Willem II
0 – 0
RKC Waalwijk

Messi staat voor record: met dezen speelde hij het vaakst samen

21 maart 2021 – Lionel Messi haalt zondagavond Xavi in als speler met de meeste wedstrijden voor FC Barcelona. De 33-jarige Argentijnse aanvaller speelt tegen Real Sociedad zijn 768ste duel voor de Catalaanse club. Daarmee wordt hij de speler met de meeste duels voor Barça: met deze twintig spelers speelde hij het vaakst. 

Messi staat voor record: met dezen speelde hij het vaakst samen

1. Sergio Busquets (556 duels)
De man van wie Messi na zijn promotie naar het eerste elftal meteen vroeg om hem uit het B-team te halen. "Als je een kampioenselftal wil formeren, stel dan hem ook op", zei hij tegen Guardiola. De loopbaan van Busquets loopt wat dat betreft synchroon aan die van de kleine Argentijn, die de controleur vanaf de eerste seconde waardeert en nog altijd staan ze samen op het veld.

2. Gerard Piqué (498 duels)
Ook Gerard Piqué geeft nog altijd acte de présence bij de Catalanen. De routinier is niet alleen mede-aanvoerder, maar ook een goede vriend van Messi. En de centrale verdediger heeft zelfs nog een grotere prijzenlijst dan de Argentijn, aangezien hij in 2008 de Premier League en Champions League won met Manchester United: dat zal hij zijn ploeggenoot nog weleens fijntjes inwrijven. 

3. Andrés Iniesta (489 duels)
Stond niet alleen vaak op het veld met Messi, maar ook vaak op het podium van de Gouden Bal naast de huidige captain van FC Barcelona. Hij werd een keer tweede en een keer derde, al heeft Messi zelf weleens aangeven dat Iniesta die prijs eigenlijk had moeten winnen. Binnen de lijnen konden ze elkaar eveneens meer dan goed vinden: wordt het niveau van dát dreateam ooit nog geëvenaard? 

4. Javier Mascherano (413 duels)
Het hoge aantal duels met Messi voor de man die in Barcelona werd omgeturnd tot centrale verdediger is natuurlijk ook te danken aan de gezamenlijke interlands namens Argentinië, anders had Mascherano behoorlijk lager gestaan op deze ranglijst. "Ik zal Messi de rest van mijn leven blijven bedanken voor zijn advies om naar Barcelona te komen", zei Mascherano ooit eens over zijn ploeggenoot.

5. Xavi (399 duels)
De kern van het legendarische dreamteam van FC Barcelona bestond uit Messi, Iniesta en ook uiteraard Xavi, die man van wie Messi zondagavond het record gaat overnemen. Twee absolute iconen uit de clubgeschiedenis, waarbij Messi de blikvanger was en Xavi de man die daar van kon genieten. Dat Messi het record van hem overneemt, zal hij begrijpen en eerder mooi dan vervelend vinden. 

6. Víctor Valdés (253 duels)
Na zijn vertrek uit Camp Nou is Valdés uit het oog verdwenen. Hij keerde na Manchester United, Standard Luik en Middlesbrough terug als werknemer in de jeugdopleiding van Barcelona, maar werd daar na incidenten ontslagen. Toch zal hij aan de club en Messi warme herinneringen koesteren. "Messi is God", sprak de keeper in 2013 namelijk.

7. Daniel Alves (349 duels)
De band tussen de Braziliaan en de Argentijn aan de rechterkant van FC Barcelona was bijzonder. Heerlijke combinaties zorgden ervoor dat de twee spelers liefst 48 doelpunten gezamenlijk produceerden. Ook voor de wedstrijd was het vaak al genieten, als Messi en Alves hooghoudend overschoten over een afstand van veertig meter.

8. Jordi Alba (334 duels)
Wat Alves jarenlang op rechts had met Messi, heeft Alba op links. Als Messi naar binnenkomt, gaat Alba altijd diep om achter de verdediging te duiken. En haalt Alba de achterlijn, dan staat Messi klaar om met links inkomend binnen te schieten. Zeker de laatste jaren levert dat heel wat doelpunten op en het blijkt een nog altijd uitstekend werkende formule, ook onder Ronald Koeman.

9. Ivan Rakitic (277 duels)
Op een weinig respectvolle manier vertrok de beschaafde Kroaat deze zomer bij FC Barcelona. Dat deed ook Messi pijn, die altijd veel respect had voor de middenvelder. Al zaten er ook voordelen aan diens vertrek voor Messi: Rakitic plaagde hem vaak met het feit dat hij een prijs had gewonnen, die Messi niet op zijn erelijst heeft staan: de Europa League.

