Alles wat je moet weten over de WK-kwalificatiecylus van Oranje

24 maart 2021, 12:33   Bijgewerkt: 24 maart 2021, 18:00

De WK-kwalificatieronden gaan weer van start. Ook het Nederlands elftal, dat zich voor het eerst in acht jaar kan kwalificeren voor een WK, zal aan de bak moeten. De eerste horde voor de Oranje Leeuwen zal een bezoek aan Turkije zijn, deze wedstrijd wordt om 18.00 gespeeld. Net als Nederland, zullen er nog 54 landen zich proberen te kwalificeren voor het eindtoernooi, in totaal zullen er dertien daarvan een ticket voor het WK in Qatar krijgen.

Wat is de makkelijkste weg naar Qatar?

In totaal doen er aan de Europese kwalificatierondes 55 teams mee, verdeeld in groepen van vijf of zes. Er zijn twee manieren voor een land om zich te kwalificeren voor het eindtoernooi: groepswinnaar worden of de play-offs winnen. Aangezien er tien groepen zijn, zullen tien van de dertien tickets voor het WK naar groepswinnaars gaan.

Kan Nederland zich ook plaatsen zonder groepswinst?

De tien ploegen die tweede worden in hun groep, zijn gekwalificeerd voor de play-offwedstrijden. Bij die tien landen komen ook nog de twee beste groepswinnaars van de Nations League, dat zijn nu Frankrijk (groep A) en Wales (groep B). Als één van die landen zich via de WK kwalificatiewedstrijden al kwalificeert voor de play-offwedstrijden, of rechtstreeks voor het WK, zal het ticket voor de play-offwedstrijden naar de eerstvolgende beste groepswinnaar van de Nations League (Slovenië, groep C).

Met die twee landen kom je dus uit op twaalf landen die zich kwalificeren voor de play-offwedstrijden. Die twaalf landen zullen opgedeeld worden in drie paden, waar uiteindelijk drie winnaars uit zullen komen. Die drie winnaars voegen zich bij de tien WK kwalificatie groepswinnaars, en zo worden de dertien Europese WK-tickets verdeeld. De andere negentien WK-tickets zullen verdeeld worden in de kwalificatiereeksen van de andere continenten en één daarvan gaat natuurlijk naar het gastland Qatar.

Wat is het vooruitzicht voor Oranje?

Nederland is in een groep gezet met Gibraltar, Letland, Montenegro, Noorwegen en Turkije. Oranje zal op papier de grote favoriet zijn van die groep, maar met landen als Noorwegen en Turkije zal het alsnog een lastige reeks kunnen worden. Als Nederland groepswinnaar wordt is het rechtstreeks geplaatst voor het eindtoernooi, met plek twee zou Oranje zich kwalificeren voor de play-offwedstrijden. Kwalificatie voor de play-offs via de Nations League is voor Oranje geen optie, zij werden zesde in groep A van het toernooi dat eerder in november 2020 werd afgerond.

De eerste wedstrijdenreeks die deze week begint kan dus erg cruciaal zijn voor Frank de Boer en zijn team. Turkije-uit is de eerste wedstrijd van de reeks. De Turken zijn op papier één van de sterkste ploegen in de groep, en kunnen een dreiging gaan vormen voor de kwalificatie van Nederland. Daarna zal Oranje op zaterdag 27 maart de aantreden tegen Letland in Amsterdam. Die wedstrijd zal gespeeld worden onder het oog van 5000 toeschouwers als onderdeel van een FieldLab-onderzoek. De laatste, derde wedstrijd van de reeks vind plaats op dinsdag 30 maart tegen Gibraltar. Ook daar zullen 600 fans aanwezig zijn.

De andere 7 wedstrijden van Oranje in de race om kwalificatie zullen tussen 1 september en 16 november gespeeld worden. De eventuele play-offwedstrijden zullen tussen  24 en 29 maart gespeeld worden. Het toernooi zelf zal in december beginnen, aangezien de temperaturen in Qatar het niet toestaan dat het in de zomer gespeeld wordt.

Hoe verliep de laatste kwalificatiereeks?

Aan de laatste kwalificatiereeks zal Oranje niet graag terugdenken. Nederland kwalificeerde zich in 2018 niet voor het WK door een desastreuze kwalificatiereeks. Oranje eindigde derde in de groep, achter Zweden en Frankrijk. Het scheelde niet veel, Nederland stond namelijk gelijk aan punten met Zweden maar kon zich door het slechtere doelsaldo niet plaatsen voor de play-offwedstrijden.

Danny Blind werd na deze wanprestatie ontslagen, Koeman was zijn vervanger. Onder Koeman keerde het tij bij Oranje. Nederland kwalificeerde zich voor het EK en het optimisme over de nationale ploeg was weer teruggekeerd. Door de coronacrisis werd het EK echter verplaatst naar 2021, dat was voor Koeman de doorslaggevende reden om voor het EK een contract te tekenen bij FC Barcelona. Nu zal Frank de Boer het team moeten leiden naar het volgende eindtoernooi. Als Oranje zich weet te plaatsen voor het de eindstrijd in Qatar, zal het de eerste keer zijn in acht jaar dat Nederland mag aantreden op een WK.

Waar wordt kwalificatie uitgezonden?

De wedstrijden van het Nederlands elftal zijn allemaal te volgen op de NOS met voorafgaand aan de wedstrijd een voorbeschouwing en ook een nabeschouwing. De NOS komt tijdens wedstrijdavonden meestal met een avondvullend programma voor de wedstrijden. De belangrijkste wedstrijden van andere landen zullen te volgen zijn op de kanalen van Ziggo Sport. De interland tegen Turkije is vanavond te zien op NPO 1.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen