Feyenoord sluit roerige week af met blamage tegen FC Emmen

20 maart 2021, 22:00   Bijgewerkt: 20 maart 2021, 22:40

Met een 1-1 gelijkspel tegen FC Emmen werd een rumoerige week afgesloten door Feyenoord. De ploeg van Dick Advocaat kwam in een dominante eerste helft zo'n tien minuten voor rust op voorsprong. Na een sterke fase van Emmen verzuimde het echter om de wedstrijd te beslissen, waardoor de bezoekers door een benutte penalty langszij kwamen. Die klap kwam Feyenoord niet meer te boven en dus was het een blamage van de bovenste plank.

Na het 1-1 gelijkspel tegen PSV, maakte de Feyenoord-directie afgelopen week bekend dat de club in financieel zwaar weer zit. Het halen van de derde plaats zou voor de Rotterdammers dan ook zeer goed uitkomen. Deze geeft recht voor een ticket voor de derde ronde van de Europa Conference League, terwijl de Rotterdammers bij een vierde plek de play-offs in gaan. Met een gat van vier punten op de nummer twee, AZ, leek het voor de ploeg van Dick Advocaat echter lastig deze positie nog te bemachtigen.

Buiten een schotpoging van Jari Vlak had Nick Marsman echter weinig te doen. De eindpass miste bij de bezoekers, waardoor dreiging op het veld niet kon worden omgezet tot dreiging voor het doel. Feyenoord was met snelle aanvallen over de vleugels gevaarlijker, en Steven Berghuis maakte het Verrips met twee goede schoten met zijn rechterbeen erg gevaarlijk. Na deze pogingen werd de thuisploeg sterker. De ploeg van Dick Advocaat schoof ver op naar voren, onder leiding van de goed spelende Jens Toornstra. Het was wachten op een doelpunt van de thuisploeg, dat uiteindelijk viel nadat een schot van Orkan Kökcü van richting werd veranderd door Emmen-verdediger Miguel Araujo.

Nadat er in deze fase niet gescoord werd, nam Feyenoord opnieuw de controle over de wedstrijd. Het lukte echter niet om de wedstrijd in het slot te gooien, wat er uiteindelijk toe leidde dat FC Emmen onverwacht langszij kwam. In een spaarzame aanval van de ploeg van Dick Lukkien ging Caner Cavlan tot tweemaal toe naar de grond, en na tussenkomst van de VAR werd er een penalty gegeven voor de tweede overtreding op de back. Het verkregen buitenkansje werd door Michael de Leeuw feilloos benut. Beide ploegen gingen in de slotfase voor de winst, waardoor de ruimtes groot werden. Grote kansen kwamen er echter niet meer. Feyenoord moet zo hopen dat AZ op bezoek bij PSV verliest, terwijl Emmen op gelijke hoogte komt met ADO Den Haag. Bovendien is de ploeg van Dick Lukkien zo al vijf wedstrijden op rij ongeslagen.

Opstellingen en beoordelingen*:

Feyenoord: Nick Marsman 6; Tyrell Malacia 6, Marcos Senesi 6, Eric Botteghin 6, Lutsharel Geertruida 5,5; Orkun Kökcü 6,5, Jens Toornstra 7, João Carlos Teixeira 4,5 (67. Nicolai Jørgensen 5,5); Luis Sinisterra 5,5 (81. Aliou Balde -), Bryan Linssen 4 (81. Róbert Bozenik -), Steven Berghuis 6,5.

FC Emmen: Michael Verrips 6,5; Caner Cavlan 6, Nick Bakker 5,5, Miguel Araujo 5,5, Glenn Bijl 6; Luka Adzic 3,5 (58. Nikolai Laursen), Jari Vlak 6 (82. Robbert de Vos), Sergio Peña 6 (87. Paul Gladon -), Lucas Bernadou 4,5, Kerim Frei 4,5; Michael de Leeuw 5,5.

Man of the match: Jens Toornstra

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.