10. Pedro (270 duels)
'De slet' van het elftal van FC Barcelona. De multi-inzetbare aanvaller stond in zijn jaren naast Messi op alle plekken voorin, haalde overal een voldoende en was ook nog eens een fijne ploeggenoot, die een goede band voelde met de Argentijn. "Ik ga Messi enorm missen. Hij is een geweldige teamgenoot en een geweldig persoon. We hebben samen zoveel meegemaakt: veel wedstrijden, veel doelpunten. Hij kent mij erg goed", zei Pedro bij zijn vertrek.

11. Carles Puyol (269 duels)
De legendarische captain van FC Barcelona, die de band al droeg bij het debuut van Messi op 16 oktober 2004 tegen Espanyol, toen Messi zijn eerste officiële minuten maakte in het elftal van de Catalanen. Messi mocht acht minuten meedoen en de rest is geschiedenis, waar ook Puyol heel veel van meemaakte binnen de lijnen en dat nu buiten de lijnen nog altijd op de voet volgt.

12. Luis Suárez (258 duels)
Buurman. Boezembevriend. Broeder. Én de man met wie hij samen de meeste doelpunten maakte namens FC Barcelona. In totaal waren er liefst 96 treffers met een direct aandeel van Messi én Suárez (goal en assist van beide spelers). Momenteel is hij overigens de grootste concurrent van Messi: zowel op de topscorerslijst van La Liga als in de Spaanse titelstrijd. 

13. Marc-André ter Stegen (239 duels)
Marc-André ter Stegen ziet al het moois van Messi op gepaste afstand. Letterlijk en figuurlijk, want de band tussen de Duitse sluitpost en de Argentijn zou niet geweldig zijn. Sterker nog: ze zouden een keer ontzettende ruzie hebben gehad op de training. Desondanks is de sluitpost wel onbetwist nummer één onder de lat in Catalonië en dat is zonder Messi's steun ook knap.

14. Sergi Roberto (237 duels)
De multi-inzetbare zelfopgeleide voetballer die vanwege zijn goal in de winnende Remontada tegen Paris Saint-Germain voor altijd in de geschiedenisboeken zal staan, fungeerde de laatste jaren ook vaak als rechtsback achter Lionel Messi. Roberto is vol lof over zijn ploeggenoot en is in de pikorde ook flink opgeschoven en inmiddels een invoedrijke speler. Het aantal assists op of van Messi ligt overigens flink lager dan in de Alves-tijd. 

15. Neymar (161 duels)
Maakte onderdeel uit van het legendarische trio MSN en is ook na zijn vertrek bij FC Barcelona nog heel vaak gelinkt aan Messi. De Argentijn wilde Neymar terughalen naar Catalonië, wat uiteindelijk nét niet lukte om financiële redenen. Ook kan Neymar zomaar eens een van de reden zijn waarom Messi na dit seizoen na Paris Saint-Germain vertrekt. 

16. Adriano (161 duels)
Welke oud-speler van FC Barcelona is momenteel actief bij KAS Eupen? Jawel! Adriano, stand-in rechts- en linksachter in Catalonië, voetbalt momenteel in België. Gaf in 2011 de winnende assist op Messi, waarmee FC Barcelona de Spaanse Supercup won ten koste van Real Madrid (3-2). 

17. Seydou Keita (161 duels)
Voor de Champions League-finale in 2009 had Pep Guardiola personele problemen op de linksachterpositie en wilde Keita daar posteren. De van origine middenvelder weigerde speeltijd in de eindstrijd echter, omdat hij dacht dat het beter was dat Sylvinho daar zou spelen. Een gebaar voor het team en eerlijkheid die Messi destijds enorm waardeerde.

18. Éric Abidal (159 duels)
Als voetballers hadden Abidal en Messi een prima relatie en werd de zieke verdediger zelfs nog naar voren geschoven om een prijs in ontvangst te nemen. Maar inmiddels is de relatie behoorlijk onderkoeld. De rol als technisch directeur en de teksten na het ontslag van Ernesto Valverde vielen destijds volledig verkeerd bij Messi, die woedend was op de Fransman. De vrede werd later hersteld, maar een enorme smet op de relatie kwam zeker. 

19. Rafael Márquez (125 duels)
Tijdens een ruzie met Messi leerde de Zuid-Amerikaan zijn ploeggenoot pas echt kennen. In 2009 liep een woordenwisseling bijna uit de hand, totdat coach Guardiola binnenstapte. In plaats van de Mexicaan te verlinken, hield zowel Messi als ook Márquez zijn mond over de onderlinge strijd, die later uitgesproken werd. "Sindsdien weet ik wat ik aan hem had", blikte Márquez later terug. 

20. Cesc Fábregas (123 duels)
De overgang van Fábregas naar Barcelona was er eentje die er ooit moest komen. Niet alleen vanwege zijn verleden in La Masía, maar ook vanwege zijn goede vriendschap met Messi. De vrouwen van de twee voetballers zouden zelfs een transfer naar de MLS hebben gepland voor december 2022, zo schreef CBS Sports afgelopen week nog.

LaLiga

gerelateerd