Willem II
1 – 0
RKC Waalwijk

Oranje op rapport: schaamrood op de kaken na afgang in Istanbul

25 maart 2021 – Het Nederlands elftal is de WK-kwalificatiecyclus woensdagavond dramatisch gestart op bezoek bij Turkije. Het werd een horroravond, vooral dankzij plaaggeest Burak Yilmaz (4-2). De blamage was ook te wijten aan de matige optredens van vrijwel alle spelers van Oranje: er werden bijna ook alleen maar onvoldoendes uitgedeeld op het rapport. 

Oranje op rapport: schaamrood op de kaken na afgang in Istanbul

Tim Krul – 4
"Op andere avonden pak ik misschien wel een wereldbal die nu de kruising in gaat. Het is gewoon klote", vatte de keeper, die Jasper Cillessen onverwachts moest vervangen, bondig samen. De doelman was bij de eerste treffers weliswaar kansloos, maar zag er bij de derde goal toch niet helemaal lekker uit. Ook aan de bal scoorde hij een paar keer onvoldoende, al reikt het te ver om de nederlaag hem in de schoenen te schuiven.

Kenny Tete – 4,5
Deze onvoldoende mag ook bondscoach De Boer op zijn conto schrijven. De strijd om de rechtsbackpositie in Oranje was achter Denzel Dumfries weliswaar al meerdere jaren volop gaande, maar de PSV'er was toch wel een zekerheidje rechts achterin. Dat hij gepasseerd werd zorgde voor vraagtekens, helemaal omdat Tete geen goede indruk maakte en in de omschakeling een paar keer achter de muziek aanliep. De betere samenwerking met Steven Berghuis waar De Boer op hoopte, kwam aanvallend ook totaal niet van de grond.

Matthijs de Ligt – 6
Zijn eerste interland onder Frank de Boer was behoorlijk schrikken. Meermaals was de restverdediging niet op orde en een paar keer was De Ligt de reddende engel als er opnieuw ruimte lag. Dat was hij aanvallend overigens ook bijna, want misschien had zijn kopbal die via de binnenkant van de paal werd weggewerkt wel moeten tellen. In elk geval was hij een van de weinige Oranje-spelers met een voldoende en verdiende, al was het later dan hij wilde, hij ook nog een penalty. 

Lees ookDe Ligt analyseert oorwassing: "Details maakten het verschil" 

Daley Blind – 5
Het superduo uit het succesvolle Champions League-jaar van Ajax werd in ere hersteld centraal achterin, noodgedwongen door veel blessures. Maar Blind, die de laatste jaren vooral als linksback of op het middenveld opereerde in Oranje, kon zijn stempel niet drukken, ook tot zijn eigen ergenis. In de opbouw werd hij te weinig gebruikt, bij de Turkse penalty kon hij de pass niet blokken en een keertje werd hij eruit gesprint. Met enkele goede ingrepen verkwam hij overigens ook een aantal keer nóg erger.

Owen Wijndal – 4,5
De aanvallende drang van Wijndal is bij AZ over het algemeen een absolute kracht, maar tegen Turkije wilde hij te veel met de bal doen, tot ongenoegen van zijn collega Blind, die juist meer betrokken wilde worden in de opbouw. Bij de Turkse penalty stond hij bovendien lucht te dekken, waardoor Malen herstelwerkzaamheden moest uitvoeren, maar dat uiteraard ook op de verkeerde manier deed. Wijndals' zwakste interland tot dusver. 

Frenkie de Jong – 5
Waar was de spelmaker die FC Barcelona zo op speeltouw neemt de laatste weken? In Catalonië steelt hij de show als aanvallende middenvelder, laatste man, nummer zes: Ronald Koeman laat de oud-Ajacied wekelijks floreren. Dat lukte De Boer woensdagavond tegen Turkije in elk geval niet. Er zat weinig lijn in het aanvalsspel van Oranje en zelfs De Jong kon dat er niet in brengen. 

Georginio Wijnaldum – 5
Zo scherp als hij afgelopen week op de persconferentie was, zo mat oogde de aanvoerder van het Nederlands elftal. Hij had in woord en gebaar geen voortrekkersrol en kon ondanks dat zijn maatje Memphis in de spits stond – een van de redenen waarom De Boer voor de Lyon-spits koos – niet gevaarlijk worden. Dat hij als enige een gele kaart pakte bij Oranje geeft in elk geval aan dat hij wél voorop in de strijd gaat. 

Marten de Roon – 5
Hoe kun je De Roon beoordelen in een wedstrijd waarin zijn type op het middenveld eigenlijk niet nodig was? In de counters trok hij niet aan de handrem, in Turks balbezit stond hij wel een aantal keer op de juiste plaats. Maar gezien het verschil met Davy Klaassen, ondanks dat Oranje in die fase sowieso veel aanvallender speelde, was de keuze voor De Roon echt onbegrijpelijk. En dat gevoel kon de Atalanta-voetballer met zijn spel in elk geval niet weghalen. 

Steven Berghuis – 4,5
Als je hem beoordeelt ten opzichte van zijn huidige vorm bij Feyenoord, dan had de buitenspeler eigenlijk een voldoende verdiend. Van de rechtsbuiten hadden misschien geen wonderen verwacht mogen worden en die kwamen er dan ook niet. Met zijn puntgave trap zorgde hij nog wel voor wat gevaar uit corners, twee vrije trappen en met wat steekpassjes, maar omdat de buitenspeler elke keer de drukte naar binnen opzocht, werd het veld niet goed breedgehouden. En de keer dat hij buitenom ging, schoot hij met zijn verkeerde voet de bal huizenhoog over de achterlijn…

Memphis Depay – 4,5
Het was weer een beetje de ouderwetse Memphis in Oranje. De aanvaller wilde werkelijk alles doen en het grootste deel daarvan ging verkeerd. Zijn vrije trappen, zijn veelal ongevaarlijke schoten, zijn onmogelijke dribbels. Als aanspeelpunt, met zijn lage voorzet op Davy Klaassen en met enkele passjes was hij desondanks wel de meest dreigende Oranje-aanvaller, maar het had zoveel effectiever gekund. "Houd het simpel, vlag en wimpel", zei Koeman ooit. Misschien kan De Boer die tekst eens herhalen?

Donyell Malen – 4
Met een goede Malen had Nederland halverwege niet op achterstand gestaan. Die woorden sprak De Boer weliswaar niet zo uit, maar hij noemde de twee mogelijkheden van de PSV'er voor rust 'honderd procent kansen' en die moeten er dus gewoon in. Bovendien was hij bijzonder ongelukkig bij de pingel van Turkije: een typische overtreding van een aanvaller, maar zó onnodig. En ditmaal stond Eran Zahavi niet eens naast hem…

Invallers

Luuk de Jong – 6
Vraag vooral niet hoe, maar De Jong deed waarvoor hij werd gebracht: namelijk scoren. De roep om Wout Weghorst wordt er vermoedelijk niet luider door, want niemand had het gevoel dat Ryan Babel iets had kunnen veranderen. Qua voetballend vernuft deed de spits van Sevilla weinig soeps, maar het bracht in elk geval wat teweeg bij Oranje. Maar met De Jong in de basis, zou Weghorst achter de hand wel fijn zijn...

Davy Klaassen – 7
Een Bergkampiaanse-aanname van de middenvelder van Ajax bracht Nederland terug in de wedstrijd en ook bij de tweede Oranje-goal was Klaassen indirect betrokken. Een sterke invalbeurt, waarmee hij bovendien aantoont dat het onbegrijpelijk was dat zijn oude Ajax-coach vasthield aan De Roon in Istanbul. Het kan niet anders of de middenvelder staat tegen Letland gewoon aan de aftrap. 

Denzel Dumfries – 5,5
Met Berghuis telkens naar binnen toe gekropen was er voor Dumfries genoeg ruimte om op te stomen. Dat hij verdedigend wat minder was dan Tete, was voor De Boer de belangrijkste reden om de PSV-aanvoerder op de bank te posteren. Op het moment van invallen was verdedigen gelukkig een stuk minder nodig, al kon hij aanvallend ook weinig brengen. 

Ryan Gravenberch
Speelde te kort voor een beoordeling

Patrick Van Aanholt
Speelde te kort voor een beoordeling

Oranje

gerelateerd