Ajax heeft langste adem en boekt ruime zege op stug Young Boys

11 maart 2021, 20:55   Bijgewerkt: 11 maart 2021, 21:06

Ajax heeft donderdagavond een enorme stap gezet richting de kwartfinale van de Europa League. Het Zwitserse Young Boys kwam duidelijk naar Amsterdam om tegen te houden, maar moest in de tweede helft toch drie treffers incasseren. Met de 3-0 overwinning zou de return in Bern in principe niet meer dan een formaliteit moeten zijn voor de uitstekend spelende ploeg van Erik ten Hag.  

Ajax was maar al te goed op de hoogte van het gevaar van Young Boys. De tegenstander was in de vorige ronde over twee wedstrijden te sterk voor Bayer Leverkusen en werd door Ten Hag dan ook zeer serieus genomen. Hij waarschuwde voor de wedstrijd voor de counters van de Zwitsers. In Amsterdam bleek dat gevaar echter enorm mee te vallen. Het was enkel Ajax dat aanspraak maakte op de openingstreffer, al was de zeer compacte organisatie van Young Boys lange tijd erg moeilijk om doorheen te voetballen.

Dichterbij dan de pogingen van Antony kwam Ajax in de eerste helft niet. Dusan Tadic - opnieuw als spits, vergezeld door de twee Braziliaanse vleugelspelers - probeerde het nog van afstand, net als Ryan Gravenberch, maar dat mocht niet baten. Neres was enkele keren dreigend, maar kwam wat doelpogingen betreft niet verder dan een schot in het zijnet. Daartegenover stond een veel te slordig Young Boys, dat daardoor uit de counter ook nauwelijks gevaarlijk kon worden.

Het moest dus na rust gebeuren voor Ajax. Duidelijk was dat Young Boys op dezelfde voet verder ging, maar vanaf minuut 52 voetbalden de Amsterdammers al enkele keren door de Zwitserse muur heen. Eerst was het een uitstekende kopbal van Álvarez, die maar net gekeerd werd door Faivre. Vervolgens kon diezelfde doelman opgelucht ademhalen toen Antony de bal net naast het doel krulde. Het was de 62e minuut toen Ajax wél eindelijk de ban wist te breken. Davy Klaassen ging de één-twee aan met Tadic en kreeg de bal met wat geluk - via het hoofd van zijn tegenstander - terug in de voeten. De afronding was uitstekend en Ajax nam de leiding: 1-0.

De 3-0 die uiteindelijk op het scorebord zou komen was al enorm dichtbij via invaller Brian Brobbey. De spits stuitte eerst op de doelman en schoot vervolgens op de paal. Ook Tadic kon het nog eens proberen, maar zag zijn bal voor de doellijn weggekopt worden. Niet veel later was het echter alsnog Brobbey die de 3-0 nu wel maakte. Hij ontving de bal van Gravenberch en schoof de bal onder Faivre langs het doel in. Ajax toonde aan over de langste adem te beschikken en moet het nu op het kunstgras in Bern af kunnen maken. Een uiterst knappe prestatie van de Amsterdammers.

Opstelling en beoordelingen*

Ajax: Maarten Stekelenburg 6; Davyne Rensch 6 (67. Perr Schuurs -), Jurriën Timber 6, Lisandro Martínez 6, Nicolás Tagliafico 7; Davy Klaassen 7, Edson Álvarez 7, Ryan Gravenberch 7; Antony 6 (67. Oussama Idrissi -), Dusan Tadic 7,5, David Neres 7 (82. Brian Brobbey -)

Man of the match: Dusan Tadic

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen