Botman dankt Ajax: "Heel belangrijk geweest in mijn carrière"

16 maart 2021, 17:41   Bijgewerkt: 16 maart 2021, 17:58

Net als Lille zelf verrast ook Sven Botman, verdediger van de club, met zijn uitstekende prestaties dit seizoen. De van Ajax overgekomen Botman groeide in korte tijd uit tot sterkhouder van de verrassende koploper van de Ligue 1. Daarvoor heeft hij veel te danken aan de opleiding die hij genoot bij Ajax, zo vertelde hij in de Ligue 1-podcast Le Beau Jeu.

In een uitgebreid interview werd Botman onder meer gevraagd of hij zijn successen ook deels te danken heeft aan de Amsterdamse club, waar hij vanaf zijn negende speelde. "Natuurlijk", reageerde hij. "De club is heel belangrijk geweest in mijn ontwikkeling als persoon en als voetballer. Ajax is een club die graag veel balbezit heeft. Bij spelers die beginnen bij een club die veel verdedigt, zie je in de jaren die volgen dat ze in balbezit altijd meer te leren hebben dan spelers die in de Ajax-opleiding hebben gespeeld. De meeste trainingen draaien om positiespel. Dat is belangrijke bagage. Daarmee kun je uitgroeien tot een speler als ik, die in een competitie als deze speelt. In die zin is Ajax heel belangrijk geweest in mijn carrière."

Botman herinnert zich dat hij bij Ajax nooit uitblonk aan de bal, waar hij nu in Frankrijk wel om geprezen wordt. "Ajax eist veel van verdedigers die onder druk komen te staan. Ik heb zelf de kracht en kwaliteiten om goed te zijn in duels, maar Ajax heeft me in balbezit veel gebracht. Ik was geen speciale speler aan de bal. Als je me de bal geeft kan ik er iets goeds mee, maar ik blonk er niet in uit zoals sommige spelers dat wel doen. In andere landen is het niet normaal dat verdedigers altijd onder druk uit voetballen. Daar geven ze lange ballen of spelen ze de bal uit. Veel verdedigers in deze competitie kunnen wel voetballen, maar het is anders als je dat al leert als je jong bent. Daar heeft Ajax me veel bij geholpen."

De 21-jarige Botman speelde zelf nooit een wedstrijd in de hoofdmacht van Ajax. Nadat hij een seizoen met Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie uitkwam, werd hij verhuurd aan sc Heerenveen. Daarna keerde hij niet meer terug naar Amsterdam, maar maakte hij de stap naar Frankrijk.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen