EL-kraker in Manchester nog onbeslist, remise Rangers

11 maart 2021, 20:54   Bijgewerkt: 11 maart 2021, 21:27

Manchester United heeft donderdagavond nagelaten om AC Milan een forse dreun uit te delen. Leek lang de formatie van Ole Gunnar Solskjær op weg naar een thuisoverwinning zonder tegengoals, maar kreeg vlak voor tijd de deksel op de neus. Uit een corner zorgde Simon Kjær voor een belangrijke en terechte goal én resultaat met perspectief voor de Italiaanse ploeg (1-1).

By far het mooiste affiche van alle Europa League-duels kende ondanks de afwezigheid van de geblesseerde Zlatan Ibrahimovic tegen zijn oude club (en ook sterkhouders Ante Rebic en Theo Hernandez waren nog altijd niet van de partij) een heerlijke eerste helft. Na tien minuten hadden de bezoekers namelijk al twee goals gemaakt, maar Rafael Leão (buitenspel) en Franck Kessié (hands) zagen hun beide treffers afgekeurd worden. Met name over de goal voor laatstgenoemde was de beslissing discutabel.

Het zorgde ervoor dat Manchester United, nog altijd zonder de geblesseerde Donny van de Beek, genoeg waarschuwingen had gehad en langzaam maar zeker ook de overhand kreeg in het duel. Via Harry Maguire had het elftal in de eerste helft al op voorsprong moeten komen, maar de dure centrale verdediger werkte een hoekschop bij de tweede paal op het aluminium in plaats van in het doel. Het raken van de paal was beduidend moeilijker dan scoren, waardoor de beelden van Maguire opnieuw de wereld over zullen gaan.

Niet veel later kwam de ploeg alsnog op voorsprong, want via tiener Amad Diallo kwam United vijf minuten na de thee op voorsprong. Het talent (18) kwam halverwege pas in de ploeg, maar liet dus al snel van zich gelden. Hij kopte een heerlijke pass van wie anders dan smaakmaker Bruno Fernandes over Gianluigi Donnarumma heen. Daarmee leek het op weg naar een probleemloze avond, maar door de minimale marge hield AC Milan hoop. Én terecht: Kjær zorgde met het hoofd voor een belangrijk punt. Zeker als de ziekenboeg volgende week deels leegstroomt, is dat een resultaat met perspectief.

Slavia Praag – Rangers 1-1

Het was een prachtig weekend in Schotland voor Rangers: de club van manager Steven Gerrard won zaterdag zelf al van St. Mirren en zag concurrent Celtic zondag met 0-0 gelijkspelen bij Dundee United. Daardoor was het officieel kampioen en kan de blik op Europa, maar daarin had het een lastige avond op bezoek in de hoofdstad van Tsjechië. Alsof de champagne nog hoog zat bij de Schotten, schoot Nicolae Stanciu al na zeven minuten met een heerlijke pegel van afstand Rangers van de roze wolk af (zie onder).

Rangers was wel tijdig genoeg weer bij de les om in elk geval een goede uitgangspositie te boeken: uit een vrije trap stuurde Filip Helander ploeggenoot Ianis Hagi weg en hij legde de bal vanaf de achterlijn weer terug op Helander, die na een klein half uur voor de gelijkmaker zorgde. Dat gelijke spel bleef op de borden, mede vanwege een fraaie save van goalie Allan McGregor vlak voor tijd uit een corner van de thuisploeg.