Interview met Maduro: "Jong Oranje sterker dan in 2007"

23 maart 2021, 11:38   Bijgewerkt: 23 maart 2021, 12:29

Krap veertien jaar geleden wonnen Hedwiges Maduro (36) en 'zijn' Jong Oranje het jeugd-EK in Nederland. Tijdens die zomer van 2007 was het één groot feest met publiek, sfeer en een huldiging. Nu, veertien jaar later, is er geen publiek bij de wedstrijden en heeft Nederland al zeven jaar niet meer meegedaan aan het toernooi. Maduro blikt in gesprek met FCUpdate.nl terug én vooruit.

De geweldige zomer van 2007

Hoe anders is het nu met Jong Oranje. De beloftenformatie ontbrak zeven jaar lang op eindtoernooien en zal zodoende niet als grote favoriet op het EK gelden. Maduro weet hoe mooi het kan zijn om succes te hebben op het talententoernooi. "Het EK in 2007 was een zeer geslaagd toernooi, ook omdat het in eigen land was. We konden tickets verdienen voor de Olympische Spelen, dus het was één groot feest eigenlijk", blikt de huidig trainer van Almere City FC terug bij FCUpdate.nl. "We behaalden steeds opnieuw onze doelstelling. Daar hebben we echt keihard voor gewerkt, we zijn echt het toernooi ingegroeid. We waren misschien niet de favoriet, maar we waren wel een team dat wist wat het moet doen."

Een sterker Jong Oranje dan in 2007

De 37-jarige coach van Jong Almere ziet bij het huidige Jong Oranje ook iets moois groeien. "Hij heeft iets gebouwd, waarbij je super trots moet zijn om voor Jong Oranje te spelen", is Maduro lovend. "Daarom is die spirit binnen Jong Oranje nu ontzettend goed. Het zijn allemaal jongens die volmondig ja zeggen als er gevraagd wordt of ze willen spelen bij Jong Oranje. Eerst hadden spelers minder zin om bij dat elftal te spelen, aangezien je op die leeftijd al graag bij het 'echte' Oranje wil spelen. Van de Looi heeft dat echt weggewerkt." Een typisch voorbeeld daarvan is Teun Koopmeiners. De AZ-vedette debuteerde al in Oranje, maar zal tijdens het jeugd-EK in de ploeg van Van de Looi spelen.

Begrip voor thuislaten Ihattaren

Mohamed Ihattaren van PSV was mogelijk ook een sleutelrol toegedicht, als Van de Looi hem had opgeroepen. Omdat zijn ontwikkeling in Eindhoven stagneert heeft de bondscoach ervoor gekozen om de talentvolle middenvelder niet mee te nemen naar het toernooi in Hongarije en Slovenië. Maduro begrijpt dat wel. "Hij heeft natuurlijk nooit bij Jong Oranje gezeten, op zijn positie spelen dan ook jongens die altijd spelen bij hun clubs. Dat doet Ihattaren niet. Dan moet je je afvragen welke rol hij wil innemen. Neemt Ihattaren genoeg met een plekje op de bank? Dat moet je je afvragen als coach. Op een toernooi heb je een bepaalde groepsdynamiek, en dat weet de coach ook."

Een EK zonder feeststemming

Door de coronacrisis is de opzet van het toernooi nu ook iets veranderd, het EK is namelijk opgesplitst in twee delen. Het eerste deel wordt gespeeld in maart, terwijl het toernooi pas afgerond zal worden in mei en juni. Normaal krijgen de spelers dan ook iets langer de tijd om zich aan te passen in hun nieuwe omgeving. "De aanloop naar een toernooi als deze is vrij kort moet ik zeggen. Nu is het wel anders in verband met corona, normaal gesproken is het natuurlijk aan het einde van een seizoen. Normaal kom je twee weken bij elkaar, dan moet je jezelf eerst ready maken voor het EK", vertelt Maduro. "Vooral qua speelwijze moet je jezelf klaarmaken, normaal weet je dat wel maar je moet jezelf goed finetunen. Het is intens."

Jong Oranje begint het toernooi woensdagavond tegen Roemenië. Maduro neemt als aandachtig toeschouwer plaats voor de televisie. Hij hoopt dat Koopmeiners, Myron Boadu en Mitchel Bakker de nieuwe Maduro, Maceo Rigters, Royston Drenthe en Arnold Kruiswijk gaan worden. "Het is enorm mooi om een toernooi te winnen. Ik ben er supertrots op. Daarom hoop ik dat zij dat ook kunnen bewerkstelligen."

Door: Henri Keuter

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen