Efficiënt AZ geeft PSV nieuwe tik: ook strijd om plek twee open

21 maart 2021, 16:27   Bijgewerkt: 21 maart 2021, 18:37

AZ heeft de strijd om plek twee in de Eredivisie zondagmiddag weer helemaal opengebroken. De Alkmaarders wonnen in eigen stadion met 2-0 van directe concurrent PSV, dat voor de zestiende keer (!) op rij niet wist te winnen in een topduel. Met nog zeven wedstrijden op het programma staan PSV en AZ allebei op 55 punten. De Eindhovenaren hebben wel een beter doelsaldo, maar het momentum ligt duidelijk in Alkmaar.

Roger Schmidt kon in Alkmaar geen beroep doen op Olivier Boscagli. Daarom was er weer een basisplaats voor Jordan Teze, die samen met Nick Viergever in het centrum van de defensie speelde. Aan de kant van AZ keerde Fredrik Midtsjø terug van een blessure. Dat ging ten koste van Tijjani Reijnders. De middenvelder zat op de bank naast Dani de Wit. Hij liet eerder deze week zijn onvrede blijken over een gebrek aan speeltijd, maar daar bleek trainer Pascal Jansen niet gevoelig voor. De oefenmeester koos opnieuw voor Albert Gudmundsson.

AZ was amper nog bij de zestien van de bezoekers te vinden en moest vooral het eigen doel schoon zien te houden. Het was vooral aan doelman Marco Bizot te danken dat de Alkmaarders met een voorsprong aan de thee gingen. Hij greep uitstekend in toen Götze, Cody Gakpo en Donyell Malen gevaarlijk voor zijn neus verschenen. De manschappen van Schmidt leken alsnog op 1-1 te komen door een eigen doelpunt van Jonas Svensson, maar die treffer werd door Dennis Higler afgekeurd. Dumfries stond hinderlijk buitenspel en er ging een streep door de gelijkmaker.

In de slotfase kon PSV niet echt tot een slotoffensief komen. Dumfries probeerde het nog met een kopballetje, maar wist Bizot niet aan het werk te zetten. Ook schoten van Noni Madueke en Mohamed Ihattaren leverden niks op. Door de overwinning komt AZ dus in punten gelijk met PSV, dat de landstitel definitief kan vergeten. In de resterende zeven wedstrijden gaan de Alkmaarders en de Eindhovenaren wie de tweede plek gaat pakken. Ook Vitesse moet echter niet worden onderschat. De Arnhemmers staan drie punten achter.

Opstellingen en beoordelingen:*

AZ: Marco Bizot 7; Jonas Svensson 6.5, Timo Letschert 6, Bruno Martins Indi 6.5, Owen Wijndal 6.5; Teun Koopmeiners 6.5, Fredrik Midtsjø 6.5 (79. Tijjani Reijnders -), Albert Gudmundsson 6 (66. Dani de Wit 6); Calvin Stengs 6.5, Myron Boadu 6.5 (89. Jelle Duin -), Jesper Karlsson 7 (89. Zakaria Aboukhlal -).

PSV: Yvon Mvogo 6; Denzel Dumfries 6, Jordan Teze 6, Nick Viergever 5.5, Philipp Max 6; Ibrahim Sangaré 5, Pablo Rosario 5 (69. Noni Madueke 6), Mario Götze 6, Cody Gakpo 6 (46. Yorbe Vertessen 6); Eran Zahavi 5.5 (88. Mohamed Ihattaren -), Donyell Malen 6.

Man of the Match: Marco Bizot

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen