Een kennismaking met de tegenstanders van Jong Oranje dit EK

24 maart 2021, 15:05   Bijgewerkt: 24 maart 2021, 21:41

Voor het eerst in zeven jaar tijd mag Jong Oranje vanavond aantreden in het jeugd-EK. De jongelingen uit Nederland zullen het tijdens de groepsfase opnemen tegen de Onder 21-selecties van Duitsland, Hongarije en Roemenië. Omdat veel van de jeugdspelers nog relatief onbekend zijn binnen Nederland, ging FCUpdate.nl op onderzoek uit naar wie de beste spelers zijn bij de tegenstanders. Voor welke spelers moet Jong Oranje extra goed op de hoede zijn? 

Jong Duitsland

{image[344748][right-half][]}Bondscoach: Stefan Kuntz

Grote ster: Youssouffa Moukoko

Beste jeugd-EK-prestatie: Winnaar, 2017

Verwachting: Titelkandidaat

Duel met Nederland: Zaterdag 27 maart, 21:00 uur (MOL Aréna Sóstó, Székesfehérvár)

Vermoedelijk gaan Nederland en Duitsland strijden om de koppositie. Onze oosterburen beleefden een fantastische kwalificatiereeks waarin ze slechts twee van de acht wedstrijden verloren. Duitsland werd dan ook eerste in de groep met achttien punten, vijf punten boven België (de ploeg die ze twee keer versloeg). Die Mannschaft beschikt over een uitstekende selectie met een aantal spelers die al een vaste kracht zijn bij hun clubs. Een groot deel van de spelers speelt nog niet bij een topclub, maar toch beschikken ze wel over veel kwaliteiten.

De grootste blikkenvanger op de selectielijst van Jong Duitsland is Youssouffa Moukoko. De spits mocht dit seizoen voor het eerst meedoen bij het eerste van Borussia Dortmund, en liet meteen merken dat hij er één voor de toekomst is. In dertien wedstrijden (waarvan elf als invaller) maakte de pas zestien jarige Moukoko drie doelpunten voor Die Borussen. Daardoor mag hij voor het eerst meedoen met het Onder 21-elftal van de Duitsers. Het EK kan een goede mogelijkheid zijn voor de spits om opnieuw een goede indruk achter te laten.

Moukoko krijgt ook stevige concurrentie. Eén van zijn concurrenten wordt Lukas Nmecha (22), hij scoorde in zes van de acht kwalificatiewedstrijden voor de Duitsers. De Duits-Engelse spits werd geboren in Hamburg, maar spendeerde een groot deel van zijn jeugd in Engeland. Net als veel andere talenten, werd Nmecha opgeleid bij Manchester City. Inmiddels is de aanvaller al een aantal keer verhuurd. Momenteel komt de jongeling op leenbasis uit voor het Belgische RSC Anderlecht, waar hij ook al de nodige indruk weet te maken. In 26 duels maakte Nmecha 13 goals in de Belgische Pro League.

Zo zijn er nog wel meer namen die bij velen toch wel bekend zullen voorkomen. Ridle Baku, de rechtsback van VfL Wolfsburg dit seizoen, staat bijvoorbeeld ook op de lijst. De back speelde al eerder voor de A-selectie van Duitsland toen Benjamin Henrichs geblesseerd was, maar mag het voor nu weer gaan proberen bij het Onder-21 team van de Duitsers. Ook Jonathan Burkardt is opgeroepen, hij is dit seizoen een vaste kracht bij FSV Mainz. 

Jong Hongarije

{image[346846][right-half][]}Bondscoach: Zoltán Gera

Grote ster: Botond Balogh

Beste jeugd-EK-prestatie: Tweede, 1976

Verwachting: Vierde in de groep

Duel met Nederland: Dinsdag 30 maart, 18.00 uur (MOL Aréna Sóstó, Székesfehérvár)

Voor de Hongaren geldt dat zij geen kwalificatiereeks hoefden te spelen. Zij kwalificeerden namelijk als gastland voor dit toernooi. Voor Jong Hongarije zal het moeilijk worden om door te gaan naar een volgende ronde, zeker gezien de concurrentie met Duitsland en Nederland ontzettend groot is. Toch kunnen de Hongaren een zware tegenstander gaan worden voor Nederland, zeker omdat de verdediging de sterkste kant is van het team.

Voor Jong Hongarije geldt dat er niet veel spelers in een Europese topcompetitie spelen. De meeste spelers komen 'gewoon' uit voor een Hongaarse club. Eén van de spelers van het elftal zal bij de Ajax-supporters wel bekend voorkomen: Szabolcs Schön. Hij kwam in totaal anderhalf jaar uit voor Ajax Onder 19, voordat hij transfervrij vertrok naar MTK Budapest. Tijdens de laatste oefenwedstrijden van de Hongaren deed de buitenspeler ook al mee, maar helaas moet hij dit toernooi missen. De buitenspeler liep recent corona op. De meest belangrijke speler van de jonge Hongaren is Botond Balogh. De verdediger staat bekend als één van de grootste talenten uit Hongarije en heeft hij al een stap naar een topcompetitie binnen. Momenteel vult Balogh daar een rol als reserve in: hij kwam dit seizoen namens Parma tot slechts twee wedstrijden in de Serie A. 

Toch is er één naam die bij veel mensen wel bekend zou voorkomen, de twintigjarige Dominik Szoboszlaí. Het supertalent maakte afgelopen winter al de overstap naar RB Leipzig - waar hij door blessureleed nog geen minuten maakte - en is door zijn snelle ontwikkeling al vaker opgeroepen voor het grote Hongaarse elftal. De middenvelder is slechts twintig, en kon dus opgeroepen worden voor dit toernooi, maar dat gebeurde niet. Het lijkt erop dat hij alle tijd krijgt om van zijn blessure te helen zodat hij mee kan doen met het EK voor het A-team. Een andere naam uit de Bundesliga is Palkó Dárdai. De vleugelspeler komt bij Hertha BSC, waar zijn vader trainer is, niet vaak aan bod, maar dit EK zal zijn kans worden om uit te blinken.

Jong Roemenië

{image[340895][right-half][]}Bondscoach: Adrian Mutu 

Grote ster: Alexandru Matan

Beste jeugd-EK-prestatie: Halve finale, 2019

Verwachting: Derde in de groep

Duel met Nederland: Woendsdag 24 maart, 21.00 uur (Bozsik Aréna, Boedapest)

Jong Roemenië is de dark horse in de groep van Jong Oranje. Nog nooit werden de Roemenen uitgeschakeld in de groepsfase van het toernooi, twee jaar geleden haalden ze zelfs nog de halve finale in het jeugdtoernooi. Nu zullen ze opnieuw proberen om een topprestatie neer te zetten. Het wordt echter enorm lastig voor de Roemenen, de groep heeft namelijk twee overduidelijke favorieten in Nederland en Duitsland. Toch zullen ze er alles voor geven om alsnog naar de volgende ronde te gaan.

Eén van de grote sterren van Jong Roemenië heet Ianis Hagi. De aanvallende middenvelder maakte vorig seizone al zijn doorbraak bij het Schotse Rangers, en de kans was groot dat ook hij zich zou aansluiten bij Jong Roemenië, zeker aangezien zijn laatste interlandwedstrijden ook voor Jong Roemenië waren. Zijn naam ontbrak echter van de lijst, hij is opegeroen voor het volwassenenteam van Jong Roemenië. Naast Hagi zijn er niet veel spelers die uit het oog springen in de Roemeense selectie. Eén van de spelers die nog wel boven de rest uitspringt is Radu Dragusin, een centrale verdediger die imiddels al zijn debuut heeft gemaakt voor Juventus. De verdediger speelt vooralsnog meestal bij de Onder 23-selectie van de club uit Turijn, maar het is er één voor de toekomst.

Een andere speler voor de toekomst is de 21-jarige Alexandru Matan. De aanvallende middenvelder maakte zijn doorbraak in de Roemeense competitie, en heeft inmiddels al een transfer naar het buitenland te pakken. In 22 wedstrijden in de Roemeense competitie maakte Matan één goal en gaf hij zes assists. Zijn snelheid en sterke dribbelacties maken van hem een lastige tegenstander voor de verdedigers. Na dit EK mag Matan het gaan proberen in Amerika bij Columbus Crew. 

Erwin van de Looi zal goed rekening moeten houden met de Roemenen. In de kwalificatiewedstrijden zetten ze een sterke reeks neer en werden ze tweede in hun groep, boven onder meer Oekraïne, Finland, Noord-Ierland en Malta. Het enige land dat boven Roemenië eindigde was Denemarken. De Roemenen houden ervan om het spel te controleren, en veel druk uit te voeren op hun tegenstander. Op deze manier zorgden ze eerder al voor de nodige verrassingen, twee jaar geleden schakelden ze namelijk Kroatië en Engeland uit. De Engelsen wisten nog twee keer terug te komen tot gelijke hoogte, maar de wedstrijd eindigde in 4-2. Ook Hagi scoorde tijdens die wedstrijd. Jong Oranje zal goed voor de dag moeten komen voor het duel met de Roemenen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen