Oranje-opponent Oostenrijk overtuigt niet tegen Schotland

25 maart 2021, 22:50

Oranje's EK-opponent Oostenrijk heeft donderdagavond weinig indruk gemaakt bij het eerste duel in de WK-kwalificatieduel in Groep F. Het efltal kwam op bezoek bij Schotland weliswaar tweemaal op voorsprong, maar kon de zege door een fraaie late goal niet over de streep trekken. Aanvaller Sasa Kalajdzic zal Nederland in de komende zomer wel goed in de gaten moeten houden, want hij maakte beide Oostenrijkse treffers (2-2).

Hoewel Nederland zelf woendagavond ook niet bepaald groots speelde tegen Turkije, hoeft het anders dan voor Oekraïne – dat Frankrijk gisteren (woensdag) knap op een remise hield (1-1) – voorlopig weinig angst te hebben voor Oostenrijk. Keeper Alexander Schlager gaf Schotland in de eerste helft zelfs een niet te missen kans na gepruts in de opbouw, maar de kans bleek zeker wel te missen voor de Schotten.

Aan de andere kant zag keeper David Marshall er ook niet lekker uit na een poeier van Julian Baumgartlinger. Hij verwerkte de bal niet goed, waardoor Kalajdzic na een klein uur de rebound kon binnenlopen. Overtuigend speelde Oostenrijk amper en twintig minuten voor tijd kwam Schotland uit een vrije trap via een kopbal van Grant Hanley alsnog op gelijke hoogte. Dat lukte de thuisploeg nog een keer: nadat Kalajdzic de bezoekers opnieuw op voorsprong had gezet, had John McGinn een hele fraaie omhaal in huis. Hij bezorgde Schotland alsnog een punt (2-2, zie onder).

Zambia - Algerije 3-3

Voor de Afrika Cup-kwalificatie was het duel al niet interessant meer, want de Algerijnen gaan sowieso al naar het eindtoernooi. Toch was het een bijzondere wedstrijd en wel voor FC Twente-middenvelder Ramiz Zerrouki, die na een uur zijn debuut mocht maken. Oussama Darfalou (Vitesse) viel vlak voor tijd in van Islam Slimani, terwijl Ahmed Touba  (RKC Waalwijk) negentig minuten op de bank bleef.