Lyon en nu dus FC Porto waren het bovendien niet eens de absolute grootmachten die te sterk bleken voor de Italiaanse topclub. Natuurlijk is het falen in het miljardenbal niet volledig aan Ronaldo toe te schrijven, maar inmiddels kan wel worden gesteld dat de missie waarvoor de Portugese superster in 2018 werd aangesteld, gefaald is. 

{image[346589][right-half][]}4. Ousmane Dembélé

Over de inzet van Ousmane Dembélé had Ronald Koeman niets te klagen. De Franse aanvaller werkte zich een slag in de rondte, zorgde met loopacties voor diepgang in het spel van Barça en dook vaak in gevaarlijke positie op. Eigenlijk speelde Dembélé niet eens zo slecht. Toch had hij de achtste finale een stuk spannender kunnen maken, misschien zelfs moeten. Grote kansen waren echter niet besteed aan de Fransman, die het ene moment te wild en het andere moment te nonchalant in kansrijke positie was.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen