AZ-speler geschorst vanwege gokken op wedstrijden

14 maart 2021, 17:48   Bijgewerkt: 14 maart 2021, 18:44

Ophef bij AZ: er is een speler voor twee duels geschorst geweest vanwege het gokken op wedstrijden in het betaalde voetbal. Het gaat daarbij niet om een wedstrijd van de Alkmaarders en het is onbekend om wie het gaat. 'Na zijn uitleg en de uitspraak van de Commissie van Beroep is de zaak daarmee voor AZ gesloten', schrijft de club in het statement. De schorsing is overigens al achter de rug. 

Dat meldt AZ. Om welke speler het gaat uit de selectie van Pascal Jansen (foto), is dus niet bekend gemaakt en dat wordt het vermoedelijk ook niet meer. De schorsing is namelijk al ondergaan door de desbetreffende speler van AZ. 'Voor het onrechtmatig beïnvloeden van uitslagen van wedstrijden (matchfixing) is in deze zaak zelfs geen begin van bewijs', schrijft de KNVB over de kwestie bij de Alkmaarders. 'Op verzoek van de speler besloot de CvB, alle belangen afwegend, tot gedeeltelijke publicatie van het vonnis waarbij de naam van de speler onvermeld blijft.' 

Omdat het onduidelijk is of het een speler uit de A-selectie of bijvoorbeeld Jong AZ betreft, is het gissen om te zeggen over wie het gaat van AZ. 'De speler heeft bij AZ aangegeven dat hij de zaak betreurt, maar uitgelegd hoe het is gegaan', staat in de verklaring van de Alkmaarders. Het onderzoek liep al langer, want vorig seizoen ving de KNVB de eerste signalen al op en besloot een onderzoek in te stellen.

'Op basis van dit onderzoek heeft de aanklager de speler in staat van beschuldiging gesteld en besloten de zaak direct voor te leggen aan de onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal.' Daaruit kwam de schorsing voor twee duels naar boven, die inmiddels dus al afgerond is. Daarmee is de zaak af voor alle partijen, alleen de publicatie moest nog gebeuren. Dat is met dit bericht ook afgerond, al krijgt het verhaal ongetwijfeld een staartje om er ruchtbaarheid aan te geven. 

Verboden actie

'De reglementen in het betaald voetbal stellen het wedden op wedstrijden in eigen competities expliciet strafbaar, om de integriteit van het voetbal te bewaken, maar ook om de schijn van beïnvloeding, partijdigheid en vooringenomenheid te voorkomen', zo schrijft de KNVB over de regelgeving van het gokken op duels in de eigen competitie. Gokken op de eigen wedstrijden zal uiteraard wel worden gezien als matchfixing - met veel hogere straffen tot gevolg. Daar is dus duidelijk géén sprake van. 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen